Ultima oră

ECONOMIC:BERD: Romănia nu se întoarce în recesiune, indiferent de ce se întămplă în Grecia

Ziarul de Vrancea
5 iun 2011 327 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net economia Romăniei nu se va întoarce în recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar băncile elene vor continua să sprijine subsidiarele, afirmă Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Intrarea in incapacitate de plată a Greciei este o posibilitate din ce in ce mai vehiculată pe pietele internationale in ultima perioadă, in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si are probleme in indeplinirea obiectivelor din acordul cu UE si FMI de a reduce deficitul bugetar. Un eventual default al Greciei (intrare in incapacitate de plată) ar propaga intr-o primă fază efecte negative pe canalul financiar pentru tările care au expunere pe datoria statului elen.


"Nu vedem probabilă o intoarcere in teritoriu negativ a economiei Romaniei, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia. Ne asteptăm, in schimb, la o crestere modestă a PIB in 2011, urmată de un avans mai robust in anii care urmează", a declarat Sanfey pentru MEDIAFAX.


BERD estimează pentru acest an o crestere a economiei Romaniei de 1,8%, scenariul fiind usor mai optimist fată de proiectia autoritătilor romane si a FMI, care anticipează un avans de 1,5%. Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, cand economia a crescut cu 0,6%.


Potrivit economistului BERD, agravarea situatiei economice in Grecia ar avea consecinte asupra tuturor statelor europene, insă economia Romaniei beneficiază de avantajul că este destul de diversificată atat in structură, cat si in ceea ce priveste relatiile sale comerciale.


"Cu toate că există o anumită expunere directă fată de Grecia, orice efect advers se va simti indirect, prin impactul pe care il va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculăm asupra posibilitătii ca Grecia să intre in incapacitate de plată", a adăugat Sanfey.


Pe canalul financiar, oficialul BERD a arătat că pană in prezent băncile grecesti ºi-au arătat intreg sprijinul pentru subsidiarele din Romania si din regiune, si crede că această situatie va continua.


Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si Bancpost (Eurobank) se află printre cele mai mari zece bănci din Romania. în piată mai activează trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romanească (NBG), Piraeus si ATEbank.


în primul trimestru al acestui an, patru din cele sase bănci elene prezente in Romania au inregistrat pierderi, iar profitul inainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime fată de perioada anterioară.


Emporiki nu a publicat rezultatele financiare din Romania pentru primul trimestru. Emporiki Bank of Greece este controlată de Credit Agricole, a treia mare bancă franceză, care detine peste 90% din actiunile băncii elene.


BERD a acordat la finele anului trecut Alpha Bank Romania, Piraues Bank Romania si Bancpost linii de credit in valoare cumulată de 335 milioane euro pentru sprijinirea creditării companiilor private.


Moody\'s a anuntat miercuri că a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", din cauza temerilor privind restructurarea datoriilor, si a atribuit perspectivă negativă, avertizand că ar putea urma noi retrogradări.


FMI a avertizat că ar putea bloca plata următoarei transe, de 12 miliarde euro, din imprumutul către Grecia (din pachetul total de finantare de 110 miliarde de euro), dacă Uniunea Europeană nu garantează că va acoperi necesarul de finantare al statului elen in următorii ani. Oficialitătile europene incearcă să ajungă la un consens pentru un nou pachet de bailout care să permită Atenei să evite restructurarea datoriilor, procedură care ar fi privită ca un default in zona euro de analisti si investitori.


înfiintată la sfarsitul Războiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste să facă tranzitia la economia de piată, Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare finantează proiecte in 29 de tări.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.