Ultima oră

POLITICA:Videanu: Reducerea TVA treptat la 19% nu ajută populatia,e nevoie de o relaxare fiscală de tip soc

Ziarul de Vrancea
29 mai 2011 335 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminică, în replică la programul economic prezentat de USL, că reducerea TVA treptat la 19% nu va ajuta populatia, fiind necesară o relaxare fiscală de "tip soc", iar cota regresivă propusă de USL este "nefundamentată".

"Ei vor să reducă TVA cu cate un punct procentual in fiecare an. Acest lucru nu va aduce niciun fel de beneficii populatiei. Reducerea fiscalitătii atat de mică va fi luată ca un beneficiu de mediul de afaceri, fără să se materializeze intr-un beneficiu pentru populatie. Credeti că vreun comerciant in această tară va sta dacă reduc la TVA de la 24 la 23% să refacă preturile la raft datorită reducerii cu un procent? Niciodată. Este o măsură care din punctul meu de vedere va crea un gol in veniturile bugetului consolidat, cu atat mai mult cu cat stim că veniturile din TVA sunt cele mai sigure venituri in bugetul consolidat, si cele mai importante", a afirmat Videanu.


De asemnea, el a sustinut că este adeptul unei relaxări fiscale de "tip soc", fapt care să modifice comportamentele economice. "Ca filosofie de politică fiscală, relaxarea fiscală trebuie să fie una de tip soc, care să modifice comportamente, dar acest lucru trebuie făcut atunci cand ai posibilitatea să faci acest lucru (...) Relaxarea fiscală cate putin, cate putin, nu va rezolva, nu va crea modificare de comportament, si Romania incă are in momentul de fată suficientă economie subterană ca să se gandească la un pachet serios din acest punct de vedere", a explicat Videanu.


în ceea ce priveste cota regresivă prezentată de USL, cu pragul maxim de 16%, democrat-liberalul a sustinut că este o măsură "nefundamentată" pe calcule economice reale. "Care este principiul de aplicare, se aplică codul fiscal de pană in 2004 sau se aplică pe fiecare transă acel principiu de deductibilitate fiscală? în oricare din variante vreau să vă spun că golul de venituri e undeva intre 4,3 miliarde si 2,5 miliarde de lei", a mai sustinut Videanu.


Programul economic al USL, prezentat vineri, prevede mentinerea plafonului de 16% pentru veniturile salariale ce depăsesc 1600 de lei pe lună, in timp ce veniturile mai mici se impozitează diferentiat, cu cote de 8-12%.


Sub titlul "Un sistem fiscal stimulativ, echitabil si predictibil", USL propune păstrarea plafonului de 16% si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale. Astfel, pentru venit salarial pană la 800 de lei pe lună se aplică o cotă de 8%, pentru un venit intre 800-1600 de lei pe lună se aplică o cotă de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.


în plus, USL propune scăderea TVA cu cate un procent pe an, astfel că revenirea la 19% s-ar va face la finalul unui eventual mandat de guvernare al Uniunii.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.