Ultima oră

FINANTE BANCI:Oferta economica a USL. Cateva cifre si litere

Ziarul de Vrancea
29 mai 2011 323 vizualizări
2004. Oferta electorala a PSD si PUR. Salariu mediu de 350 euro, pensie de 100 de euro, cresterea cu 50% a salariilor bugetarilor, intr-un cuvant cheltuieli peste cheltuieli.

Programul integral il aveti aici. 2008. Oferta electorala a PSD si PC. Pensie minima de 100 de euro, salariu minim de 1000 de lei. In agricultura, subventii peste subventii, apare a 13-a pensie; cate 1.000 de km de autostrada si cai ferate/an; cota unica de impozitare, de 16%, ar urma sa se mentina doar in cazul celor care au castiguri peste salariul mediu pe economie;se va introduce un cod de moralitate a ministrilor. 2011. Scaderea fiscalitatii prin scaderea CAS si a introducerea unor deductibilitati. Scaderea cotei unice pe zone de venit de la 8-16%. Cresterea miraculoasa a veniturilor la buget la 38%. Cresterea salariului minim. Reducerea TVA la 19%.


Ca element comun, programele Stangii exceleaza in promisiuni care cu greu pot fi acoperite. Drept e ca si Dreapta procedeaza la fel. Trebuia cumva sa isi seduca electoratul care nici stiinta multa de carte economica nu prea are, mai ales prin zonele rurale. Nu ar strica sa avem si un mecanism de a-i penaliza pe cei care nu isi respecta promisiunile electorale in baza carora ajung sa guverneze economia unei intregi tari.


Sa luam insa pe rand cateva dintre promisiunile din 2011 ale USL. Deocamdata, PDL nu a venit cu un proiect similar.


Scaderea cotei unice pe transe de venit.


Deficitul s-ar duce la 2,3-4 miliarde pe bugetul consolidat.


Impozitarea merge de la 8-15%, in functie de nivelul salariilor (vezi in programul economic detalii). Media ponderata ar fi in jurul valorii de 12,73%. Cei care sunt impozitati la venituri de 8% reprezinta 40% din masa salariala, 22% ar plati 12% impozit si 38% ar fi impozitati cu 16%.


Revenirea TVA la 19%.


Doua puncte procentuale in 2012 si cate un pp in 2013 si 2014. E clar ca reduceri de 1-2 pp nu se vor regasi in reducerea preturilor. In 1998, cand s-a redus TVA de la 22 la 19% nu a avut niciun efect in preturi.


Efectul asupra bugetului-4,3 miliarde de lei (0,7% din PIB).


Cresterea salariului minim


Salariul minim a crescut de doua ori in istoria recenta. Cu 142% in 2003 si in 2008 cu 138,5%. In schimb castigul la nivelul bugetului nu s-a resimtit. O crestere acum a salariului minim ar insemna, zero contributie in economie dar un cost al sectorului privat de 3,9 miliarde de lei.


Impactul total evaluat pentru 14 masuri ale USL este de 23 mld lei, reprezentand 4% din PIB. Daca nu ni se spune ce bani punem in loc, teama mi-e ca e un program dificil de sustinut in practica


Calculele sunt facute de economisti care au utilizat o metodologie similara BM si nu imi apartin.


de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.