Ultima oră

Maratonul "Pe aici nu se trece!” de 6 august, pe traseul Marasti – Marasesti

Mihaela Beșleagă
28 iul 2011 1547 vizualizări
Programul pentru comemorarea eroilor neamului cuprinde, ca in fiecare an, si manifestari la mausoleele de la Soveja si Marasesti si la monumentul de la Tisita

In premiera pentru judetul Vrancea, in acest an se va organiza o manifestare inedita in cinstea victoriei din 6 august 1917 si în memoria ostasilor cazuti pentru patrie, la Marasti, Marasesti si Oituz. Este vorba despre prima editie a maratonului „Pe aici nu se trece!”, celebrul indemn al generalului Eremia Grigorescu de la Marasesti, prin care si-a implusionat ostasii sa apere poarta Moldovei. Maratonul, organizat de Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), filiala Focsani, în parteneriat cu Ro Club Maraton si Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Vrancea, va avea loc simbata, 6 august, pe traseul Marasti – Panciu – Tisita – Marasesti, locuri unde ostasii Armatei Române au purtat cele mai crincene batalii in Primul Razboi Mondial, pentru apararea gliei strabune. De asemenea, Drapelul Romaniei care a fluturat in curse de maraton pe sase continente va fi purtat in aceasta cursa. „In semn de recunostinta, in amintirea ostasilor romani care s-au jertfit in acele lupte pentru Romania, un grup de maratonisti va purta pe intreaga cursa o torta aprinsa si Drapelul Romaniei. Startul va fi dat din fata monumentului de la Marasti si traseul va continua prin fata Monumentului inchinat Ecaterinei Teodoroiu de la Straoane, a monumentul eroilor de la Panciu, Monumentului de la Tisita, pe care se afla inscrisul «Pe aici nu se trece» si se va incheia la mausoleul de la Marasesti. Invitam maratonistii din Romania sa participe la acest eveniment, care se vrea a fi un omagiu adus ostirii romane, bunicilor si strabunicilor nostri”, spune maratonistul Ilie Rosu, originar din Adjudu Vechi, initiatorul acestei actiuni.

Cursa de 46 de kilometri

Cursa masoara 46 km, iar startul se va da la ora 6.00 dimineata, de catre un veteran de razboi, din fata monumentului de la Marasti. Pe traseu vor exista si 16 puncte de hidratare. Sectia de Drumuri Nationale Vrancea se va ocupa de pregatirea si amenajarea traseului, astfel incit cursa sa decurga in conditii optime. Participantii vor trece linia de sosire de la mausoleul Marasesti in jurul orei 11.00 si vor primi premii si diplome. Pentru a se inscrie la competitie, concurentii trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa aiba experienta in alergare, mai exact sa faca dovada ca au alergat in ultimii doi ani un maraton clasic, intr-un timp de maxim 4 ore. Organizatorii isi doresc ca cel putin 50 de participanti sa se inscrie la maratonul patriotic.

Programul manifestarilor dedicate eroilor, din 6 august

Autoritatile vrincene au pus la punct si o prima varianta de program pentru manifestarile din ziua de 6 august, pentru comemorarea eroilor neamului cazuti in august 1917 pe cimpurile de onoare de la Soveja, Tisita si Marasesti. Manifestarile vor incepe la mausoleul de la Soveja, unde intre orele 12.00-13.00 va avea loc un serviciu religios, alocutiuni ale primarului Costel Plesa si prefectului Ion Oprea si depuneri de coroane de flori. Urmatoarea oprire va fi la Monumentul Victoriei de la Tisita, unde intre orele 16.00-16.20 se vor depune coroane de flori. Cel mai important moment al zilei va fi la Mausoleul Eroilor de la Marasesti, intre orele 17.00-18.10, unde vor fi prezenti, ca in fiecare an, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ONG-uri, cadre militare in rezerva si veterani de razboi. La aceasta data nu se stie daca la manifestari vor fi prezente si inalte oficialitati de la Bucuresti. Activitatile vor cuprinde: un serviciu religios, alocutiuni ale primarului Constantin Vlase de la Marasesti, Nicolae Zamfir, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, prefectului Ion Oprea si presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Manifestarile se vor incheia cu depunerea coroanelor de flori si defilarea garzii de onoare. Organizatori sint Institutia Prefectului Vrancea si Garnizoana Focsani. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.