Ultima oră

20.000 de cărţi de muncă uitate în subsolul ITM

Aurelian Ivan
15 sep 2011 1442 vizualizări
Cărţile de muncă aparţin vrîncenilor care au lucrat după anul 1990 la mai multe firme din judeţ şi au uitat să şi le ridice

20.000 de cărţi de muncă aşteaptă să fie ridicate de posesori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea. Fie foştii angajaţi cărora le aparţin aceste cărţi de muncă au plecat în străinătate la lucru, fie firmele la care au lucrat au dat faliment, carnetele care le atestă vechimea în lucru au rămas abandonate în clădirea ITM. Şi de aproape 20 de ani stau uitate în subsolul clădirii. Multe dintre aceste carnete de muncă aparţin unor oameni care ar fi trebuit să iasă deja le pensie, dar nu au venit pînă acum să le ridice. O explicaţie ar fi că multe din acte aparţin unor persoane decedate. „Sînterm obligaţi să le păstrăm pînă la apariţia unui act normativ prin care să ni se permită să le transferăm Arhivelor Naţionale. Pentru noi este dificil să avem grijă de ele pentru că ocupă foarte mult spaţiu, trebuie să avem un angajat care să aibă grijă în permanenţă de ele. Facem un apel către cei care ştiu că nu şi-au ridicat cartea de muncă, să vină la sediul ITM pentru a o face”, ne-a spus Eliza Botezatu, directorul interimar al ITM. Aceste cărţi de muncă au ieşit la „pensie” la sfîrşitul anului trecut, după 34 de ani de funcţionalitate în Romania. De la începutul acestui an, toate datele sînt  într-un registru general de evidenţă a salariaţilor în format electronic. Din 1976 încoace, la angajare, orice persoană primea un carnet de muncă şi îl căra după el pînă la pensie. Era singurul document care conţinea date despre locurile de muncă şi pe baza căruia se calcula pensia sau şomajul. Procesul de înlocuire a vechilor carnete de muncă ar fi trebuit să fie finalizat de mult, dar banii şi softul au făcut ca abia în 2007 sistemul să fie implementat. De atunci, carnetele palpabile şi cele virtuale au funcţionat în paralel, ca într-un final, din acest an, să se treacă pe formatul electronic. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.