Ultima oră

Isi risca viata ca sa se pozeze in Cascada Putnei

Aurelian Ivan
2 sep 2011 2596 vizualizări
“De obicei cine cade in cascada, nu are nici o sansa sa traiasca decit printr-o minune”, spun cei de la Parcul Natural Putna care au in administrare Cascada Putnei

Pentru o fotografie in conditii extreme, turistii amatori de aventura sint in stare sa treaca peste toate avertizarile sau gardurile puse la Cascada Putnei din muntii Vrancei. Mai grav este ca turistii amatori de decoruri extreme nu sint doar adolescentii rebeli care vor sa se laude prietenilor cu isprava pe reteaua de socializare Facebook, ci si familii cu copii. Zilele trecute, o familie se poza de zor pe stincile din Cascada Putnei fara sa se gindeasca la faptul ca isi risca viata. Sotia incearca sa-l surprinda pe sot stind pe marginea stincilor chiar linga apa involburata a Putnei, dupa care vine rindul copilului sa fie initiat in ale pericolului pentru o poza. Au fost norocosi si au scapat cu bine din aceasta experienta, dar citiva tineri rebeli si-au gasit sfirsitul in aceasta Cascada a Putnei. “Acum vreo doi ani un tinar a coborit la cascada ca sa se pozeze, dar a alunecat, a cazut in apa si s-a lovit cu capul de stinci. A avut insa mare noroc ca l-au scos alti tineri, era plin de singe, se lovise rau la cap. De obicei cine cade in cascada nu are nici o sansa sa traiasca decit printr-o minune. Ii avertizam pe turisti ca este periculos ce fac, ca pot cadea si se pot ineca. Acum le spui, acum ii vezi ca sint pe stinci, jos la cascada. Am pus plasa de sirma, deja au rupt-o pentru a cobori la cascada sa se pozeze. Am avut panouri de avertizare, le-au distrus”, ne-a declarat Ion Militaru, directorul Administratiei Parcului Natural Putna-Vrancea. Un tinar s-a jucat cu moartea cu citiva ani in urma pentru a arata cit de curajos este, dar a sfirsit tragic. Este povestea trista a unui adolescent din Braila care a venit in iunie 2007 alaturi de mai multi colegi intr-o excursie in Tabara Galaciuc. “Adolescentul a parasit tabara cu alti doi colegi, fara stirea profesorului, s-a aruncat in apa de la Cascada Putnei si, din cauza curentilor puternici, a fost dus printre stinci si nu a mai reusit sa iasa la mal", declarau politistii pentru ziarul nostru. Dar acesta nu este singurul caz. Satul de vacanta Lepsa este in aceasta perioada plin de turisti, multi dintre ei vor merge la Cascada Putnei si vor intra in acest joc al ruletei rusesti pentru o simpla poza, care are noroc scapa, care are ghinion se ineaca. Cascada Putnei sau „Saritoarea Putnei", este principala atractie turistica din zona, fiind incadrata ca monument al naturii inca din anii ‘70. Are o cadere in trei transe, de 12-14 metri in care apele Putnei se zdrobesc de peretii calcarosi, cu un urlet ce ii infioara pe privitori. Cascada are o lungime de 76 m, cu o diferenta de nivel de 14 metri si cu un debit in zona stincilor de 18 mc /s. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.