Ultima oră

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA MARK H. GITENSTEIN CU OCAZIA ZILEI NATIONALE A SUA

Ziarul de Vrancea
5 iul 2011 402 vizualizări
Stimati reprezentanti ai Guvernului Romăniei, Altetele voastre, Excelentele voastre, O salut si pe invitata noastra, Georgiana Tărlungeanu, eleva de liceu din Bucuresti care a creat invitatia pentru petrecerea de 4 iulie, Membri ai fortelor armate romăne si americane, Doamnelor si domnilor,

Bun venit la celebrarea Zilei Independentei! Aloha! Vreau sa-i urez bun venit mai ales domnului prim-ministru, Emil Boc. Prim-ministrul este un ferm sustinator al reformei in Romania. în numele Presedintelui SUA, vreau sa le multumesc dumnealui si poporului roman pentru tot ceea ce au facut pentru a proteja valori atat de importante pentru noi.


îi urez bun venit si domnului Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, un bun prieten al meu si cel mai bun prieten pe care SUA il au in Romania.


Anul trecut vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune si despre ingrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare si reforma in Romania. Am spus ca aceasta mentalitate este concentrata in expresia "Asta e viata...".


Reformarea statului si a pietei libere si existenta unei democratii sustenabile in Romania sunt prioritati ale SUA pentru ca acestea fac din Romania un aliat strategic si un partener comercial de incredere si stabil. De aceea sunt aceste reforme atat de importante pentru presedintele Basescu si pentru presedintele Obama.


De la acest pupitru am comparat atitudinea "Asta e viata..." cu atitudinea "Da, putem!", promovata de Barack Obama. Sunt incantat ca in ultimul an am aflat despre existenta multor romani care intruchipeaza aceasta atitudine plina de speranta.


Astazi vreau sa vorbesc despre sapte romani care cred in "Da, putem!", care si-au dedicat vietile transformarii Romaniei intr-un loc mai bun si au avut un succes considerabil in aceste eforturi. Pe masura ce ii mentionez, fotografiile lor vor fi afisate pe ecranul din dreapta mea.


Anamaria Hancu si Liana Buzea au lucrat la campania sociala "Let"â"¢s Do It, Romania!" al carei scop a fost curatarea Romaniei la propriu. Folosind Facebook si Twitter, in septembrie 2010, aceste doua tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care si-au petrecut o zi curatand gunoaie in Romania. Ele au dovedit ca scepticii s-au inselat.


Laura Stefan este coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane si militeaza pentru reforma judiciara si bune practici de guvernare. A elaborat si a sustinut legislatia anticoruptie si a lucrat impreuna cu institutii internationale si ale UE in calitate de expert. în ciuda numeroaselor oportunitati de a lucra in strainatate, a ramas aici, pentru a lupta impotriva coruptiei si a oferi un viitor mai luminos romanilor.


Raed Arafat este subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. El a infiintat numarul unic de urgenta pentru probleme medicale. De asemenea, a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita sa acorde ingrijiri medicale victimelor. Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti in Romania, gratie unei atitudini increzatoare si dorintei de schimbare.

Sergentul major Laurentiu Serban a trecut peste pierderea unui picior in luptele din Afganistan si a declarat: "Ce nu te omoara, te face mai puternic". Dupa ce s-a intors din misiunea indeplinita alaturi de camarazii sai, soldati si aliati NATO, Serban a inceput sa ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost raniti. Povestea sa a fost prezentata de Discovery si inspira oameni pe care el nu ii cunoaste.


Marcelus Suciu a revenit in Romania dupa ani petrecuti in SUA si a adus cu el o serie de inovatii in materie de afaceri, programe guvernamentale si fundatii caritabile. El este nu doar patronul unui lant de restaurante de succes, ci si partener intr-un program ecologic de inchiriere de biciclete in Cluj si promoveaza activ importanta rolului fundatiilor caritabile private in rezolvarea problemelor sociale ale copiilor grav bolnavi si ale nevazatorilor.


Anca Harasim este director executiv al Camerei de Comert Americane din Bucuresti. Sustinand companiile si investitorii in discutiile cu oficialitatile romane ajuta companiile americane sa angajeze mii de romani. De asemenea, ea promoveaza transparenta si previzibilitatea mediului de afaceri. Atitudinea "Da, se poate!" si energia pe care o investeste pentru a obtine rezultate o transforma intr-un model pentru oamenii de afaceri.


Americanii si-au riscat "vietile si onoarea lor sacra" semnand Declaratia de Independenta in urma cu exact 235 de ani. Asemenea revolutionarilor romani de acum mai bine de douazeci de ani ani, ei au crezut ca pot construi o democratie puternica,energica si independenta. Barbatii si femeile din acele 13 colonii americane au creat primele 13 state unite.


Astazi celebram Ziua Independentei acordand o atentie speciala celui de-al cincizecilea stat, reprezentat de exoticele insule Hawaii. Am ales acest stat nu doar datorita frumusetii sale si pentru ca este locul nasterii presedintelui Obama. Istoria statului Hawaii demonstreaza si ea cele spuse de mine: democratiile puternice, durabile se construiesc prin eforturile barbatilor si femeilor care dovedesc un curaj si o dedicare deosebite.


Hawaii a devenit stat al SUA in 1959, insa in 1954 incerca inca sa se elibereze de sub dominatia de fier a proprietarilor de plantatii si a altor oligarhi care conduceau insulele.


în 1954, mii de tineri soldati intorsi din Al Doilea Razboi Mondial si muncitori au preluat in mod pasnic controlul asupra guvernului prin greve, nesupunere civila si alegeri, iar apoi au demarat reforme democratice si de piata care au transformat Hawaii in statul de astazi, din 2011.


Printre revolutionari s-a numarat tanarul erou de razboi american de origine japoneza, Daniel Inouye. Un om de un curaj extraordinar, el si-a riscat viata pentru camarazii sai in Italia, in anul 1945. în expunerea de motive pentru acordarea Medaliei de Onoare, presedintele Clinton il descria in anul 2000 drept un mare erou.


Inouye a fost ales membru al legislativului in 1954 si a contribuit la conducerea eforturilor de reformare. în 1962 a fost ales senator al SUA iar acum este al treilea in linia de succesiune pentru functia de Presedinte al SUA, cea mai inalta pozitie obtinuta vreodata de un american de origine asiatica.


Mentorul meu, vicepresedintele Joe Biden, l-a descris pe Inouye drept un amestec de "curaj, integritate si eficienta". Am mari sperante ca acesti sare romani model vor avea propriile realizari la fel de mari precum cele ale senatorului Inouye, fiindca, fara indoiala, ei intruchipeaza aceste calitati.


Sunt atit de optimist in privinta acestei tari pentru ca exista mii de alti oameni precum acestia sase, iar ei nu se vor lasa invinsi de cinismul si inertia celor care se impotrivesc schimbarii. Revolutionarii americani si romani si-au jertfit vietile pentru ca noi sa ne putem bucura de binecuvantarile libertatii. Tot ce putem face este sa le cinstim sacrificiul fiind optimisti si hotariti.


Dumnezeu sa binecuvanteze America! Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.