Ultima oră

Vrancea, codasa la atragerea fondurilor europene

Mihaela Beșleagă
19 iul 2011 1715 vizualizări
In timp ce autoritatile judetene se lauda cu proiecte europene de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea judetului, un studiu al Institutului pentru Politici Publice scoate la iveala ca Vrancea este pe ultimele locuri la atragerea banilor europeni u Vrancea este pe locul trei de la coada la valoarea proiectelor accesate prin Programul Operational Regional u si pe POS Dezvoltarea Resurselor Umane Vrancea este printre ultimele sase judete din tara u pentru redresarea turismului, in judet s-au atras 16,2 milioane lei, mai putin decit in Vaslui u primul Program Integrat de Dezvoltare Urbana se semneaza azi la Panciu

Vrancea nu sta tocmai bine la atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea judetului, iar la unele capitole sintem chiar codasi. Acestea sint doar citeva dintre rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), facut public saptamina trecuta. Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania variaza de la 9,73% in cadrul Programului Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii, pina la 19,1% in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), potrivit studiului "Fondurile structurale - de la oportunitate de dezvoltare la buget de prada. Sansele redresarii Romaniei prin fonduri structurale". Studiul a fost realizat pe baza informatiilor publice obtinute despre proiectele si banii gestionati de trei autoritati de management pentru cele trei programe aferente fiecarei autoritati: POR, Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) si POSDRU. Regiunea Sud-Est, in care este inclus si judetul Vrancea, se situeaza pe locul patru intr-un top al celor mai sarace regiuni de dezvoltare ale Romaniei, dintr-un total de opt. Conform studiului, Vrancea este pe locul trei de la coada la valoarea proiectelor UE accesate prin POR, pe diferite axe de finantate. De asemenea, exista judete unde nu s-a cistigat pina acum niciun proiect pentru planuri integrate de dezvoltare urbana, cum a fost si cazul Vrancei pina astazi. Judetul nostru se claseaza pe locul 13 in tara in ceea ce priveste atragerea de fonduri UE de catre autoritatile publice locale prin POSDRU. O situatie mai buna este in cazul banilor europeni accesati pe PODCA, unde Vrancea este pe locul sase pe tara.


Pe locul trei de la coada la banii veniti pe POR


Programul Operational Regional (POR), program in gestiunea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), urmareste, pe scurt, reducerea diferentelor de dezvoltare economica si sociala dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ale tarii. Bugetul total alocat Romaniei pentru acest program in perioada 2007-2013 este de aproximativ 3,7 miliarde de euro. Potrivit IPP, pina in luna mai 2011, in cadrul acestui program se aprobasera proiecte de 3,5 miliarde de euro, adica 94% din alocarea financiara totala a programului. Cu toate acestea, rata efectiva de absorbtie a banilor, adica platile deja efectuate de beneficiari si rambursate de Comisia Europeana, este de doar 7,37%. Cei mai multi bani din POR au mers spre regiunea Nord-Est, de altfel si cea mai saraca regiune din tara, iar regiunea Sud-Est este pe locul patru, cu 173 de proiecte contractate. Cei mai multi bani din POR, prin proiectele accesate de autoritatile locale, dar si de sectorul privat, au mers catre judetele Iasi, Dimbovita, Dolj si Hunedoara. La polul opus al clasamentului se situeaza Vrancea, Ialomita si Covasna. Astfel, judetul nostru este pe locul trei de la coada la capitolul total fonduri UE (94.547.952 lei) si total valoare proiecte UE (147.252.590 lei) accesate prin POR, pe diferite axe de finantate. Cele mai multe fonduri au atras autoritatile locale (90 milioane lei), urmate de firme (3.532.349 lei) si ONG-uri (632.504 lei). Pentru redresarea turismului, in Vrancea s-au alocat 16,2 milioane lei, mai putin decit in Vaslui si Botosani, de pilda. Judetul vecin, Buzau, a atras de doua ori mai multi bani, 33 milioane lei.

Potrivit studiului, exista 16 judete unde nu s-a cistigat pina acum niciun proiect pentru planuri integrate de dezvoltare urbana, cum este si cazul Vrancei. Focsaniul a depus un asemenea proiect, insa acesta a fost intors din drum din cauza unor "scapari" tehnice si nu numai, la fel si municipiul Adjud. Ca un amanunt care ne-a parvenit ieri, primul contract de finantare inclus intr-un Plan de Dezvoltare Urbana (PIDU) din Vrancea va fi semnat astazi la Panciu, de secretarul de stat in MDRT Razvan Murgeanu. Este vorba de o suma de aproximativ 3,7 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Regional, cu ajutorul careia se vor reabilita 8,7 km de drum, se va implementa un sistem de supraveghere video a spatiilor publice aglomerate din oras, dar se vor reabilita si doua cladiri abandonate in vederea includerii in circuitul serviciilor sociale.


