Ultima oră

De vineri începe “Revoluţia Codului Civil”

Ziarul de Vrancea
28 sep 2011 4541 vizualizări
Noul cod care însumează aproape toate reglementările în materia dreptului civil şi nu numai va intra în vigoare de la 1 octombrie şi prinde sistemul nepregătit u Codul Civil aduce schimbări fundamentale care vor fi resimţite la nivelul întregii societăţi u Riscul principal în aplicarea noului cod ţine de interpretarea diferită a legii de către judecători, ceea ce va spori practica neunitară la nivelul instanţelor, atrag atenţia specialiştii din CSM u Ziarul de Vrancea vă prezintă în următoarele zile principalele schimbări pe care le aduce noul act normativ, pe înţelesul tuturor u aflaţi astăzi ce spun practicienii despre noua biblie a profesiei lor

Începînd cu data de 1 octombrie, după 145 de ani, intră în vigoare un nou Cod Civil în Romania, o nouă “biblie profesională” după care vor lucra de vineri încolo magistraţii, avocaţii, juriştii, notarii, executorii judecătoreşti, mediatorii sau simplii funcţionari din instituţiile statului, şi care instituţionalizează noi concepte juridice cu care romanii nu sînt obişnuiţi. Dincolo de un text legislativ care ar trebui să înlocuiească în scurt timp un set de legi aplicat încă de la 1865, dincolo de disputele care au fost iscate de intrarea în vigoare a Legii 287/2009, noul Cod Civil aduce o serie întreagă de schimbări la care trebuie să ne raportăm atunci cînd ne logodim, ne căsătorim, divorţăm sau facem afaceri sau încheiem diferite contracte. Efectele aplicării acestuia vor fi masive, după cum spun cei implicaţi. Vom avea o legislaţie nouă, dar şi oameni care vor trebui să se specializeze mai mult. Undeva, între ecuaţia redactării şi procedurile de punere în aplicare, cetăţeanul nu trebuie să rămînă departe, uitat în sala paşilor pierduţi . În încercarea de a populariza aceste schimbări, Ziarul de Vrancea vă va prezenta începînd de astăzi, în pagina 6, principalele modificări aduse de Noul Cod Civil, într-un limbaj accesibil.

Se schimbă rutina în sistem

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că intrarea în vigoare a noului Cod Civil este un eveniment care are loc odată la cîteva generaţii şi reprezintă o adaptare a legislaţiei la schimbările care au avut loc în societate în ultimii 150 de ani. Noul Cod Civil aduce modificări importante în următoarele domenii: Apărarea drepturilor nepatrimoniale, Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată, Proprietatea comună, Acţiunea de revendicare, Propritatea periodică, Dezmembrămintele dreptului de proprietate privată, Clauza penală, Răspunderea pentru fapta altuia, Încheierea contractului, Garanţiile personale, Regimul obligaţiilor complexe, Transmisiunea moştenirii, Obligaţiile, Prescripţia. Noi instituţii introduse de Codul Civil: custodia comună, plata în natură a pensiei de întreţinere, fiducia. Aplicarea noul Cod Civil va produce schimbări importante în activitatea următoarelor categorii profesionale: magistraţi, avocaţi, notari, funcţionari din administraţia publică, jurişti din cadrul societăţilor comerciale sau din sistemul bancar. Riscul principal în aplicarea noului cod ţine de interpretarea diferită a legii de către judecători, ceea ce va spori practica neunitară la nivelul instanţelor. Judecătorul Dănuleţ spune că noul cod reuneşte atît instituţii care se găseau în vechiul cod, cît şi legi disparate în circa 50 de acte normative. “Este o adaptare a legislaţiei la viaţa socială”, spun cei din CSM, care adaugă că impactul asupra practicienilor va fi foarte mare, întrucît se schimbă legislaţia după care operează în activitatea de zi cu zi.


