Ultima oră

Laitmotivul "italienilor" in august: : "Nu-s bani, vreau ceva mai ieftin!"

Ziarul de Vrancea
28 aug 2011 4592 vizualizări
venirea "italienilor" acasa in august a animat activitatea economica a judetului, insa comerciantii spun ca recesiunea economica le-a pus arici in buzunare celor care isi cistiga existenta in strainatate u "stranierii" au cumparat mai putine materiale pentru constructii, telefoane mobile dar si imbracaminte de nunta u cei mai multi dintre "stranieri" au renuntat sa isi mai rezolve problemele dentare in favoarea caselor pe care le ridica, insa nu au ocolit cabinetele de planificare familiala si nici nu s-au zgircit cind a venit vorba de casatorii, care s-au oficiat cu sutele u Ziarul de Vrancea a facut o analiza a ceea ce au facut "stranierii" in vacanta de august

S-au dus anii in care "stranierii" aruncau cu valuta in stinga si dreapta, fara sa se gindeasca. Criza a lovit si tarimul” fagaduintei”, Italia, iar efectele se vad in consumul pe care l-au facut „stranierii” in aceasta luna de vacanta. Vrincenii s-au intors in aceasta luna cu mai putin bani ca sa continue investitiile in tara. La depozitele de materiale de constructii „italienii” au ridicat vinzarile, dar sint mai mici fata de anul trecut. „ Au cumparat fier foarte mult pentru a-si construi case, dar mai putin decit anul trecut. Toti au cerut discount-uri, reduceri, inainte nici nu se uitau la pret. Am remarcat ca sint mai grabiti, nu mai stau o luna in concediu, acum vin si stau doar doua saptamini si vor repede materialele. Se pling ca este greu in Italia, ca fac mai greu banii acum. Le-am facut reduceri de pina la 7%. In orice caz s-a simtit venirea lor prin consumul pe care l-au determinat, vinzarile au crescut cu pina la 50%, dar au cumparat cu mult mai putin decit anul trecut. Ce este rau, ca dupa plecarea lor se va prabusi din nou piata pentru ca ei sint singurii care mai investesc in constructii”, ne-a declarat Geanina Sotirca, reprezentantul unui mare depozit de constructii din Focsani.


Mai scump ca in Italia


In magazinele de imbracaminte au facut unele cumparaturi, dar cu mare atentie. Au analizat oferta, facind calcule si comparind cu preturile din tara adoptiva. „Li s-a parut mai scumpa marfa in Focsani decit cea din Italia”, ne-a spus vinzatoarea unui magazin de imbracaminte. Nici la magazinele de telefoane mobile stranierii nu au mai facut cumparaturi ca in alti ani. Telefoanele scumpe pe care le achizitionau cu ani in urma sint o amintire, asa cum sint si zilele in care isi incarcau cartelele cu sume mai mari. „Sint foarte zgiriciti, alta data isi rincarcau cartelele cu 16 sau 20 de euro, acum o fac cu pina la 7 euro. Telefoanele pe care le cumpara sint de 300 sau 400 de lei. Nu au cumparat accesorii pentru ele, daca am incercat sa le prezint, mi-au raspuns imediat: „nu-s bani mama, arata-mi ceva mai ieftin””,ne-a spus Cristian Mazilu, reprezentantul unui magazin de telefonie mobila. La rindul lor, „italienii” cu care am stat de vorba ne-au spus ca magazinele din Focsani au preturi mai mari decit in Italia, atit la alimente, cit si la produse industriale, asa ca prefera sa-si aduca de acolo tot ce le trebuie, incepind de la ulei si zahar, pina la paste si obiecte de igiena. „Am fost in oras cu 150 de lei si m-am intors cu sacosa goala din Piata Moldovei. In Italia sint reduceri, banul are alta valoare. La anul nu stiu daca mai venim acasa in vacanta”, ne-a spus Olga Marin, o focsaneanca revenita din Italia cu sotul si cei doi copii pentru concediul din august.


