Ultima oră

Turul Vrancei

Ziarul de Vrancea
12 aug 2011 1401 vizualizări
Ploaie de stele vizibila cu ochiul liber

O ploaie de stele cazatoare (Perseidele), vizibila si din România, a putut fi observata cu ochiul liber în perioada 11 - 13 august, in special din afara oraselor. Potrivit reprezentantilor Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, ploaia de stele a atins punctul maxim de vizibilitate în noaptea de 12 spre 13 august, putind fi observata cu ochiul liber. Ca în fiecare vara, spun astronomii, Pamintul traverseaza, între 17 iulie si 24 august, traiectoria unui nor de meteori lasat în urma de cometa Swift-Tuttle - nume dat dupa cercetatorii care au descoperit-o, în 1862, Lewis Swift si Horace Tuttle. Printr-un efect de perspectiva, meteorii, numiti Perseide, par sa vina toti din acelasi punct, situat în constelatia Perseu, de unde le vine si numele. Dupa ce intra în atmosfera terestra, cu o viteza de 59 de kilometri pe secunda, meteorii stralucesc si se dezintegreaza. Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber. (Z. V.)

Israelienii au terminat misiunea din sudul Moldovei

Fortele Aeriene Israeliene (IAF) au încheiat joi o saptamina de manevre comune cu Fortele Aeriene Române, în Muntii Carpati, militarii efecturind o escala cu avioanele C 130 Hercules si pe aerodromul militar din Focsani, ce apartine Batalionului de Aparare Antiaeriana „Milcov”. Antrenamentul militar a avut loc in cadrul Exercitiului „Blue Sky 2011”. Fortele Aeriene Israeliene (IAF) au revenit in Romania pentru antrenamente la un an dupa ce sase militari israelieni au murit in urma prabusirii unui elicopter in Muntii Carpati. Potrivit Fortelor Aeriene Române, la exercitiu au participat cinci aeronave de transport de tipul C-130 Hercules apartinind Fortelor Aeriene Israeliene, iar Fortele Aeriene Române au asigurat sprijin logistic si monitorizarea zborurilor de la sol pe toata durata exercitiului. Exercitiul, planificat înca din anul 2010, si-a propus dezvoltarea cooperarii în procesul planificarii misiunilor si cresterea nivelului de interoperabilitate în domeniul operatiilor aeriene, fiind destinat antrenarii personalului. Fortele Aeriene Israeliene sint interesate sa continue antrenamentele in Muntii Carpati, care sint cunoscuti pentru vremea instabila, virfurile inalte si padurile dese, teren pe care pilotii israelieni nu se pot antrena frecvent. Aceste conditii sint similare celor pe care IAF le-ar putea intilni in operatiuni viitoare. (Z. V.)



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.