Specialiştii vor trebui să se specializeze


Imediat după vacanţa judecătorească, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat mai multe sesiuni de pregătire pentru magistraţi, astfel încît aceştia să fie pregătiţi să lucreze cu noile legi care se aplică începînd de vineri. Cu toate acestea, cei din sistem recunosc că instruirea trebuia începută din 2009 cînd a apărut codul civil în Monitorul Oficial, dar pentru că legiutorul nu a prevăzut data intrării în vigoare, specializările s-au amînat. După cum se ştie, Parlamentul a decis abia în urmă cu cîteva luni că noul Cod Civil se va aplica de la 1 octombrie 2011, ceea ce a prins puţin sistemul judiciar descoperit, după cum recunoaşte şi judecătorul Cristi Dănileţ. “Se va merge cel puţin în activitatea de judecată şi cel puţin o bună perioadă, pe două texte normative, vechiul şi noul Cod Civil, ne-a declarat Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea. Sesiuni de instruire se organizează în această perioadă şi pentru notarii publici, care vor avea la dispoziţie şi un ghid notarial, în vreme ce avocaţii s-au pus şi ei “cu burta pe carte”, pentru a se pune la curent cu schimbările. Deputatul Ciprian Nica, fost membru în Comisia Specială pentru adoptarea Codului Civil, la care a lucrat timp de şase luni, spune despre noul cod că îi va obliga pe specialişti să se specializeze mai mult. “Noul Cod Civil este foarte frumos, dar şi foarte greu în acelaşi timp, care va aduce cu sine specializarea, pentru că nu le poţi şti pe toate. Fiecare se va specializa pentru că sînt norme de interpretat, cu trimitere în practică.  Trebuie foarte multă atenţie din partea celor care lucrează cu el, dar totul se învaţă pe parcurs, va fi nevoie de cîţiva ani. Noul Cod introduce instituţii noi, dar asta nu înseamnă că se vor aplica toate de la 1 octombrie”, ne-a declarat Ciprian Nica, de profesie notar public. Codul Civil  este definit ca fiind “alcătuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se referă litera sau spiritul dispoziţiilor sale”. Acest set de reguli se reglementează, conform textului legislativ, “raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane, ca şi subiecte de drept civil.


Cu se se începe?


Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, noul Cod Civil se aplică numai pentru raporturile juridice născute după data de 1 octombrie, ceea ce înseamnă că schimbările vor veni treptat în sistem. Sînt şi anumite litigii în care noul cod se va aplica imediat, cum ar fi cele vizînd raporturile juridice din dreptul familiei. De altfel, una dintre principalele schimbări care priveşte Noul Cod Civil este introducerea în textul acestuia a normelor privind Dreptul Familiei, care, pînă acum, era separat. De asemenea, de vineri înainte notarii vor fi competenti să dispună desfacerea căsătoriei dacă soţii s-au înţeles asupra tuturor aspectelor ce rezulta din căsătorie, inclusiv asupra copiilor, ceea ce pînă acum era inadmisibil. De asemenea, de la 1 octombrie multe din atribuţiile autorităţilor tutelare trec la instanţe.Întrucît avem de-a face cu o lege destul de complicată, Ziarul de Vrancea vă prezintă pentru azi o nouă instituţie prevăzută de Codul Civil care va intra în vigoare de la 1 octombrie, respectiv Logodna. Cum este definită aceasta în textul legii, între cine se poate încheia şi între cine nu şi în ce condiţii se poate încheia, respectiv desface logodna. Urmăriţi în ziarul nostru, în următoarele zile, şi alte modificări aduse noului Cod Civil.
(Camelia MARIN, Gabriel SAVA)

Rupi logodna din vina ta, posibil să plăteşti daune!


Logodna este o instituţie nou introdusă în Cod Civil. Logodna este definită ca fiind promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. Vîrsta minimă pentru încheierea logodnei este de 18 ani, sau, la consimţămîntul părinţilor, 16 ani. Legea prevede că cei care se logodesc să fie, prevedere care se regăseşte şi în cazul căsătoriei, de sex opus. Logodna este interzisă între tutore şi minorul aflat sub tutela sa, între alienatul şi debilul mental dar şi între rude în linie dreaptă (părinţi- copii, bunici- nepoţi) precum şi în linie colaterală pînă la al patrulea grad inclusiv, respectiv cel de veri primari, exceptînd motive temeinice şi cînd instanţa se va pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens. Principala noutate în domeniu  priveşte obligaţia partenerului care rupe în mod abuziv logodna de a-l despăgubi pe celălalt. Articolul 269 prevede că “partea care rupe logodna în mod abuziv sau care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna, poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate”. Şi darurile oferite de logodnici se restituie în cazul ruperii logodnei, în termen de un an.

Pulsul sistemului


Noul Cod Civil - un set de legi reformat
“Multe din prevederile noului cod vor merge în paralel cu cele vechi”
 Ziarul de Vrancea i-a întrebat pe practicieni cum vor aplica noul cod în activitatea de zi cu zi
Noul Cod Civil şi legea de aplicare a acestuia vor intra în vigoare chiar de vineri, impactul modificărilor aduse prin aceste modificări fiind considerat unul deosebit de puternic la nivelul întregii societăţi. Despre codul care reuneşte principalele modificări în materia dreptului civil s-a făcut vorbire pînă acum mai mult de către specialişti. Ziarul de Vrancea a luat pulsul general a ceea ce înseamnă aceste schimbări de la principalii actori ai sistemului juridic. Vi le prezentăm în continuare ca atare:
Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea:
“Prima schimbare apare pe structura instanţelor. Unificarea completelor de civil şi contencios - comercial a determinat comasarea secţiei civile cu cea de Comercial- Contencios Administrativ, care dispare din structură ca atare. Noi am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, cerere care ne-a fost aprobată, înfiinţarea Secţiei a II-a Civil, care păstrează specificul Secţiei Comerciale pentru că vom avea în continuare cauzele deja aflate pe rolul acesteia, dar şi alte dosare pe acest specific. În cadrul acestei secţii va funcţiona şi complet de apel, acesta fiind un element de noutate. Secţia I Civil va avea în structură, ca instanţă de tutelă, prevăzută în Noul Cod Civil, complet specializat pe cauze cu minori. Modificările aduse prin noul Cod Civil au fost deja parcurse de majoritatea magistraţilor. Aceştia au participat la mai multe sesiuni în care li s-au prezentat principalele modificări însă aplicarea legii se face în timp aşa că eu nu anticipez schimbări esenţiale în practică. Este adevărat că nu există jurisprudenţă însă sînt convins că judecătorii vor ajunge la o aplicare unitară a Noului Cod Civil. Se va merge însă, cel puţin în activitatea de judecată şi cel puţin o bună perioadă, pe două texte normative, vechiul şi noul Cod Civil.”