“Stranierii” sint nevoiti sa mai stea in Italia, ca sa-si termine casele


Foarte multi dintre locuitorii din mediul rural au plecat in strainatate in ultimele doua decenii, in special tinerii. Prin comune au ramas doar batrini si copii, iar satele se umplu din nou abia in luna august, cind se dau concediile in Italia. In acest an criza si-a spus cuvintul si acasa s-au intors mai putini vrinceni, care au cheltuit mai putini bani decit in anii trecuti. Multi “stranieri” intentionau sa-si termine casele incepute si sa revina in judet, insa pentru ca acum cistiga mai putini bani sint nevoiti sa mai ramina citiva ani in Italia. “Vor mai sta in Italia pe perioada crizei. Baiatul meu mi-a spus ca intentioneaza sa ramina cel putin trei – patru ani”, a declarat primarul comunei Rastoaca, Vasile Dima, localitate care, practic, s-a golit de tineri in ultimii ani. In comparatie cu anii trecuti, acum au venit in tara 70% dintre cei plecati, adica peste 500 de persoane. La Gologanu au revenit 400 de stranieri, a caror principala preocupare este sa lucreze la casele pe care le-au inceput in anii trecuti. “In perioada asta nu le mai merge asa de bine, ca in anii din urma. Mai ramin acolo, in Italia, pentru ca aici nu au ce sa faca si daca au inceput sa construiasca ceva trebuie sa finalizeze”, a spus primarul Dumitru Robu. La fiecare sfirsit de saptamina au avut loc cite 3 – 4 cununii, insa nu toti isi fac nuntile in tara. La Paunesti criza pare sa se simta mai putin. “Au venit foarte multi in comuna si se cunoaste acest lucru. Magazine merg mai bine, la fel si depozitele de constructii, chiar stau la rind. Pentru cei care muncesc in strainatate nu este concediu, pentru ca ei construiesc in aceasta perioada, isi ridica chiar si casa intr-o luna”, spune viceprimarul din Paunesti, Gheorghe Popa. Potrivit acestuia, cei care lucreaza cu forme legale in Italia sint intr-o situatie mai buna decit cei care muncesc la negru. Unii dintre acestia intentionau sa revina in tara peste un an-doi, insa acum sint nevoiti sa mai ramina cel putin trei ani, pentru a-si termina casele. In ceea ce priveste nuntile, doar in ultimul week-end au avut loc 14 – 15 cununii, iar toate restaurentele si cabanele au fost ocupate in aceasta perioada. Cei care nu au mai gasit localuri libere au facut nuntile acasa, economisind si niste bani in acest fel.


Criza financiara i-a tinut departe pe „stranieri” de stomatologi


Vrincenii care isi cistiga existenta departe de tara au mai redus in acest august si vizitele la stomatolog. Daca in anii trecuti, medicii dentisti erau luati cu asalt de „stranierii” care doreau sa isi rezolve problemele dentare, in lunile de vara din acest an situatia s-a schimbat din cauza crizei financiare. „In luna august au venit mult mai putini decit in anii trecuti, chiar cu 30 – 40%. In schimb, in luna iulie am avut mai multi pacienti care lucreaza in strainatate pentru ca atunci au primit concedii. Cumulat insa, numarul lor este mai mic fata de alti ani. Pacientii mi-au spus ca multi dintre cei plecati nu au mai venit acasa din cauza crizei. De asemenea, cei care si-au luat concediu au avut bani pentru case, masini si nu au mai avut si pentru stomatolog. O alta cauza este reducerea concediilor. Daca in anii trecuti aveau trei saptamini, in acest an au avut doar doua, pentru ca patronii italieni sa-si recupereze pierderile. Din acest motiv, am avut mai mult urgente, intrucit nu au avut timp sa-si faca lucrari complexe. In schimb, am remarcat ca a crescut calitatea lucrarilor in comparatie cu anii trecuti”, ne-a precizat dr. Dragos Cozma, de la cabinetul Sonydent. In alte situatii, chiar daca au mers la medicul stomatolog, vrincenii reveniti din Italia, Spania, Anglia au vrut sa isi rezolve doar problemele urgente. „In aceasta perioada adresabilitatea a crescut, dar majoritatea au probleme urgente de rezolvat. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor si-au ales materiale mai ieftine. Mai sint si lucrari complexe, dar mai rar”, ne-a spus si medicul Vlad Hanta. Majoritatea „stranierilor” aleg sa isi rezolve problemele dentare in tara pentru ca sint incintati de preturile mai mici practicate de medicii din Romania, dar si de calitatea materialelor utilizate. De exemplu, daca un implant dentar in Romania poate costa intre 500 – 1.000 euro, in strainatate costurile se ridica la aproape 3.000 euro.


Coada la cabinetul de planificare familiala


„Stranierii” au aglomerat cabinetul de planificare familiala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” Focsani pentru ca au dorit sa intre in posesia certificatului prenuptial. Aproape 100 de persoane s-au adresat unitatii in ultima luna pentru a solicita acest document obligatoriu la casatoria civila. Cu toate acestea, numarul este mult mai mic fata de anii trecuti. „Ca in fiecare an, odata cu venirea stranierilor adresabilitatea a crescut la cabinetul de planificare familiala atit pentru eliberarea certificatelor prenuptiale cit si pentru serviciile de contraceptie si pentru fertilitatea de cuplu, disfunctiile sexuale. Adresabilitatea este mult redusa fata de anii trecuti si acest lucru il punem pe seama crizei economice”, me-a spus dr. Catalin Groza, medic primar - sexologie-sanatatea reproducerii. Si numarul femeilor care doresc pilule contraceptive a crescut. Acestea vin si solicita prescrieri medicale pentru ca din Romania pot cumpara cu mai putini bani pilulele care le ajuta sa tina departe sarcinile nedorite.
Grupaj realizat de R. MANOLACHE, A. IVAN, M. BOICU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.