Ultima oră

Ploile torentiale au inundat case si au rupt drumuri si poduri la munte

Ziarul de Vrancea
26 iul 2011 1446 vizualizări
750 de oameni ramin izolati la Andreiasu de Jos, dupa ce doua drumuri s-au rupt u apa a inundat case la Vidra,

Slobozia Bradului si Paulesti, dar a distrus si drumuri u pericolul nu a trecut: pentru azi s-a emis un cod galben meteo de ploi torentiale si unul portocaliu de inundatii pe riul Rimnicu Sarat

Ploile torentiale si torentii formati in zona de munte au facut prapad in mai multe localitati din judet, inundind gospodarii si rupind drumuri si poduri. Centrul Infotrafic din cadrul Politiei informa ieri ca din cauza precipitatiilor abundente terasamentul a doua drumuri nationale din judetul Vrancea s-a surpat, blocind astfel circulatia auto. Arterele blocate sint DN 2M, la Andreiasu de Jos si DN 2N, in zona localitatii Jitia. Astfel, 750 de oameni sint in continuare izolati in comuna Andreiasu de Jos, dupa ce doua drumuri, unul national si unul comunal, s-au rupt din pricina ploilor cazute la sfirsitul saptaminii. DN 2 M ramine inchis la km 37, dupa ce o portiune de 200 de metri s-a surpat, dupa cum a informat Politia. Tot in comuna Andreiasu, drumul comunal 115 a fost rupt pe o portiune de circa 200 metri, devenind necirculabil. Ca urmare, satul Fetig, in care domiciliaza 40 de persoane, a ramas izolat. Pe ambele drumuri se poate circula doar cu piciorul. Localnicii se roaga sa nu aiba nevoie de interventia pompierilor sau a ambulantei, pentru ca acestea nu ar putea ajunge in timp util in zonele izolate. "Drumurile sint blocate in continuare. Am fost la Sectia de Drumuri Nationale si s-a dat dispozitie sa se inceapa repararea drumurilor. Problema este ca s-a emis din nou o atentionare de cod galben si ne e frica sa nu se intimple ceva si mai rau. Avem in acest moment peste 750 de oameni izolati in satele Rachitasu, Fetig si Hotaru. Aici nu se poate ajunge cu ambulanta sau cu o autospeciala de pompieri. Incercam noi sa facem ceva la drum, macar sa poata trece vreo masina 4x4", ne-a spus Ionel Budeanu, primarul comunei Andreiasu de Jos. Ieri s-a intrunit in sedinta extraordinara si Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza situaaia. "Prioritatea pentru noi este stabilirea circulatiei pe arterele principale. în urma demersurilor facute s-a stabilit ca, dupa ce se efectueaza o documentare minima, sa intervina constructorul pentru a restabili circulatia in mod provizoriu, intrucit pe drumul DN 2M sint lucrari in executie. în ceea ce priveste drumul DN 2N, s-a identificat posibilitatea de a se restabili circulatia, incepind din aceasta seara (ieri seara, n. r.)", a declarat prefectul Ion Oprea.


Case inundate si drumuri rupte


Si drumul comunal dintre Jitia si Jitia de Jos ramine inchis dupa ploile violente de duminica. Pe o portiune de cinci metri drumul este rupt. Probleme au aparut si in zona comunei Paulesti. Satul Fundatura, situat in depresiunea Vrancei, a fost cel mai afectat de ploi. "Mai multe curti au fost inundate si nu e prima data cind se intimpla asa ceva. Am scos apa din mai multe garaje sau bucatarii de vara", ne-a spus Maria Popa, o localnica care a avut de suferit dupa ploi. Si in comuna Slobozia Bradului sase case din satul Cornetu au fost inundate. De asemenea, au fost afectate si doua drumuri judetene (DJ 205B Virtescoiu si DJ 204L Seciu - Poduri "" Catauti, comuna Chiojdeni), pe ambele drumuri circulatia desfasurindu-se cu dificultate. Au avut de suferit si 12 drumuri comunale la Andreiasu de Jos, Reghiu, Virtescoiu, Brosteni, Jitia, Chiojdeni, Mera si Dumitresti. Au fost afectate si doua poduri, la Reghiu si la Mera si 25 de podete la Reghiu si Virtescoiu. Ploile au inundat trei gospodarii si la Vidra, apa fiind scoasa cu ajutorul a sapte pompieri de la Statia Vidra. "S-a actionat pentru evacuarea apei acumulate intr-o camera de locuit, o anexa si trei curti", a precizat plt. maj. Florin Olaru. In urma ploilor si in subsolul unui bloc de locuinte din orasul Panciu s-a acumulat apa, aceasta fiind evacuata tot de pompieri. Servantii de la Detasamentul de Pompieri Focsani au fost chemati sa intervina si pentru asigurarea zonei la Milcovul, unde a avut loc o interventie pentru decolmatarea podului de trecere peste riul Milcov.


Coduri galben si portocaliu de ploi si inundatii


Duminica, pina luni dimineata, cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 94,2 l/mp la Vintileasca. Precipitatii semnificative s-au mai inregistrat la: 61,4 l/mp - Reghiu, 59,5 l/mp - Vidra, 49,8 l/mp- Nereju, 48,7 l/mp - Herastrau, 43,9 l/mp - Colacu si 41,8 l/mp - Lepsa. Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o noua atentionare meteorologica cod galben de ploi cu caracter torential, valabila pina in aceasta seara, la ora 21.00. Si zona de deal si de munte a judetului Vrancea va fi afectata de averse, conform atentionarii meteorologilor. "In intervalul mentionat vor fi averse in majoritatea regiunilor. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 l/mp si izolat 60 l/mp, in sud-vestul tarii, in Carpatii Meridionali, de Curbura si Subcarpatii Getici. Ploile vor avea si caracter torential si vor fi insotite de intensificari de vint, descarcari electrice si posibil grindina", se arata in atentionarea ANM. Astfel de fenomene se vor semnala si in celelalte regiuni, dar pe suprafete mai restrinse. Si hidrologii au emis ieri o atentionare cod portocaliu de inundatii pentru riurile Rimnicu Sarat - amonte si aval de statia hidrometrica Tataru "" judetul Vrancea si riul Birzava "" judetele Caras-Severin si Timis. Avertizarea este valabila incepind cu data de 26 iulie, ora 6.00. "Avind in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile cu caracter torential prognozate pentru urmatoarele 24 ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, piraie, riuri necadastrate si cresteri de debite si niveluri pe riuri cu depasiri ale cotelor de atentie si ale cotelor de inundatie", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor (INHGA). (M. BESLEAGA, R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.