Andreea Pascaru, judecător secţia civilă a Judecătoriei Focşani:


“Aplicarea noului Cod Civil priveşte relaţii născute după intrarea în vigoare a acestuia, aşa că la nivelul instanţelor nu ne aşteptăm la efecte imediate. Multe din prevederile stipulate în noul cod vor merge în paralel cu cele vechi. La noi este mai importantă o schimbare a Codului de Procedură Civilă. Litigiile născute din aplicarea noului Cod vor ajunge în instanţă cel mai devreme peste o lună două. Este adevărat că noul Cod unifică prevederi care erau cuprinse în anumite legi speciale, mai ales referitoare la contracte, însă acestea nu prezintă schimbări majore. Schimbări mai importante privesc anumite instituţii, dintre care unele sînt absolut noi, dar şi prevederi în materia căsătoriei şi divorţului, cum ar fi posibilitatea ca soţii să îşi aleagă un regim matrimonial dintre cele trei care sînt prevăzute de noul Cod Civil.”
Ticu Burcă, avocat, decanul Baroului de Avocaţi Vrancea:
“Este o schimbare majoră în domeniul dreptului civil, nu atît prin modificare cît prin completare sau aducerea în contemporaneitate a unor instituţii, a unor relaţii care erau depăşite. Multe dintre normele prevăzute în noul Cod Civil sînt puse în concordanţă cu natura socială a relaţiilor actuale. Ca orice început, va fi o perioadă în care lucrurile vor merge în paralel, mai ales că unele prevederi din noul Cod nu le exclud pe cele din vechiul Cod Civil, acestea fiind complementare.”


Carmen Strună, notar public, purtător de cuvînt Camera Notarilor:


“La nivelul activităţii notariale, schimbarea Codului Civil este destul de importantă. Notarul este implicat în foarte multe instituţii. Acestuia i se lărgeşte competenţa privind divorţul şi în ceea ce priveşte regimurile matrimoniale în cadrul cărora convenţia matrimonială este de competenţa notarului. Se instituie de asemenea răspunderea materială a notarului care va răspunde pentru prejudiciul adus în cazul contractelor încheiate în formă autentică. La validarea contractului, un lucru de noutate este acoperirea nulităţii prin convenţia părţilor şi nu numai prin decizia instanţei. Şi în domeniul obligaţiilor sînt foarte multe schimbări în sensul în care noul Cod Civil este completat cu prevederi preluate din jurisprudenţă. Trebuie spus că o schimbare importantă va fi în relaţia notarului cu clienţii. Pînă acum, oamenii erau obişnuiţi ca în aceeaşi zi să rezolve în aceeaşi zi, de la 1 octombrie va fi nevoie de mai mult timp. Noul Cod Civil este clar un progres, fiind extrem de complet, reunind prevederi din ramura dreptului civil a dreptului familiei şi comercial. Mai sînt situaţii în care prevederile noului cod nu se vor aplica ca atare din prima zi pentru că nu există încă instituţiile create, cum ar fi instanţele de tutelă care vor funcţiona tot la judecătorii, însă pentru aplicarea corectă şi completă a unui astfel de set de legi este clar nevoie de timp.”


Bogdan Mircea, executor judecătoresc:


“Noul Cod Civil este un progres pentru corpul executorilor judecătoreşti. Cel puţin la început, aplicarea acestuia nu schimbă multe lucruri din practica uzuală, mai ales că prevederile noului Cod Civil sînt aplicabile raporturilor născute după intrarea lui în vigoare, respectiv după 1 octombrie.”



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dictatorul, acum 4600 zile, 1 ora, 54 minute, 5 secunde
...uite si legea mult asteptata de voi (cetatenii de rand) pentru ca noi (cei de deasupra voastra) avem legea noastra (a banului castigat cu truda si sudoarea...altora). Sa fiti sanatosi si sa nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.