Ultima oră

Urşii de la azilul zoo de la Petreşti se vor plimba prin Crîng

Aurelian Ivan
18 sep 2011 2633 vizualizări
u pentru prima dată în ultimii 20 de ani, urşii de la fosta grădină zoologică a Focşaniului se vor bucura de pădure, urmînd să fie eliberaţi din cuşti

Cei trei uşi de la azilul zoo din Crîngul Petreşti vor eliberaţi din cuştile metalice în care stau de mai bine de 20 de ani. Cu ajutorul International Bear Foundation din Olanda urşii au la dispoziţie acum 3.000 de metri pătraţi în care să se plimbe printre copacii din Crîng. Totuşi, un gard electric îmrejmuieşte suprafaţa în care stau cei trei urşi bătrîni. Mona, Mişu şi Moşu, după cum au fost botezaţi de îngrijitori, au fost integraţi într-un proiect pilot pe ţară prin care se doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru animalele aflate în captivitate. Prin urmare, ieri au ajuns în Vrancea reprezentanţi ai mai multor grădini zoologice din ţară, precum şi un reprezentant al fundaţiei olandeze care a oferit infrastructura de împrejmuire a parcului de care se bucură acum urşii. „Au fost prezenţi reprezentanţi ai grădinilor zoologice din Piatra Neamţ, Tîrgovişte, Bacău, au venit şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna. Sînt oameni implicaţi în conservarea ursului brun din Romania. Au venit să vadă în primul rînd acest proiect pilot din Vrancea unde am reuşit să redăm celor trei urşi libertatea de mişcare în natură. Am reuşit cu reprezentanţii International Bear Foundation din Olanda, care au văzut cum sînt ţinuţi urşii în grădinile zoologice din Romania, să facem acest lucru. Ei ne-au dat infrastructura, noi am contribuit cu gardul electric şi cu manopera. Pentru noi este o bucurie că acum, spre sfîrşitul vieţii celor trei urşi din Crîngul Petreşti, se pot bucura de mişcare printre copaci, să nu mai stea închişi în acele cuşti metalice. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani urşii vor avea posibilitatea să calce pe pămînt şi să se urce în copac”, ne-a declarat Cosmin Stîngă, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Bilogice din Focşani. În Crîngul Petreşti funcţionează din 2009 Centrul Zonal pentru Îngrijirea şi Tratamentul Animalelor Sălbatice, care este administrat de acest ONG. În ultimul timp aici au fost aduşi un rîs, o barză şi o broască ţestoasă dintr-o specie rară, care suferă de diverse boli sau au fost rănite. Primul este un pui de rîs care va trebui să fie îngrijit pînă la vîrsta la care poate fi eliberat în sălbăticie, barza a fost rănită la aripă şi cel mai curînd va fi eliberată la primăvară, iar broasca ţestoasă va fi dusă în Munţii Măcinului, unde îi este habitatul natural. Accesul publicului la animalele sălbatice din Crîngul Petreşti nu este permis. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.