Ultima oră

Peste 80% din dascălii vrînceni sînt titulari

Gabriela Draghici
12 oct 2011 1675 vizualizări
Potrivit Inspectoratului Şcolar, peste 80% din dascălii vrînceni sînt titulari pe post u nouă cadre didactice care au terminat doar liceul şi şase studenţi predau elevilor din judeţ u 511 cadre didactice din Vrancea au părăsit sistemul de învăţămînt în ultimii cinci ani

În anul şcolar 2011-2012, nouă cadre didactice cu studii medii vor preda elevilor vrînceni. Comparativ cu anii trecuţi, numărul dascălilor care predau în şcoli deşi nu au calificare sau au absolvit doar liceul este în scădere. Pe de altă parte, potrivit unei situaţii pe judeţe centralizată de jurnaliştii de la Econtext, 511 cadre didactice din Vrancea au părăsit sistemul de învăţămînt în ultimii cinci ani. Potrivit acestora, “la nivelul ţării, 24.365 de dascăli au ieşit din sistemul educaţional în perioada 2006-2010, iar cea mai mare parte din aceştia, anume 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem în ultimii doi ani, de cînd a început criza. Practic, circa 10% din dascăli au dispărut din învăţămînt în aceşti ani”, susţin jurnaliştii de la Econtext. Vrancea se situează pe locul 21 în topul evoluţiei personalului didactic în toate judeţele Romaniei în ultimii cinci ani, ierarhie stabilită în funcţie de numărul cadrelor didactice care au părăsit sistemul de învăţămînt. Profesorii s-au rărit începînd cu 2006, cînd în Vrancea predau 3.945 de dascăli, ajungîndu-se în 2010 la un număr de 3.434 de cadre. Situaţia nu este la fel de dramatică ca în alte judeţe, unde personalul din învăţămînt a scăzut cu peste o cincime, cum se întîmplă în judeţul Teleorman. Potrivit unei analize recente a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, în anul şcolar prezent, alături de cei nouă dascăli care au absolvit doar liceul, în Vrancea mai predau şase studenţi, dar şi 12 persoane cu studii superioare în alte domenii decît cele aferente postului didactic. Vorbim aici despre un tînăr care a absolvit recent Facultatea de Geografie şi predă elevilor istorie. Alţii predau chimie şi fizică. „Astfel, în unităţile de învăţamînt din judeţul nostru predau 27 de profesori suplinitori fără studii corespunzătoare postului, în timp ce alţi 91 îi învaţă carte pe elevii vrînceni, deşi sînt pensionari, iar 62 dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în şcoli au statutul de personal didactic asociat. Alţi 635 de profesori sînt suplinitori calificaţi cu studii corespunzătoare postului”, se arată într-o situaţie comunicată de IŞJ Vrancea. Situaţia oficială arată că în judeţul nostru există la momentul de faţă 2.810 de profesori titulari, adică 80% din dascăli. (Gabriela DRĂGHICI)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.