Ultima oră

Pădurile de la Soveja şi Cîmpuri, luate la picior de poliţişti

Ziarul de Vrancea
6 sep 2011 2548 vizualizări
Mai mulţi pădurari din alte judeţe şi poliţişti au început să verifice cioatele din pădurile de la Soveja u inspectori din Corpul de Control al RNP au verificat timp de aproape o lună mai multe documente u verificările se leagă de “isprăvile” mai multor “toporatori” din zonă

Mai multe echipe mixte de control formate din poliţişti şi lucrători silvici au luat de ieri la pas mai multe păduri din raza Ocolului Silvic Soveja. Conform unor surse, ar fi vorba de circa opt lucrători de poliţie care fac echipă cu peste zece pădurari aduşi de la mai multe direcţii silvice din ţară. Conform aceloraşi surse, ar fi vorba de angajaţi ai direcţiilor silvice din Suceava, Neamţ, Bacău şi Buzău. Reprezentanţii ambelor instituţii implicate au recunoscut că verificările în această formulă au început de ieri. “La nivelul IPJ Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vrancea, se efectuează cercetări în mai multe dosare penale în activitatea de marcare, exploatare şi valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică administrate de Ocolul Silvic Soveja. Pentru stabilirea cu exactitate a cantităţii de masă lemnoasă exploatată fără drept a fost solicitat un control de specialitate cu reprezentanţii RNP Romsilva. În funcţie de rezultatele cercetărilor şi ale verificărilor de specialitate se vor propune măsurile legale”, a declarat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvînt al IPJ Vrancea. Şi Direcţia Silvică a spus, prin purtătorul de cuvînt, că aceste controale sînt în desfăşurare încă de săptămîna trecută. “Reprezentanţii Romsilva care au făcut pînă acum verificarea documentelor după care au solicitat personal de la mai multe direcţii silvice din ţară pentru efectuarea unor controale în teren”, a delarat Titi Olteanu, purtătorul de cuvînt al Direcţiei Silvice Focşani.
Tăieri de miliarde din pădurile Vrancei
Trebuie precizat că verificările de la Soveja au început acum mai bine de o lună cînd corpul de control al Regiei Naţionale a Pădurilor RNP Romsilva a trimis la Soveja trei inspectori care să facă mai multe verificări. Despre acestea, reprezentanţii Direcţiei Silvice Focşani au spus că este un control normal, care s-a dovedit ulterior a fi însă urmarea solicitării făcute de procurorii vrînceni într-un dosar la care lucrau de cîteva luni. După o acţiune în forţă care a vizat mai mulţi “toporatori” din zona Cîmpuri, unii au ajuns să fie luaţi la audieri, iar alţii au fost chiar reţinuţi la Buzău, pentru 24 de ore. În urma percheziţiilor care au avut loc pe 16 august, oamenii legii au descoperit şi un ciocan silvic de marcat fals, despre care anchetatorii bănuiesc că ar fi fost folosit şi la marcări “la ochi” în pădurile de la Soveja. Tot la solicitarea procurorilor, ITRSV Vrancea a descoperit pe raza comunei Cîmpuri mai multe tăieri ilegale din parchete aparţinînd unor persoane private, de unde administratorul unei societăţi de exploatare a lemnului din Reghiu, aparţinînd lui Florin Iuga, a tăiat ilegal 700 de arbori în valoare de aproape 6 miliarde lei vechi. Rămîne de văzut care vor fi dimensiunile reale ale dezastrului din pădurile vrîncene, în urma acestui control. (R. MANOLACHE, G. SAVA)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
sovejanu, acum 4618 zile, 59 minute, 59 secunde
da costelus primaru ..... cu chinezu.... cu iulian ..... cu italianu ?!?
emanuel, acum 4618 zile, 22 ore, 46 minute, 5 secunde
duceti-va si verificati padurile si in herastrau comuna nistoresti,mai precis pe cursul raului valea neagra sa vedeti acolo defrisari masive ale hotilor din sat !
dana, acum 4619 zile, 2 ore, 22 secunde
Pe linga cei mentionati mai sus traiesc bine toti . Stiu toti ce se intimpla in padure de la proprietari ,padurari si afaceristii- acestia care sunt in stare sa taie tot .Padurarii stiu citeste integral
bellu, acum 4619 zile, 2 ore, 51 minute, 27 secunde
Si cand te gandesti ca toata tarasenia a plecat de la papagalu de Cosor Marcel care a aparut la PROTV umar la umar alaturi de tatal cons prezidential Al . Gussi, dandu-se verde ca bradu si fraier ca citeste integral
florian, acum 4619 zile, 6 ore, 8 minute, 38 secunde
Mergeti domnilor pe drumul Soveja-Lepsa (cel inchis) sa vedeti acolo nebunie! Se taie in draci! La fel si in poiana punga sunt doi smecheri cu niste carute care car lemne in prostie zi de zi!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.