Ultima oră

Focsaniul a ajuns un oras "de inchiriat"! Chiar si spatiile premium, de la bulevard, se inchiriaza mai greu

Mihaela Beșleagă
22 aug 2011 4454 vizualizări
Municipiul este impinzit de anunturi pentru inchiriere de spatii la parterul blocurilor sau chiar de cladiri intregi, golite de proprietari u printre cei care vor sa valorifice sedii se afla si compania Romtelecom, care scoate la inchiriat 11 spatii comerciale, pentru birouri si un spatiu turistic la Soveja, cu preturi de la 3 euro/mp u si Petrom isi vinde sediul din Focsani u in centrul orasului spatiile stradale se inchiriaza cu 7-8 euro/mp, in vreme ce pentru cele de birouri proprietarii lasa din pret u “Focsaniul este fratele mai mare al Marasestiului, pentru ca nu s-au atras investitori”, catalogheaza situatia un agent imobiliar din municipiu

Orasul Focsani este plin de anunturi de inchiriere. La o simpla plimbare prin municipiu este imposibil sa nu observi anunturile de-o schioapa lipite pe geamuri, pereti sau pe usile diverselor spatii comerciale goale si dezolante, in asteptare de clienti care vor sa faca bani din vinzari, intr-o perioada de recesiune aspra. Si anunturile de mica publicitate prin care se vind sau se inchiriaza diverse spatii comerciale sau de birouri s-au inmultit in ultima perioada. Insa, desi oferta este mare, cererea este aproape inexistenta, dovada ca multe spatii au ramas goale de luni bune. Agentii imobiliari sint de parere ca aceasta „inflatie” de spatii de inchiriat este generata, pe de o parte, de faptul ca multi agenti comerciali si-au redimensionat afacerea astfel incit sa cheltuie mai putin, iar spatiile odata generoase au ramas neatractive. Nici preturile nu sint de neglijat. Pentru inchirierea unui spatiu intr-o zona centrala din oras o persoana trebuie sa scoata din buzunar circa 7-8 euro/mp, suma pe care in contextul economic actual, putini sint dispusi sa o plateasca. „Sint foarte multe oferte, dar nu sint cereri, intrucit putini se incumeta acum sa inceapa noi afaceri. Probabil cei mai multi prefera spatii mai mici, atractive ca pret, in functie de afacere. Oamenii isi dimensioneaza afacerile in functie de bani si cum nu prea mai merg treburile… Zonele stradale sint scumpe, nu prea isi mai permite nimeni sa inchirieze”, ne-a declarat Dan Teodor Verbita, administratorul unei agentii imobiliare din Focsani.  


„Orasul este mort, investitorii au plecat!”


O alta explicatie a faptului ca Focsaniul a ajuns un oras „de inchiriat” este aceea ca vadul comercial s-a concentrat la iesirea din Focsani, unde functioneaza cele mai importante centre comerciale, in timp ce magazinele mici din oras nu mai sint la fel de atractive, mai ales ca acum focsanenii au de strabatut si un adevarat santier urban. Unii pun golirea spatiilor comerciale si pe lipsa sau fuga investitorilor dintr-un oras care nu are prea multe de oferit din punct de vedere comercial. „Focsaniul a devenit fratele mai mare al Marasestiului. Orasul e mort! Vadul comercial a fost preluat de marile lanturi de magazine, cind vrei sa cumperi ceva nu te mai duci la butic, la bacanie, te duci la supermarket. Multi comercianti au plecat catre Cluj, Sibiu, Brasov, Bucuresti, nu s-au atras investitori si fara ei nu se poate dezvolta orasul. Tot orasul e plin de anunturi, dar nu mai inchiriaza nimeni”, ne-a spus un alt agent imobiliar din Focsani, cu experienta in domeniu. Acesta considera ca preturile vor scadea in continuare, dat fiind ca intreaga piata imobiliara este pe un trend descrescator. Cei putini interesati de inchirierea unui spatiu nu se arata dispusi sa dea mai mult de 3-4 euro/mp, in conditiile in care nu au siguranta ca afacerea va merge. Exista spatii in Focsani, pe strada Cuza Voda sau Republicii, unde s-au deschis si inchis cite trei-patru magazine de imbracaminte in decurs de numai un an de zile. Cel putin in cazul hainelor, vinzatorii au ajuns sa se plictiseasca in magazine pentru ca putini clienti le mai dau binete. „Situatia s-a schimbat putin in aceasta luna ca au venit acasa „italienii”, insa nici acestia nu cumpara prea mult. Lumea intra, se uita, unii mai probeaza dar putini cumpara. Abia imi scot cheltuielile”, ne-a spus un comerciant de pe strada Cuza Voda.


