Ultima oră

Focşănenii vor o alee a personalităţilor în Piaţa Unirii

Aurelian Ivan
28 oct 2011 1429 vizualizări
în urma provocării lansate autorităţilor locale de Ziarul de Vrancea în privinţa ştergerii memoriei culturale a oraşului, pe site-ul ziarului au apărut imediat şi reacţiile cititorilor

În urma articolului care a deschis Ziarul de Vrancea de vineri, în mediul online au şi apărut reacţiile cititorilor. Ei vor ca personalităţile Vrancei şi ale Focşaniului să fie puse în valoare. Acest lucru deschide o altă temă neabordată serios de administraţia locală, turismul. Pînă acum autorităţile locale nu s-au gîndit să prezinte oraşul ca locaţie turistică, să fie promovat prin tot ce are mai interesant ca istorie, cultură şi divertisment. De aceea nu a contat pentru nimeni că aici s-a născut arhitectul Ion Mincu şi că a avut casa, din care nu a mai rămas nimic, pe loc construindu-se un bloc. Nu a contat nici că aici a au avut case şi au scris Hortensia Papadat Bengescu, Garabet Ibrăileanu sau Duiliu Zamfirescu, şi ei sînt doar o parte din oamenii de cultură pe care i-a dat sau adăpostit oraşul şi judeţul. Nicio plăcuţă comemorativă nu a fost pusă în locul caselor acestor oameni care au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea culturii naţionale. ”L-aţi uitat pe marele inginer Anghel Saligny, pe marele pictor Gh. Tattarescu, pe poetul Camil Baltazar, marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, inginerul Ioan Basgan, ziaristul Leon Kalustian, care sînt toţi focşăneni”, ne-a adresat un comentariu critică, dar pînă la urmă constructivă, unul din cititorii site-ului Ziarului de Vrancea. “Habar n-aveam că Focşaniul a fost gazda atîtor oameni de valoare. Bine, acu’ vreo 20 şi mai mult de ani. Un "Walk of fame" focşănean în Parc, pe dalele alea săltăretze?”, ne-a scris Titi. Aceste opinii arată că focşănenilor le pasă de aceste lucruri, alţii abia acum află ceea ce pentru autorităţile locale ar trebuie să fie temă de gîndit. “Cel puţin o plăcuţă care să amintească că aici s-a născut personalitatea x sau y este minimum care ar putea fi făcut de către noi”, ne promitea viceprimarul Vasile Dobre. Aşteptăm să se ţină de cuvînt. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vali, acum 4562 zile, 16 ore, 53 minute, 33 secunde
Daca d-nul Dobre a promis cred ca va face Aleea Personalitatilor Vrancene diparute.Domnilor dar ce facem cu cei in viata??Ai comemoram dupa ce se duc??Luati exemplul lui Oprescu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.