Ultima oră

Germanii au dat o lectie de patriotism la Soveja

Mihaela Beșleagă
29 iul 2011 2879 vizualizări
in timp ce unele monumente ale eroilor romani zac in nepasarea autoritatilor, voluntari germani au reconditionat cimitirul ostasilor de la Soveja, unde odihnesc 200 de ostasi cazuti in Primul Razboi Mondial

Un detasament de militari germani, membri ai Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Razboi, au dat o lectie de implicare si patriotism autoritatilor romane. Timp de doua saptamini, cei 11 soldati activi au fost la Soveja, unde au continuat munca de reconditionare si ingrijire a mormintelor stramosilor lor cazuti pe cimpul de lupta de la Soveja in Primul Razboi Mondial, in iulie – august 1917. Este vorba despre al cincilea detasament german prezent la Soveja, dupa ce anul trecut au inceput lucrarile de reabilitare a cimitirului, care cuprinde 120 de placi comemorative pentru cei 194 de soldati germani cazuti pe cimpul de lupta roman. „Am lucrat timp de doua saptamini, am curatat limitele cimitirului, am terminat de construit aleea si am reabilitat postamentul de piatra al monumentului.

Am ingrijit monumentele celor cazuti in razboi pentru a nu-i uita si a le respecta demnitatea”, a spus plutonierul adjutant Sebastian Wulz, seful echipei germane. Germanii au fost surprinsi si incintati de ospitalitatea localnicilor, dar au avut timp si de o excursie pe litoralul romanesc. „Am avut un sentiment placut aici, desi cind am ajuns in Romania am fost putin contrariat. Am vazut si Marea Neagra in week-end. Eu si colegii mei sintem foarte surprinsi de entuziasmul localnicilor, care ne-au dat o mina de ajutor. Au fost foarte prietenosi si ne intoarcem acasa cu un sentiment placut”, ne-a marturisit si plutonierul Franz Bauer. In semn de pretuire a relatiilor si a unei bune colaborari de-a lungul timpului, germanii au daruit romanilor sticle de vin. Peste 10 zile, la Soveja va sosi o noua echipa, care va continua munca inceputa, pentru inca doua saptamini. La incheierea etapei de ieri au participat si prefectul Ion Oprea si primarul Costel Plesa, care, alaturi de militarii germani, au depus coroane de flori la monumentul funerar din cimitir. „Astazi este o zi importanta pentru comunitatea din Soveja, ne-am cistigat noi prieteni, care vin de departe, din Germania, sa-si cinsteasca eroii. Ar trebui sa fie o lectie si pentru noi. Comunitatea locala s-a implicat in aceasta activitate, a fost o conlucrare perfecta si aceasta echipa a facut cit altele patru dinaintea lor. Sint si niste mesageri care pleaca si vorbesc despre Soveja”, ne-a declarat primarul Costel Plesa. Si prefectul Ion Oprea a salutat activitatea germana si parteneriatul incheiat in urma cu citiva ani cu Uniunea. Si pentru ca germanii sint recunoscuti pentru punctualitatea si riguriozitatea lor, nu s-au dezmintit nici de aceasta data, ceremonia de ieri incepind la ora 10.00 fix. Tot cu acest prilej au fost arborate drapelele celor doua state si s-au intonat imnurile nationale. De mentionat ca in Germania sint 2.000 de morminte ale ostasilor romani. In urma cu trei ani Oficiul National pentru Cultul Eroilor a fost in Germania, la Haltinger, unde a desfasurat o tabara similara pentru ingrijirea mormintelor. (Mihaela BESLEAGA)


www.ziaruldevrancea.ro (http://www.ziaruldevrancea.ro) puteti urmari versiunea video a stirii despre lucrarile de reabilitare realizate de militarii germani la Soveja.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739415 zile, 3 ore, 33 minute, 40 secunde
BUNACIOAICA rau aceasta juna cu maioul galben!! ESTE cumva d-na comisar superior Cristina Boldeanu sau consilier optica medicala Elena Mihalache ?? VA multumesc !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.