ONG-urile au atras de 4 ori mai multi bani decit autoritatile


Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, flexibila si inclusiva pentru 1.650.000 de persoane. Bugetul total alocat POSDRU este de 3,476 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, iar la finalul lunii martie 2011, potrivit IPP, se aprobasera proiecte de 2,794 mld euro, adica 80% din alocarea financiara totala. In ceea ce priveste rata efectiva de absorbtie a banilor, aceasta este de 19,10%. Per total, prin natura sa, POSDRU s-a dovedit a fi mult mai atractiv pentru firme si ONG-uri decit pentru autoritati locale, fapt ce il dovedesc si cifrele de la Vrancea. Vrancea se afla pe locul 13 in tara in ceea ce priveste atragerea de fonduri UE de catre autoritatile publice locale, cu o valoare de 1.749.322 lei. Alti 2.181.302 lei au fost atrasi de firme, iar "grosul" de 7.833.812 lei a revenit ONG-urilor. In total, pe POSDRU, Vrancea a atras 16,8 milioane lei, fiind printre ultimele sase judete din tara la acest capitol, alaturi de Giurgiu, Ilfov, Covasna, Vaslui si Salaj. De altfel, regiunea Sud-Est este pe ultimul loc la acest program. Regula de depunere a proiectelor la POSDRU este "primul venit-primul servit", iar depunerea proiectelor se face online. Potrivit IPP, aceasta regula nu tine cont de calitatea proiectelor depuse, ci doar de capacitatea de a raspunde cerintelor minime din Ghiduri si de a incarca intr-un timp record proiectul in aplicatia electronica, care se si blocheaza de multe ori la deschiderea cererilor de proiecte din cauza numarului mare de utilizatori. Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) isi propune consolidarea proceselor de luare a unor decizii eficiente, cum ar fi imbunatatirea calitatii si eficientei in furnizarea de servicii publice, cu accent asupra procesului de descentralizare din citeva sectoare cheie. Bugetul total alocat PODCA este de 208 milioane euro pentru perioada 2007-2013. La finalul lunii mai 2011, potrivit raportului IPP, se aprobasera proiecte de 135,2 milioane euro, adica 65% din alocarea financiara totala. Rata efectiva de absorbtie a banilor este de doar 12%. Potrivit studiului, daca avem in vedere exclusiv proiectele cistigate de administratia publica centrala, 50% din bani au mers catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si catre structurile subordonate acestuia. In Vrancea, pe PODCA s-au accesat in total 5.588.655 lei, ceea ce claseaza judetul nostru pe locul sase pe tara, totalul platilor efectuate fiind de 2.317.096 lei. Si Institutia Prefectului Vrancea a accesat doua proiecte pe PODCA, "Retea de manageri de proiect in unitatile administrativ teritoriale din judetul Vrancea" (finalizat in aprilie 2010) si "Calitate la standarde europene in administratia publica" (finalizat pe 2 iunie 2011).


Oprisan se lauda cu proiectele din "provincia europeana"


Desi lucrurile nu stau tocmai roz in ceea ce priveste atragerea si absobtia fondurilor europene in judet, administratia judeteana se lauda cu fiecare ocazie cu proiectele europene implementate in Vrancea. "Prin eforturile administratiei judetene si a unor administratii locale in judetul Vrancea se extind, cu fonduri europene, retelele de alimentare cu apa si canalizare ale localitatilor si se construiesc noi statii de epurare. De asemenea, tot cu bani europeni se realizeaza un sistem de management integrat al deseurilor si se reabiliteaza mausoleele dedicate eroilor din Primul Razboi Mondial. Tot cu bani europeni s-a realizat, la Gologanu, reteaua de alimentare cu apa, canalizare si epurare si s-au asfaltat toate strazile comunei. Acelasi lucru se intimpla la Cirligele, unde satenii vor beneficia de cele mai bune conditii de trai, in viitorii ani", a transmis saptamina trecuta Marian Oprisan intr-un drept la replica adresat ziarului in urma unui articol care viza dezvoltarea judetului. Si concluziile IPP sint clare: rata de absorbtie, adica banii efectiv cheltuiti in Romania din fonduri structurale, este in continuare foarte mica, variind intre 7% la POR si aproape 20% la POSDRU. De asemenea, IPP acuza lipsa de viziune a proiectelor, dar si opacitatea autoritatilor de management. "Inca de la momentul negocierii continutului Programelor Operationale (anii 2004 - 2007), dar si pe parcursul implementarii acestora, se constata o lipsa grava de viziune si, corelativ, o incapacitate de negociere a bugetelor adecvate obiectivelor de dezvoltare in sectoarele - cheie, de unde si preocuparea exclusiva pentru a cheltui cit mai mult, nu conteaza cum, pentru ce si cu ce rezultate. Exista o lipsa majora de transparenta la nivelul autoritatilor de management in ceea ce priveste informatiile privind modul efectiv in care se cheltuiesc in prezent fondurile structurale, scuza cea mai des invocata fiind aceea ca «asa ni se cere de la Bruxelles»", se arata in studiul IPP.


