Ultima oră

Proiect de hotarire de Guvern: Taxa auto, redusa cu 30%

Ziarul de Vrancea
17 iun 2011 351 vizualizări
Plata la prima vinzare si restituiri de bani, incepind cu 1 iulie 2011

Modificarile la taxa auto vor fi promovate prin proiect de lege pregatit de Guvern sa intre in vigoare la 1 iulie 2011 si impun plata taxei la prima vinzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de anul 2007, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% si restituirea unei diferente din bani. Potrivit Mediafax, pentru masinile dotate cu motor Euro 5 taxa va ramine nemodificata, in timp ce pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc, releva proiectul de lege privind taxa auto finalizat de Guvern. Proiectul indica in mod distinct ca noile reguli vor intra in vigoare la 1 iulie 2011, desi acest lucru presupune inclusiv obtinerea aprobarii Parlamentului intr-un interval extrem de scurt, de doar doua saptamini, in conditiile in care vacanta parlamentara incepe in luna iulie. Urgenta emiterii actului normativ este insa explicata in document atit prin nevoia reducerii nivelului de poluare, dar si prin evitarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene, care pot fi evitate prin abrogarea de urgenta a OU 50/2008 privind taxa auto. Documentul stabileste ca obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia inmatricularii autovehicul in Romania, la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri, precum si la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietaruluivaloarea reziduala a taxei. "Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul statului roman anterior datei de 1 ianuarie 2007. Avind insa in vedere ca autovehiculele inmatriculate pentru prima data in Romania in perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala, pentru acestea nu se va achita taxa pe poluare la prima transcriere a dreptului de proprietate", se arata in document. Atunci cind un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este ulterior scos din parcul auto national, proprietarului platitor al taxei i se restituie valoarea reziduala a acesteia. Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia UE intrucit produce un dezavantaj la vinzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei. Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revindute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.