Ultima oră

Centrele de canicula, pregatite sa intre in functiune

Ziarul de Vrancea
25 iun 2011 469 vizualizări
ITM-ul le cere patronilor sa fereasca angajatii de caldura

Vremea caniculara din ultimele zile i-a facut pe oficialii Primariei Focsani sa pregateasca centre de prim ajutor in toate cartierele. Viceprimarul Vasile Dobre ne-a explicat ca, daca avertizarile anunta depasirea pragului de confort termic de 80 de unitati, se da dispozitie pentru aprovizionarea centrelor cu apa minerala si asigurarea cu personal de specialitate. "Avem un centru la Piata Moldovei, in zona cintarelor, la Gara la statia de transport local, in Sud la farmacia de linga Piata si pe Bd. Independentei aproape de sensul giratoriu, la o farmacie. In momentul in care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Directia de Sanatate Publica ne anunta ca s-au depasit limitele de umiditate, centrele vor intra in functiune. Acolo cetatenii vor gasi apa si pahare de unica folosinta, iar elevele de la Scolile Postliceale "Vasile Alecsandri" si "Hipocrate" vor acorda primul ajutor in caz de nevoie, vor lua o tensiune sau vor anunta ambulanta daca cineva este intr-o stare grava", ne-a asigurat viceprimarul Vasile Dobre. Insa in acest week-end sint insa putine sanse sa se apeleze la centrele de prim-ajutor, deoarece meteorologii au anuntat cod galben de ploi si vijelii. Cu toate ca inca nu s-au inregistrat temperaturi de 37 grade Celsius, caz in care legea prevede masuri speciale de protectie a angajatilor, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a instiintat peste 100 de operatori economici din judet sa fereasca muncitorii de valul de caldura. "Trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme; reducerea instensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea apei, cite 2-4 litri/persoana/schimb", sint principalele obligatii ale patronilor, potrivit ITM. La rindul ei, Eliza Botezatu, sefa interimara a ITM, spune ca toate domeniile in care caldura reprezinta un potential pericol pentru angajati au fost deja controlate. "Agricultura, domeniul pazei si protectiei, confectiile, brutariile si constructiile au fost toate controlate deja, acestea fiind cele mai predispuse la caldura. Chiar nu am gasit probleme pina acum. In confectii de exemplu, angajatii au doua pauze in loc de una", ne-a declarat Botezatu. Aceasta mai spune ca brutariile care nu aveau program de noapte au inceput si ele sa lucreze dupa miezul noptii, tocmai pentru a contracara caldura. ITM-ul va monitoriza modul in care angajatorii respecta masurile impuse de lege pe vreme foarte caldurosa, iar acolo unde acestea nu vor fi respectate va aplica amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei. (D. GANEA, S. TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.