Fondurile europene din Vrancea, in cifre


Din anul 2008 pina in prezent in Vrancea au fost depuse 168 de proiecte pe programe operationale, in valoare totala de peste un miliard si jumatate de lei. Dintre acestea, cele mai multe, 71, au fost pe Programul National de Dezvoltare Rurala, 48 pe POR, 38 pe PODCA, 5 pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si cite trei pe Mediu si Dezvoltarea Resurselor Umane. Din totalul de proiecte depuse, doar 30 au fost contractate si au primit finantare, adica doar 17%. Cele mai multe proiecte contractate sint pe dezvoltarea capacitatii administrative, 14 proiecte, la: Odobesti "" 3, Adjud "" 2, Prefectura - 2 si cite unul la Gugesti, Chiojdeni, Cimpineanca, Panciu, Fitionesti, Negrilesti si Sihlea. Pe POS Mediu 2007-2013 se deruleaza in Vrancea de catre Consiliul Judetean doua proiecte: "Sistemul de Management Integrat al deseurilor" (42 milioane euro) si "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata" (107.068.652 euro). (Mihaela BESLEAGA)


Stadiul implementarii proiectelor pe POR in Vrancea


1. Reabilitare si modernizare DJ 204 E Marasesti-Panciu, valoare 35.442.336 lei, in implementare de CJ Vrancea

2. Reabilitare si modernizare DJ 205 R Cotesti-Poiana Cristei, valoare 8.859.666 lei, finalizat de CJ Vrancea

3. Camin pentru persoane virstnice Focsani, valoare 2.791.144 lei, finalizat de Primaria Focsani

4. Modernizare, extindere si dotare Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Mihalceni, valoare 1.820.764 lei, in implementare CJ Vrancea

5. Modernizarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna", valoare 8.005.005 lei, in implementare CJ Vrancea

6. Consolidare, modernizare si dotarea cu echipamente didactice a Centrului Scolar Maicanesti, valoarea 2.535.187 lei, in implementare CJ Vrancea

7. Drumul de glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, 17.127.167 lei, in implementare CJ Vrancea

8. Achizitionare utilaje si echipamente in vederea cresterii si diversificarii de servicii oferite in domeniul constructiilor, SC Grup Grind SRL Focsani, valoare 736.123 lei, in curs de reziliere

9. Cresterea economica a SC Cerasela Comixt SRL prin construirea noii hale de productie si achizitionarea de tehnologie inovatoare, valoare 928.981 lei, in curs de reziliere

10. Mobiprest - lider pe piata mobilierului prin diversificarea gamei de productie, SC Mobiprest Tex SRL, valoare 276.190 lei, in implementare

11. Achizitionare buldoexcavator pentru dezvoltarea microintreprinderii SC Constrast SRL, valoare 296.668 lei, in implementare


CASETA


Cum s-au impartit proiectele dupa culoarea politica


In ceea ce priveste culoarea politica a conducatorilor institutiilor publice care au contractat proiecte, subiect de controverse politice intre opozitie si Ministerul Dezvoltarii, se observa un echilibru intre numarul de proiecte contractate de partide.


POR

1.PDL - 271 proiecte; Valoare totala: 1,37 mld euro

2.PSD - 236 proiecte; Valoare totala: 967 milioane euro

3.PNL - 83 proiecte, Valoare totala: 270 milioane euro


PODCA

1. PSD - 69 proiecte; Valoare totala: 8,5 milioane euro;

2. PNL - 40 proiecte; Valoare totala: 4,7 milioane euro;

3. PDL - 37 proiecte; Valoare totala: 4,3 milioane euro;


POSDRU

1. PDL - 13 proiecte; Valoare totala: 10,65 mil euro

3. PSD - 12 proiecte; Valoare totala: 4,506 mil euro

4. PC - 3 proiecte; Valoare totala: 10,302 mil euro

5. PNL - 6 proiecte; Valoare totala: 2,306 mil euro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739414 zile, 10 ore, 32 minute, 25 secunde
O gramada de neputinciosi, vitelul de Oprisan fiind cap de afis, atat au putut sa faca. Fara sa fiu lipsit de respect, dar 17 miliarde pentru drumul de glorie al celor din Primul razboi mondial citeste integral
, acum 739414 zile, 10 ore, 32 minute, 25 secunde
Bai Bombalaule, banii sunt pentru reabilitarea mausoleelor. Intai du-tein Franta sa vezi ce au facut aia la Verdun si dupa aia sa te trezesti vorbind. Sau voiai sa se amenajeze carciumi in mausolee, citeste integral
, acum 739414 zile, 10 ore, 32 minute, 25 secunde
Da P, o fi reabilitat Franta si mausoleele lor dar nu era in primele 10 prioritati. Ia vezi tu, se mai cacau inca in fundul gradinii cand s-au apucat sa le dea cu var? Apoi de le-au facut, erau citeste integral
, acum 739414 zile, 10 ore, 32 minute, 25 secunde
Fratilor tovarasul portofel nu vrea fonduri europene. de fapt nu cred ca vreo mare firma din vrancea (care lucreaza pe bani publici) stiu sa lucreze pe fonduri europene... Ei vor bani de la buget, nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.