Ultima oră

INTERNATIONAL:Cine este Igor Dodon, posibilul nou primar al Chisinăului

Ziarul de Vrancea
6 iun 2011 1682 vizualizări
Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor la Primăria Chisinăului este foarte aproape de a obtine o victorie răsunătoare împotriva liberalului Dorin Chirtoacă la alegerile de duminică, aducănd formatiunii pe care o reprezintă primul atu către mult dorita revenire în prim-planul politic al tării.

Este tanăr (născut la 18 februarie 1975), este doctor in economie, are blog si a intrat oficial in Partidul Comunistilor abia in martie 2010, cand PCRM nu mai era la putere. Totusi, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru si ministru al economiei si comertului in guvernul comunist condus de Zinaida Greceanii, pană in 2 septembrie 2009.


"Am decis, in martie 2010, să devin membru PCRM, pas care unii l-au inteles, altii nu, dar cred că a fost un pas corect si la timp. Atunci formatiunea era in cădere, era in opozitie, si cand mai multi fugeau din PCRM, eu am decis să fiu impreună cu echipa", a declarat Dodon intr-un interviu pentru Publika TV.


Multi au văzut in el o sperantă, imaginea reformatoare a Partidului Comunist, iar numele lui a fost vehiculat la un moment dat ca posibil candidat la presedintia tării.


Comunistul Igor Dodon s-a născut in satul Sadova din raionul Călărasi. După ce a terminat scoala medie, s-a inscris la Facultatea de Economie a Universitătii Agare. în paralel a studiat si managementul. A obtinut titlul de doctor in domeniul pietei valorilor mobiliare.


Ajunge unul dintre cei mai tineri viceprim-ministri ai economiei, iar mai tarziu devene ministru si chiar vicepremier in Guvernul Tarlev. Calitătile sale profesionale l-au mentinut si in Guvernul Greceanai. FuncÃiile detinute in Executiv au avut menirea să il apropie de lumea politică, iar in 2009, presedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se inscrie in partid. A fost o alegere grea, pentru că in acelasi timp era curtat de institutii financiare din Europa si FederaÃia Rusă. în cele din urmă, a invins politica, relatează Publika TV.


în tinerete, Igor Dodon a cunoscut gustul banilor. Juca la bursă si castiga binisor de pe urma speculatiilor financiare. în ultimii ani insă, spune că a castigat numai de pe urma functiilor detinute. Veniturile obtinute in 2009 si 2010 se cifrează la 306.000 de lei. Potrivit declaratiei de avere, Igor Dodon mai are un apartament estimat la 180.000 de lei si un automobil in valoare de 87.000 de lei.


Despre Igor Dodon se zvoneste că, pe langă bunurile declarate oficial, ar mai avea in proprietate o casă. Un ziar de investigatii a scris recent că de ceva vreme, Dodon nu mai locuieste in apartamentul mentionat in declaratia pe venit, ci intr-un imobil nou din sectorul Buiucani al Capitalei, estimat la 400.000 de euro.


Tot despre el se spune că ar fi castigat milioane de lei din concursuri de achizitii publice fictive si că ar fi primit nejustificat un salariu de 7.000 de lei de la Institutul de Economie de pe langă Academia de Stiinte a Moldovei.


Dodon spune că toate aceste acuzatii sunt doar niste provocări. "Dacă ar fi adevărat că s-a incălcat legea de ministrul Dodon, la sigur ar fi utilizat-o pentru a incepe urmăriri penale", spune acesta.


în ultimul timp, tot mai multe voci spun că Igor Dodon nu se bucură de prea mare sustinere in sanul partidului din care face parte. Mai mult, acesta ar fi sabotat de Mark Tkaciuk, considerat strategul formatiunii.


Chiar dacă era favoritul mai multor organizatii PCRM din sectoarele Chisinăului, a fost nominalizat candidat al comunistilor după lungi ezitări, pe care PCRM le-a explicat prin nevoia unor ample consultări in interiorul partidului. S-a speculat insă că nu ar fi un candidat dorit de liderul formatiunii. Comentatorii au observat ulterior că Voronin si partidul său au luat o oarecare distantă de precautie fată de Igor Dodon, "candidatul comunist care uneori creează impresia că a intrat in alegeri pe propria-i răspundere".


"Pană la acest moment nu am observat, cu toate că incearcă diferite persoane să mă provoace. Pană la această etapă nu am motive grave pentru a spune că cineva imi sabotează campania din interiorul PCRM. Marea majoritate a membrilor PCRM isi doresc această victorie", spune in replică Dodon.


