Ultima oră

EDUCATIE:înscrierile pentru evaluarea natională care precede inscrierile in clasa IX-a încep luni

Ziarul de Vrancea
12 iun 2011 465 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net inscrierile pentru evaluarea natională încep luni si se vor încheia la 15 iunie, urmănd ca prima probă de examen, cea la limba si literatura romănă, să fie sustinută la 20 iunie, potrivit calendarului de desfăsurare a examenului, stabilit de Ministerul Educatiei.

înscrierea candidatilor se face la secretariatele unitătilor de invăÃamant pe care elevii claselor a VIII-a le-au absolvit. Atat candidatii proveniti din invătămantul de stat, cat si cei din invătămantul particular, au dreptul să sustină acest examen fără taxă.


La evaluarea natională se pot inscrie atat absolventii clasei a VIII-a din seria curentă, cat si cei din seriile anterioare care nu au participat in nicio sesiune la unul din examenele nationale (examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluarea natională). Candidatii din promotiile de pană in 1998 inclusiv nu participă la evaluarea natională, intrucat pot solicita echivalarea examenului de capacitate. De asemenea, elevii romani care au studiat in strainătate se pot inscrie la evaluarea natională numai după echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferentă stabilite de Ministerul Educatiei, prin Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor, prevede metodologia examenului.


Evaluarea natională constă in sustinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Cea de-a doua disciplină la care se va sustine evaluarea natională este limba si literatura maternă - pentru elevii care apartin minoritătilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale in limba maternă (21 iunie), iar ultima probă este matematica (22 iunie).


Rezultatele finale vor fi afisate la 24 iunie, urmand ca depunerea contestatiilor să se facă in aceeasi zi, in intervalul orar 14.00-18.00.


Evaluarea natională se defăsoară anual intr-o singură sesiune si reprezintă modalitatea de evaluare a competentelor dobandite pe parcursul invatamantului gimnazial. Fără sustinerea acestui examen, elevii nu se pot inscrie in clasa a IX-a.


înscrierea in clasa a IX-a se va face pe baza mediei de admitere. Aceasta reprezintă media aritmetică intre media generală la evaluarea natională si media generală de absolvire a claselor V-VIII.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.