Ultima oră

Ticăie de la 1910:„Big Ben-ul” de pe Tribunalul Vrancea n-are ceasornicar să-l întoarcă

Aurelian Ivan
15 sep 2011 1795 vizualizări
Multă vreme s-a ştiut că ceasul de la Tribunalul Vrancea este stricat, adevărul este că el funcţionează u ceasul mecanic a fost construit în 1910 la Uzinele Malaxa

S-au scris multe articole despre ceasul care arată ora exactă în justiţia vrînceană, amplasat pe clădirea monument istoric a Tribunalului. De-a lungul timpului s-a spus că orologiul justiţiei vrîncene s-ar fi „oprit”. Unii spun că s-a stricat de atîta vreme. Adevărul este însă altul: omul care îl are în grijă spune că funcţionează perfect după o sută de ani, doar că nu este un ceasornicar-alpinist să-l întoarcă. Cu alte cuvine, justiţia funcţionează, dar nu are cine să o „meşterească”. Ceasul a fost construit în anul 1910, la Uzinele Malaxa, pentru ca în 1912 să fie montat pe clădirea Tribunalul Putna. Accesul în încăperea orologiului este foarte dificilă, se urcă pe acoperiş pentru a se ajunge la el. O clipă de neatenţie şi se poate pica în gol cîţiva metri.

Omul care are în grijă „Big Ben-ul” justiţiei este Constantin Boboc, iar ceasornicarul este cea mai cunoscută figură din rîndul personalului Tribunalului. De 29 de ani lucrează aici. „Ceasul funcţionează. Pînă acum îl întorceam eu, dar am 57 de ani, am şi un picior rupt, nu o mai pot face”, spune bătrînul ceasornicar. Acesta povesteşte istoria ceasului de pe Tribunal. „Ceasul este fabricat la Uzinele Malaxa de un neamţ, nu i-am reţinut numele, dar scrie acolo pe o placă la ceas. Ceasul trebuie întors la trei zile. Acum doi se ani se vorbea să fie cumpărate nişte motoare care să îl întoarcă prin apăsarea unui buton, dar nu sînt bani de mătură, ce să mai vorbim de fonduri alocate pentru aşa ceva”, ne-a spus ceasornicarul Boboc. Orologiul este oprit acum la ora patru fără 20 şi nu se ştie cît va mai dura pînă ca limbile care arată ora şi minutul să se învîrtă din nou. Ceasul are o dimensiune impresionantă, cu un diametru de 1,43 metri. Mecanismul de funcţionare se bazează pe un sistem de contragreutăţi, cu o lungime care se întinde pe toată înălţimea clădirii, ceea ce-l face unic în Vrancea şi poate în ţară. Reabilitarea ceasului ar putea fi realizată împreună cu imobilul justiţiei, singura clădire publică din Focşani pe care autorităţile au pus bulina roşie – pericol ridicat de prăbuşire în caz de cutremur. Atît ceasul nemţesc făcut la Malaxa, cît şi clădirea justiţiei sînt bijuterii arhitectonice pentru comunistul oraş Focşani, iar atenţia autorităţilor faţă de ele ar trebui să fie maximă. Din păcate însă, nu este aşa. Tribunalul este înscris pe lista monumentelor arhitecturale, fiind construit între anii 1906-1912. Sediul Tribunalului şi-a păstrat de-a lungul timpului destinaţia iniţială, mai întîi sub denumirea de Tribunalul Putna, apoi sub aceea de Tribunalul Vrancea. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
kalu, acum 4606 zile, 6 ore, 4 minute, 12 secunde
Si ceasul de pe fosta primarie e in urma cu 8-10 minute!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.