Ca primar, Igor Dodon promite să rezolve problema salubrizării orasului, să modernizeze statia de epurare, dar si să repare drumurile. Cel mai mult isi doreste să amenajeze o zonă de agrement pentru locuitorii orasului. Promite facilităti la călătoria cu transportul public pentru pensionari, invalizi si studenti, vrea să dea o indemnizatie unică la nasterea primului copil in valoare de 5.000 lei, să construiască un teatru in aer liber, să creeze in municipiu cel putin 50.000 de locuri de muncă pe durata mandatului si să construiască pină in 2015 peste 200.000 de metri pătrati de spatiu locativ nou.


A promis, de asemenea, să găsească limbă comună cu premierul Vlad Filat si cu altii pentru a rezolva problemele Capitalei: "Important e să nu punem accentul pe divergentele ideologice si să nu facem politică asa cum s-a făcut in ultimii patru ani la Primărie", afirmă Dodon, citat de Europa Liberă.


Si-a inceput campania inainte de anuntarea datei alegerilor si inainte chiar de a fi nominalizat in calitate de candidat din partea PCRM. în Chisinău au apărut mai multe panouri publicitare de culoare roz cu slogane pe care si le-a atribuit ulterior, chiar dacă a afirmat că ar fi opera unui grup de initiativă civică reprezentat de locuitori ai Chisinăului, inclusiv de intreprinzători. Cand liberalii i-au răspuns prin niste contrapanouri si un site pe internet cu titlul Solutia-md, i-a acuzat că ar fi in criză de idei si s-ar ocupa cu plagiatul. "PL este problema intregii societăti, iar Dorin Chirtoacă este problema Chisinăului", a afirmat Dodon.


în plină campanie electorală, a lansat si campania "Iubesc Moldova" pe care a numit-o "socială" cu scopul declarat de a trezi in randul tinerilor sentimentul de patriotism. Cintecul "Suntem moldoveni" in interpretarea formatiei "Lume" face parte din această campanie.


A publicat pe blogul său ceea ce a pretins a fi textul proiectului de acord intre Fondul Monetar International cu Guvernul AIE 2 inainte ca negocierea lui să se fi incheiat, motiv pentru care a fost numit de premierul Vlad Filat un "Stirlit" moldovenesc.


Cand a devenit ministru al economiei si comertului in 2006 (cu cateva luni mai tarziu de liberalizarea economică anuntată de Voronin) a făcut declaratii prin care promitea că salariul mediu va ajunge la 300 de dolari, vor fi create 300.000 de locuri de muncă si economia va fi liberalizată. Promitea o revolutionare a comertului cu amănuntul, micsorarea cotei comertului neorganizat, crearea unei retele de supermarketuri pentru mărfuri de larg consum. Ulterior a fost acuzat că a ascuns criza financiară si consecintele ei asupra economiei moldovenesti.


Din rapoartele Initiativei civice pentru un Parlament curat rezultă că in campania electorală din toamna anului 2010 a donat partidului său o sumă mai mare decat veniturile sale din anul 2009.


Pe parcursul anilor 2007 si 2008 Igor Dodon a detinut alte functii remunerate, cum ar fi cea de presedinte al Consiliului de Administrare al Moldtelecom, ceea ce contravine Legii cu privire la Guvern, care interzice ministrilor detinerea altor functii remunerate.


Desele sale vizite la Moscova din timpul campaniei actuale (31 martie, 22 aprilie si 28 aprilie) au fost considerate neintamplătoare de către comentatori. Editorialistul Petru Bogatu afirmă, de exemplu, si pe blogul său, si in editoriale că Dodon ar fi mai degrabă "candidatul Moscovei decat al comunistilor". Analistul a scris că campania sa electorală este finantată practic, prin Sberbank, de Kremlin si că Gherman Gref, conducătorul acestei bănci de stat din Rusia, a fost mandatat personal de Putin să-i asigure o asistentă financiară generoasă. Presedintele Sberbank s-a intalnit cu fostul vicepremier moldovean incă in luna februarie, cand s-a pus la punct devizul de cheltuieli al PCRM in alegerile locale. Bogatu mai afirmă că Dodon ar fi fost desemnat candidat al PCRM de Serghei Nariskin, seful administratiei prezidentiale de la Moscova. în cursul mai multor documentări pe teren, acesta s-ar fi convins că Partidul Comunistilor, pentru a nu se prăbusi, are nevoie de o improspătare, de aceea a pariat pe Dodon si l-a fortat pe Voronin să-l accepte in dauna Zinaidei Greceanai pe care miza initial liderul comunist.


Si prim-ministrul Vlad Filat a lăsat de inteles că Igor Dodon nu reprezintă in alegeri doar interesele PCRM, ci ar avea peste hotarele Republicii Moldova.


Desi este proprietar al cel putin trei autoturisme din cele mai luxoase, la intalnirile cu alegătorii mergea cu un Jiguli.


Victoria sa de duminică, suprinzătoare, ii va da un nou profil si in cadrul Partidului Comunistilor, aflat in căutarea unui lider care să-i succeadă cu brio vexatului politician Vladimir Voronin.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.