Ultima oră

Eroii de la Marasesti, uitati de parlamentarii de Vrancea

Mihaela Beșleagă
7 aug 2011 3050 vizualizări
La 94 de ani de la eroicele lupte din vara anului 1917, oficialitatile judetului, alaturi de militari si veterani au celebrat eroii neamului u marii absenti de la manifestari au fost parlamentarii de Vrancea, dar si presedintele Consiliului Judetean, care au preferat sa se relaxeze in alte parti Orasul Marasesti a comemorat simbata, 6 august, implinirea a 94 de ani de la eroicele lupte din vara anului 1917, in Primul Razboi Mondial

  Din pacate, asistenta care a adus un omagiu eroilor neamului a fost mai scazuta in comparatie cu alti ani. Pe lista lunga a absentelor de la Mausoleul Eroilor din Marasesti s-au numarat presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marian Oprisan, liderul PNL Nini Sapunaru, dar si deputatii si senatorii de Vrancea, inclusiv Alin Trasculescu, deputat PDL de Marasesti si liderul partidului de guvernamint la nivel judetean. Nelipsite de la manifestari, la fel ca in fiecare an, au fost delegatiile veteranilor de razboi si asociatiile cultului eroilor de la Alba Iulia, Braila, iar din Vrancea de la Focsani, Panciu, Odobesti.

Si primarul Constantin Vlase a evidentiat, in discursul sau, prezenta tot mai scazuta a celor care aduc un omagiu eroilor neamului. „Ne amintim cu drag ca pe aceste locuri s-au dus lupte pentru neatirnarea patriei, s-au scris mii de pagini despre aceste lupte. Imi amintesc cu drag cind eram copil, acest loc era plin, nu aveai unde sa arunci un ac. Din ce in ce vad ca se micsoreaza numarul celor prezenti, care sa comemoram impreuna pe eroii neamului. Va multumesc inca o data ca ati venit la aceasta mareata sarbatoare a poporului roman”, a spus Constantin Vlase, primarul „orasului erou Marasesti”. Printre cei care au retrait momentele de mare eroism de pe front a fost si presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, filiala Vrancea, generalul maior in retragere Nicolae Zamfir. “La Marasesti, Marasti si Oituz soldatii au savirsit fapte de un eroism legendar in lupte care au inscris un nou capitol glorios in istoria neamului romanesc. In Vrancea, pe cimpia dintre Munti si Siret au fost concentrate vitejia ostasilor romani din toate colturile tarii si daruirea intregului popor, hotaritoare pentru fiinta neamului romanesc”, a spus gen. Nicolae Zamfir.


“V-am lasat o Romanie mare, voi ce ati facut?”


Despre momentele de foc de acum 94 de ani a vorbit cu patos si generalul de brigada in rezerva Corneliu Nechita, presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor de Razboi, care a dat o lectie de patriotism politicienilor si directorilor de institutii publice prezenti la manifestare. „Sintem aici astazi sa comemoram cel mai stralucit eveniment din istoria neamului nostru. Pe drept cuvint se spune ca aici, la Marasesti, a renascut sufletul neamului romanesc si s-a inaltat spre cele mai inalte culmi ale gloriei eterne. Pentru ca aici, la Marasesti, marele general Eremia Grigorescu, comandantul Armatei i, l-a infrint pe cel mai mare dusman care incerca sa ne cucereasca ultima palma de pamint romanesc care ne mai ramasese, Moldova. Aici sint inmormintati 21.000 de ostasi si 480 de ofiteri. Parca auzim vocea lor. V-am lasat o Romanie mare, voi ce ati facut?”, a spus plin de emotie generalul (r) Corneliu Nechita. Au mai sustinut discursuri general de brigada dr. Florinel Damian, seful Garnizoanei, si vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, dar si prefectul Ion Oprea. “Marasesti ocupa un loc aparte in istoria sfinta a neamului romanesc dar si in inimile fiecarui roman, pentru ca a fost cea mai grea batalie, care insemna sa raminem in continuare ca stat sau sa ne pierdem identitatea nationala. Ne plecam cu piosenie in fata celor peste 21.000 de militari si 480 de ofiteri romani care si-au dat viata pentru libertatea si continuitatea noastra pe aceste meleaguri”, a spus si prefectul Ion Oprea. A urmat depunerea coroanelor de flori a oficialitatilor prezente, apoi defilarea Garzii de onoare, in aplauzele tuturor. Simbata, cei care au dorit, au putut vizita mausoleul gratuit. Autoritatile au omagiat eroii neamului depunind coroane de flori si la Mausoleul de la Soveja, precum si la Monumentul Victoriei de la Tisita. (Mihaela BESLEAGA)
 
Mausoleul, inca in schele


Printre cele mai importante monumente din Europa se remarca si Mausoleul Eroilor de la Marasesti, ridicat in memoria eroilor care au luptat in Primul Razboi Mondial cind, desi inferioare numeric, trupele romane au reusit sa respinga atacul trupelor germane. Ridicat intre anii 1923 si 1938, maiestuosul mausoleu a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu, iar la data de 18 septembrie 1938 a fost inaugurat oficial. In prezent, mausoleul se afla in reabilitare, in cadrul proiectului finantat cu bani europeni „Drumul de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial”, implementat de Consiliul Judetean. Momentan a fost finalizat Muzeul monumentului, urmind ca in lunile urmatoare sa se finalizeze si lucrarile la Mausoleu, care este inca in schele.
Pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro puteti urmari un material video de la manifestarile inchinate eroilor la Mausoleul de la Marasesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gomil, acum 4660 zile, 23 ore, 32 minute, 21 secunde
Ce legatura are ciorba de burta cu Mausoleul?
RASPOPITU, acum 4661 zile, 1 ora, 21 minute, 16 secunde
Deja suntem penibili...Care este adevarata istorie...A început campania elctorala...Cârciuma din apropierea mausoleului denumita dupa Henri Mathias Berthelot...Chiar nu avem cultura...nu avem bun citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.