Ultima oră

Obstile vrincene, sufocate de politicieni si afaceristi

Ziarul de Vrancea
11 iul 2011 8079 vizualizări
Ziarul de Vrancea a realizat o radiografie a stapinilor celei mai mari suprafete de paduri din judet, obstile u 29 de astfel de forme asociative controleaza aproape 65.000 de hectare de padure si influnteaza vietile a 40.000 de vrinceni din 14 comune din zona de munte u interesele in jurul obstilor sint enorme u pe de o parte padure sint o sursa de imbogatire u pe de alta parte, obstile sint cei mai mari sponsori ai proiectelor locale si politicienii incearca sa le controleze

Padurile reprezinta o miza sociala, economica si politica foarte importanta pentru Vrancea, intrucit ocupa 40% din suprafata judetului. In ultimii 20 de ani, lemnul a fost o sursa de imbogatire atit pentru cei care il exploateaza, precum si pentru cei insarcinati sa protejeze acest patrimoniu national. Statul a pierdut monopolul asupra padurilor dupa anul 2005, atunci cind a inceput o ampla actiune de retrocedare a proprietatilor. In acest moment, din 183.924 ha de padure, in proprietatea publica a statului se afla 60.703 ha. Cei mai mari "jucatori" din domeniul forestier au devenit cele 29 de obsti, deoarece controleaza cea mai mare parte din suprafata de la nivelul judetului, respectiv 64.741 ha. Rolul acestor forme asociative depaseste simpla capacitate economica, din cauza saraciei comunitatilor rurale. Intr-o forma sau alta, peste 40.000 de vrinceni din 14 sate din zona de munte, de la Vidra in sus, sint legati de obsti, prin lemnele si banii care le primesc ca dividende sau prin proiectele care sint finantate din padurile lor. Aproape toate obstile sponsorizeaza diverse cheltuieli sau investitii care se fac pe plan local, iar forta lor economica a atras de la inceput interesul politicienilor intrucit primariile nu se pot sustine singure din punct de vedere financiar si depind de banii alocati de la bugetul central. Categoria primarilor presedinti de obsti a disparut de multi ani, insa legaturile cu politicul au ramas la fel de puternice, iar fiecare candidat ar vrea sa aiba banii obstilor de partea sa in campaniile electorale.


Obstea Tulnici, controlata de interese transpatinice


Cea mai importanta obste din Vrancea este, cu singuranta, cea de la Tulnici, deoarece numara nu mai putin de 14.180,2 hectare de padure, cel putin in documente, fiind in topul national al celor mai mari proprietari de padure. Fostul primar PSD Vasile Agurida a fost cel care a controlat, direct si indirect, destinele suprafetelor forestiere. De altfel, firma detinuta acum de fiul sau este una dintre cele mai prospere societati care fac afaceri cu lemn din zona. Actualul presedinte este democrat liberalul Alin Olteanu, insa apartenenta la partidul de guvernamint este doar rezultatul jocurilor politice de dupa decesul primarului. Olteanu a fost ales in functie anul trecut, atunci cind era membru PSD si unul dintre apropiatii fostului primar. Acum, cind a schimbat macazul si a pierdut si alegerile pentru primarie, noul primar i-a pus gind rau si ar vrea un alt presedinte in locul acestuia. Padurile mosnenilor din Tulnici sint gospodarite de un ocol silvic privat, infiintat cu aceasta destinatie. La Birsesti relatiile dintre presedintele obstii din localitate, Emil Vasuianu, si primarul PSD Costica Hirsu, s-au apropiat dupa ce primul a fost ales la conducerea obstii anul trecut. "L-am exclus din partid pentru colaborare totala cu PSD. Nu poti sa fii presedinte la PDL si sa sustii in totalitate actiunile PSD", a declarat democrat liberalul Cornel Negru, responsabil de zona de munte. Gurile rele spun ca seful obstii si cu primarul Costica Hirsu s-ar fi asociat si in afaceri si si-ar fi deschis impreuna un helesteu. Cu toate ca a fost exlus din PDL, Emil Vasuianu este in continuare membru in Consilul Local. "De ce sa-si piarda functia? Eu sint primar la al cincilea mandat si toata lumea este apropiata de mine. Nu inteleg, daca sintem adversari politici trebui sa ne cercetam? Eu sint in relatii bune cu toata lumea", a declarat Costica Hirsu, primarul comunei Birsesti.


