Ultima oră

Religie: Luni incepe postul Sfintului Petru si nuntile iau o pauza

Ziarul de Vrancea
19 iun 2011 466 vizualizări
Miine incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care dureaza de pe 20 pina pe 28 iunie. Postul variaza de la un an la altul în functie de ziua Cincizecimii. Potrivit canoanelor bisericii, in acest post nu mincam carne, oua si branza, iar la sfirsitul saptaminii nu se fac nunti. In popor se spune ca acest post se tine pentru sanatate la oameni si vite de aparare de foamete si grindina.

Potrivit portalului crestinortodox.ro, Sfintul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, si se chema Simon, inainte de a se intalni cu Domnul. Era frate cu Sfintul Apostol Andrei, "Cel intii chemat" la slujirea credintei. Era cel mai virstnic dintre cei doisprezece ucenici si, deseori, vorbea in numele Apostolilor, rugind pe Invatatorul sa le talcuiasca intelesul tainelor credintei. Era o fire infocata, cinstita si plina de rodire pentru Hristos si gata, oricind, la uitarea de sine. Cu toata dragostea pentru Iisus Hristos, nu si-a putut invinge slabiciunea, lepadindu-se de trei ori de Domnul sau, tocmai cind Acesta era batjocorit si purtat de la Ana la Caiafa. Dar, cu multe lacrimi si cu mult zbucium, a ispasit el intreita lui lepadare de Domnul, iar, la cea de a treia aratare a Domnului Inviat, ucenicilor Sai, Petru redobandeste vrednicia de Apostol, marturisind de trei ori dragostea lui catre Mintuitorul. Dupa Inaltarea la cer a Domnului si dupa pogorarea Duhului Sfint, a inceput stradania pentru raspandirea credintei si, ca si ceilalti Apostoli, Sfintul Petru nu a precupetit nici o osteneala pentru implinirea poruncii Mintuitorului, de a vesti adevarul mantuirii. La anul 67, in ziua de 29 iunie, Sfintul Petru a indurat moarte de Mucenic, in vremea prigoanei impotriva crestinilor, dezlantuita de crudul imparat Nero. Pe colina Vaticanului, acolo unde astazi se inalta stralucita basilica ce-i poarta numele, el a fost rastignit. Sfintul Apostol Pavel a fost barbat invatat, fariseu si rabin in religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel si cunoscator al intregii invataturi din vremea sa. Se numea Saul inainte de a veni la credinta. Pavel a prigonit cumplit pe cei ce marturiseau credinta in Hristos si propovaduiau Invierea Lui. Pe cind calatorea spre cetatea Damascului, spre a prinde pe crestinii de acolo, Saul a vazut pe Domnul, Care i S-a aratat in chip minunat, si a crezut in El, lepadand ratacirea in care traise pana atunci. Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neinfricat propovaduitor al credintei crestine si, sub noul nume de Pavel, a fost unul din cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. Si Sfintul Apostol Pavel a murit ca un mucenic, taindu-i-se capul cu sabia, in aceeasi zi cu Sfintul Petru.


Posturile de peste anul 2011

Postul Sfintelor Pasti 2011 : 07 martie - 23 aprilie 2011 (Sfintele Pasti pe 24 Aprilie 2011)

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 2011 (variaza de la un an la altul in functie de ziua Cincizecimii) : 20 iunie - 28 iunie 2011

Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-14 august

Postul Nasterii Domnului: 15 noiembrie-24 decembrie

Toate zilele de miercuri si vineri de peste an, in afara celor notate cu Harti

3 zile exceptionale: Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august) si înaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.