Romtelecom inchiriaza birouri si o cabana la Soveja


Pentru a face fata crizei, si unele companii si-au extins ariile de activitate pentru a obtine venituri suplimentare. Este cazul companiei de telefonie Romtelecom, care de citiva ani buni s-a dezvoltat nu pe piata tehnologiei de comunicatii, ci pe cea imobiliara. Pentru a mai aduce ceva venituri la visteria firmei, aceasta a tesut o retea nationala de real-estate (imobiliare, n. r.), prin care inchiriaza foste sedii Romtelecom, cu destinatia de spatii pentru birouri, activitati comerciale sau chiar turistice. In acest sens, compania a si lansat un site special destinat acestui domeniu, unde isi prezinta ofertele de inchirieri din toata tara. In Vrancea, Romtelecom scoate la inchiriere 11 spatii in Focsani, Adjud si Odobesti, sase pentru birouri, trei comerciale, unul pentru depozitate si unul turistic, la Soveja. “Imobilul se situeaza in centrul municipiului Focsani, in zona comerciala. Este o constructie noua si este dotata cu geamuri termopan cu timplarie de aluminiu, holuri placate cu mozaic venetian si marmura, parchet in birouri, gresie si faianta in grupurile sanitare. Cladirea dispune de trei locuri de parcare situate in curtea interioara. Spatiul dispune de urmatoarele utilitati: energie electrica, energie termica, apa calda, servicii de telecomunicatii, voce, date si TV oferite de Romtelecom”, este prezentarea facuta cladirii de pe strada Marasti nr. 2, in zona Pietei Moldovei. Imobilul are patru etaje si o suprafata utila de 1.702 mp, fiind in totalitate disponibil pentru inchiriere, cu preturi de 5-7 euro/mp, in usoara scadere fata de acum citeva luni. Pina acum nu s-a aratat nimeni interesat sa se mute in „hardughia” constuita de Romtelecom in anii 90, pe vremea cind numai sediul din Focsani avea peste 400 de salariati. Si un al doilea spatiu, de pe Strada Unirea Principatelor, linga fostul sediu al Federalcoop, beneficiaza de o prezentare pe masura. Aici se inchiriaza cu 2-3 euro/mp/luna. Cele doua spatii nu sint in prezent  inchiriate. „Oamenii mai mult se intereseaza, contracte sint si in Vrancea, dar mai putine. Piata de real-estate pe Romtelecom merge de citiva ani. Se cunoaste criza pe inchirieri, fiecare vrea sa se reloce pe un spatiu mai ingust, cu un pret mai mic”, ne-a spus agentul Gheorghes Anton, care se ocupa de inchirierea celor doua spatii. Compania de telefonie are si o oferta inedita, o cladire care poate fi inchiriata in totalitate, in scop turistic, la munte, la Soveja. Cladirea are  21 locuri de cazare, o sala de conferinte, bucatarie, bai, cu toate dotarile necesare. Imobilul este de citiva ani in conservare, in trecut avind ca destinatie sediu de protocol si desfasurare de cursuri pentru salariati. Toata cabana se inchiriaza cu pretul de 800-1.000 euro.


In chirie la Petrom sau la LVG


Si compania Petrom, care si-a suspendat activitatile din Focsani de citiva ani, si-a scos la vinzare un spatiu, fosta cladire de birouri, pe Strada Birsei, cu parter si etaj. Compania ar fi interesata sa isi vinda imobilul situat linga fostul sau depozit de la Gara, insa nu s-a interesat nimeni de el, dupa cum ne-a comunicat un angajat de la Buzau, care a spus ca „pretul este negociabil”. Si la fostul depozit LVG de pe soseaua de centura a orasului se inchiriaza spatii comerciale si pentru birouri, insa cei care vor sa faca afaceri in domeniul comertului au la dispozitie si cladirea pe pe Calea Moldovei unde a functionat citiva ani supermaketul Interex ce a dat faliment. Citeva cladiri interesante de birouri pot fi inchiriate si pe bulevardul Independentei, ca si pe strada Cuza Voda, insa la aceasta ora nimeni nu mai este interesat sa se mute in spatii de sute de metri patrati. Consultantii imobiliari spun ca cererea de birouri ar putea creste usor anul viitor, cind se anunta inceperea unor proiecte noi. Acestia spun ca in materie de comert cel mai bine se adapteaza pietei magazinele de nisa, cum ar fi cele de produse bio si naturiste, hainele second – hand, outlet-urile, casele de pariuri sau centrele de inchirieri si atelierele de reparatii. In urmatoarea perioada, spun surse din piata, citeva banci importante isi vor restringe filialele din Focsani. (Mihaela BESLEAGA)

Vrei o afacere la strada, in Focsani? Iata citeva preturi
-    Strada Bucegi : 5-13 euro mp
-    Strada Cuza Voda: 5 -15 euro mp
-    Bulevardul Independentei 8 -16 euro mp
-    Bulevardul Unirii: 10 – 18 euro mp
-    Strada Doctor Telemac: 6 – 12 euro mp
-    Strada Marasesti 6 – 10 euro mp


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 4644 zile, 4 ore, 19 minute, 43 secunde
abcd
JohnDoe, acum 4644 zile, 6 ore, 51 minute, 2 secunde
O vorba din batrani spune asa: "unde nu i cap,vai de picioare" asa ca la urmatoarele alegeri aveti grija sa iasa tot Oprisan, ca va fi bine in...... strainatate.
db, acum 4644 zile, 15 ore, 57 minute, 14 secunde
Este o disfunctionalitate determinata de faptul ca cei care detin spatiile nu depind in asigurarea traiului lor zilnic de inchirierea acestor spatii. Sunt oameni gen Mustea care prin diverse metode la citeste integral
J, acum 4644 zile, 19 ore, 52 minute, 59 secunde
Stați cuminți, că este bine, Oprișan va spune mâine.. Vă mai călăresc un pic, Nu le dați nici gratuit! Hai răbdați, nu comentați, Iar la anul mă votați! --- Arhiva: rimat.wordpress.com
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.