Interesul comun bate culoarea politica


Obstea Colacu din Valea Sarii este condusa de viceprimarul comunei, Daniel Ciuta, care a fost ales presedinte in anul 2007. "Implicarea politica este zero, eu am fost presedinte al obstii inainte sa fiu ales viceprimar", sustine liberalul Daniel Ciuta, care a fost desemnat recent si presedinte al Asocatiei Obstilor din Vrancea. La Spulber, presedintele obstii este contabilul primariei, care ocupa functia de sapte luni. Obstea Coza, din Tulnici, este condusa de consilierul local PSD Vasile Ursu, iar obstea din Negrilesti, de democrat "" liberalul Dumitru Dochioiu, care este si consilier si presedintele organizatiei din localitate. Aproape toti sefii obstilor sustin ca au o colaborare buna cu autoritatile locale, desi sint unii care spun ca primarii ar trebui sa faca mai mult. "Ce se intimpla acum la Viisoara (comuna Vidra "" n.r.) reprezinta o mare realizare, pentru ca la orice sat dintr-o comuna care este mai retras nu ajunge mai nimic de la primarie. Noi ne-am cam gestionat singuri. Ne-am scos cu obstea, pentru ca altfel eram varza. Avem o bascula de 16 tone, avem un ifron, avem o platforma cu care caram noi. Drumurile le balastam noi, am facut gard la scoala, usi si sobe noi, acopers la biserica, avem cabinet medical facut de noi", ne-a insirat lista realizarilor presedintele Vasile Apostu.


Primaria face casa buna cu obstea


La Vrincioaia insa, primarul Ionica Dantis spune ca lucreaza foarte bine cu cele trei obsti locale, in special cu cea din Spinesti, condusa de consilierul local PNL Fanel Lepadatu. "Sint presedinte de obste de 10 ani si tot de atunci sint si consilier local. Am colaborat cu toti primarii si am sustinut toate proiectele locale. Avem protocoale cu primaria pe investitii mari", ne-a declarat seful obstii. De altfel, primarul comunei este si membru in Consilul de Administratie al Obstei Spinesti. La Paulesti, doi presedinti de obsti sint membri in Consiliul Local: Culita Bogdan, seful Obstii Paltin, reprezinta PDL, iar Neculai Bratosin, presedintele Obstii Haulisca, este ales PSD. Este posibil ca increngaturile politice sa fie mai numeroase decit cele descoperite de reporterii Ziarului de Vrancea, dar cu siguranta interesele economice sint mai puternice.


Obstile vrincene in cifre

- 29 este numarul obstilor locale

- 64.741 hectare este suprafata padurilor

- 14 comune au astfel de forme asociative

- 40.000 de locuitori sint influentati de destinele acestor paduri

- 3,5 milioane lei este profitul cumulat obtinut de obsti in 2009

- 357.772 este cel mai mare profit, la Obstea Vrincioaia


Obste Suprafata (hectare) Presedinte

Tulnici 14180,2 Olteanu Alin

Nereju 4524,1 Popa Serban

Paulesti 3838 Bogdan Culita

Poiana (Vrincioaia) 3340,2 Mocanu Simion

Negrilesti 3227,1 Dochioiu Dumitru

Nistoresti 2811,1 Aga Neagu

Viisoara 2702,4 Apostu Vasile

Naruja 2673,3 Popescu Toader

Haulisca (Paulesti) 2653 Bratosin Neculai

Voloscani (Vidra) 2550,3 Husca Ion

Spinesti (Vrincioaia) 2542,6 Lepadatu Fanel

Condratu (Vizantea) 2496 Herchea Neculai

Coza (Tulnici) 2439,2 Ursu Vasile

Vidra - Tichiris 2152,7 Apostu Vasile

Paltin 2100,4 Pavel Vasile

Vrancioaia 1734 Tataru Stefan

Topesti (Birsesti) 1425,8 Ladaru Nica

Valea Sarii 1415,6 Rosca Costica

Barsesti 1395,3 Vasuianu Emil

Herastrau (Nistoresti) 1070,7 Ciuta Anghel

Spulber 1034,2 Vulcan Sorin

Colacu (Valea Sarii) 861,7 Ciuta Daniel

Poduri (Valea Sarii) 802,8 Negut Neculai

Prisaca (Valea Sarii) 280,6 Mereuta Vasilica

Prahuda (Paltin) 202,7 Banu Silviu

Burca (Vidra) 121 Sarbu Vasile

Grumeza (Cimpuri) 97 Pantiru Nicusor

Ruget (Vidra) 56,6 Sagau Toader

Tichiris (Vidra) 12,85 Oancea Costel

TOTAL 64741,45



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.