Ultima oră

Prunache - condamnat şi la Bucureşti la 4 ani de închisoare

Gabriel Sava
17 oct 2011 7177 vizualizări
Afaceristul de partid al PSD a fost acuzat că a fost părtaş, în 2003, la falsificarea unor documente pentru obţinerea unor fonduri SAPARD pentru construirea unui drum în judeţul Neamţ u pentru unul dintre inculpaţi, fost angajat al SC Aispa Stars 95 a intervenit prescripţia răspunderii penale u Prunache şi ceilalţi doi foşti angajaţi rămîn în schimb “buni de plată” pentru suma de circa 300.000 euro u decizia este atacabilă cu recurs

Tribunalul Bucureşti a pronunţat o nouă sentinţă în dosarul în care Corneliu Prunache, în calitate de administrator al SC Aispa Stars 95 Focşani, a fost acuzat de încălcarea din culpă a atribuţiunilor de serviciu cu referire la fapte comise de doi angajaţi ai săi de la momentul respectiv, Cezar Vergil Parlătescu şi Gheorghe Petrescu. Conform magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, Corneliu Prunache a rămas cu pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare dispusă la prima instanţă, respectiv de Judecătoria sectorului 1, în noiembrie 2007, în schimb i-au fost redusă perioada pe care îi sînt aplicate pedepsele complementare, respectiv de la zece la patru ani. Referitor la unul dintre angajaţii Aispa Stars 95, Cezar Parlătescu, acesta a rămas cu pedeapsa de 10 ani de închisoare dispusă iniţial iar faţă de Petrescu, celălalt inculpat, angajat deasemenea la momentul respectiv la societatea lui Prunache, “încetează procesul (…) constatînd că a intervenit prescripţia răspunderii penale”. Acesta fusese condamnat la prima instanţă tot la 10 ani de închisoare cu executare. Procesul a început în iulie 2006, după ce procurorii anticorupţie au finalizat rechizitoriul privind această cauză. Conform materialului de urmărire penală  “în urma cercetărilor s-a stabilit că, în cursul anului 2003, inculpaţii Pârlătescu Cezar Vergil şi Petrescu Gheorghe, avînd calitatea de angajaţi în cadrul SC Aispa Star 95 SA Focşani au falsificat documente şi au determinat folosirea, fără vinovăţie de către reprezentanţii Consiliului Local Cordun, avînd ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene nerambursabile SAPARD, în cuantum de 34,5 miliarde lei (ROL). Obţinerea pe nedrept a fondurilor europene a fost şi rezultatul încălcării din culpă a atribuţiilor de serviciu de către inculpatul Prunache Corneliu, directorul general al SC Aispa Star 95 SA Focşani”, se arată în rechizitoriul DNA.

Au de dat bani înapoi la APIA

Totul a demarat după ce Aispa s-a ocupat de lucrările de modernizare a drumului comunal Simioneşti-Pildeşti-E85 al cărui beneficiar a fost Consiliul Local Cordun, judeţul Neamţ. Tribunalul Bucureşti a menţinut şi decizia dată de magistraţii Judecătoriei 1 Bucreşti cu privire la obligarea celor trei inculpaţi,  în solidar„ la plata sumei de 1.250.949,8080 lei RON, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, la plata sumei de 1.250.949,8080 lei RON, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit”. Instanţa a păstrat de asemenea sechestrul asigurător asupra bunurilor inculpaţilor, chiar dacă pentru mai multe bunuri ale lui Prunache, inclusiv pentru patrimoniul Aispa Stars 95, procedura de insolvenţă a fost închisă în luna februarie a acestui an, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Vrancea din 2004.

Prunache şi alţi patru inculpaţi, judecaţi într-un alt dosar în Prahova


Numele lui Corneliu Prunache nu este nou în dosarele privind comiterea unor fapte de corupţie. Patronul de la Aispa Stars 95 SA Focşani este judecat , alături de alţi patru administratori ai unor societăţi comerciale din Vrancea care au încasat bani prin intermediul Consiliului Judeţean Vrancea pentru lucrări la mai multe drumuri din judeţ. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie  au dispus pe 30 septembrie 2010 trimiterea în judecată a inculpaţilor Corneliu Prunache, Vasile Mihaiuc , Vasile Graur, Iulian Cristian şi Vasile Bută sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de spălare de bani. Conform rechizitoriului întocmit de DNA „cauza se află în legătura cu un dosar în care anterior au fost trimişi în judecată mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea (în calitate de autori ai faptelor), dosar avînd ca obiect legalitatea şi oportunitatea plăţilor în sumă de peste 56 miliarde ROL făcute de CJ Vrancea pentru lucrări de pietruire a drumurilor comunale, lucrări care s-au făcut doar sporadic, de proastă calitate sau, uneori, chiar deloc”. Astfel, în sarcina lui Corneliu Prunache, asociat şi administrator la S.C. Aispa Stars 95 S.A şi a lui Vasile Mihaiuc, asociat şi administrator la S.C. Utilaj Construct Service S.A., s-au reţinut infracţiunile de “complicitate la abuz în serviciu, în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnatură privată, ambele în forma continuată”. Totodată, Vasile Graur şi Iulian Cristian sînt inculpaţi pentru infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată. În sarcina lui Vasile Bută, asociat şi administrator la S.C. Podgoria Coteşti SRL, s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, în formă calificată şi spălare a banilor, ambele în formă continuată. Directia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vrancea a instituit sechestru asigurator asupra unor sume gasite doar la inculpatul Bută Vasile. În cazul celorlati patru inculpaţi nu au fost identificate lichidităţi şi nici imobile deţinute în proprietate. Dosarul s-a judecat iniţial la Tribunalul Vrancea însă DNA a cerut şi obţinut strămutarea pentru instanţa echivalentă din Prahova. Tot la Focşani, în acest dosar, reprezentanţii Consililui Judeţean au depus o întîmpinare prin care au precizat că instituţia nu se consideră prejudiciată cu sumele reclamate de procurorii DNA. La primul termen de la Tribunalul Prahova, de la începutul acestei luni, inculpaţii au fost lipsiţi de apărător. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dorin, acum 4575 zile, 10 ore, 54 minute, 41 secunde
prunache n-a fost decat un executant, el a facut ce i-a ordonat oprisan. cu dosarul lui oprisan ce ce mai aude?
omulvaly, acum 4575 zile, 15 ore, 24 minute, 40 secunde
parca se internase "cu capul"! SE SCOATEEEEEE
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.