Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei: Radu Preda, teolog: Fara credinta, tara asta se ducea de ripa

Ziarul de Vrancea
22 apr 2011 547 vizualizări
Sorin Ovidiu Vintu, traseul gestionarului din Roman care s-a vrut stapanul Romaniei; Pentru ce au primit regii asfaltului 1,6 miliarde de euro de la statul roman. Harta banilor;Cum a murit, in realitate, Lucretiu Patrascanu

Pentru ce au primit regii asfaltului 1,6 miliarde de euro de la statul roman


Harta banilor. Patru firme romanesti au castigat, de-a lungul ultimilor cinci ani, contracte cu CNADNR a caror valoare, de peste 1,66 miliarde de euro fara TVA, depaseste 1% din PIB-ul Romaniei. In ciuda crizei, anii electorali 2008-2009 au fost cei mai profitabili pentru afacerile regilor asfaltului. Mare parte a acestor sume nu au mers catre constructia de drumuri si autostrazi, ci catre "plombarea" si intretinerea multianuala a celor existente. Aparent, Ministerul Transporturilor pare a se lepada de Umbrarescu, Besciu si Casuneanu si le reziliaza contractele de pe un tronson al autostrazii Bucuresti-Brasov. Pe de alta parte, firmele controlate de regii asfaltului, cu exceptia celei a lui Costel Casuneanu, dar incluzand-o pe cea a lui Nelu Iordache, se numara printre castigatorii licitatiilor de pe Coridorul IV, finantat preponderent cu bani de la Uniunea Europeana, scrie Gandul.


Sorin Ovidiu Vintu, traseul gestionarului din Roman care s-a vrut stapanul Romaniei


Arestarea de ieri a lui Sorin Ovidiu Vintu este un alt episod din viata tumultoasa a unui afacerist controversat: puscarie, doua divorturi, o afacere cu peste 300.000 de pagubiti. Vorbeste cu pauze intre propozitii si pare ca isi alege cu atentie cuvintele. Discursul sau se vrea o combinatie intre sfaturile unui economist, povata unui batran intelept si cuvantarea unui corporatist. La doua-trei fraze planteaza cate o formula reverentioasa: "stimabile", "excelenta". Pe apropiati ii alinta: "golanas mic", "tati", "tinerelule". Cel putine asa reiese din stenogramele procurorilor. Lui Sorin Ovidiu Vintu nu-i place sa vorbeasca despre perioada de dinainte de Revolutie. "Imi place sa-mi amintesc doar ca eram tanar", le declara jurnalistilor, intr-un articol publicat de revista Capital. In ianuarie 2002, in prima aparitie televizata, la o spovedanie despre istoria Fondului National de Investitii, ii marturisea jurnalistului Marius Tuca faptul ca 22 decembrie 1989 l-a prins cu "un apartament de 4 camere, chirie, proaspat varuit, 3 camere mobilate". Vintu este tatal a doi copii, o fata din prima casnicie si un baiat din cea de-a doua. Despre prima sotie nu se cunosc prea multe lucruri, doar ca locuieste in Bacau, anunta EVZ.


Radu Preda, teolog: "Fara credinta, tara asta se ducea de mult de rapa"


Ce ii mai tine impreuna pe romani? Iata o intrebare careia am incercat sa-i gasim un raspuns rezonabil cu ajutorul unui teolog crestin format in proximitatea unor personalitati de prim rang ale culturii si spiritualitatii romanesti. Radu Preda, invitatul "La masa Adevarului" din saptamana premergatoare Sarbatorii Invierii Domnului, creioneaza, fara false precautii, portretul spiritual al romanului de astazi. Neputintele si virtutile noastre sunt puse in evidenta cu precizie si analizate cu calm, fara pusee de revolta distructiva - la moda in ultima vreme. Nu in ultimul rand, dialogul de fata este un recurs la buna randuiala crestina care s-a dovedit a fi salvatoare pentru noi in momente istorice decisive. Veti reauzi cu placere, speram, ce inseamna "a fi putin boier" in lumea de azi si va veti putea reimprospata in memorie "reteta" unei vieti cu rost, informeaza Adevarul.


Cum a murit, in realitate, Lucretiu Patrascanu?


Asasinul liderului comunist a fost un colonel de Securitate, care s-a sinucis, la randul sau. Despre personalitatea lui Lucretiu Patrascanu s-a vorbit "in fel si chip", cum zice romanul. Cert este ca, desi provenea dintr-o familie de mosieri, iar tatal lui era si scriitor, Lucretiu Patrascanu a imbratisat ideologia comunista si a fost considerat unul dintre ctitorii Partidului Comunist din Romania. In aceasta calitate, de comunist, era membru in Parlamentul regal inca din 1931. Om instruit, avocat de profesie, cu studii de specialitate in Germania si Franta, a fost aparatorul comunstilor in mai multe procese. S-a implicat - in numele Partidului Comunist - fara sa-l delege nimeni - in lovitura de stat de la 23 august 1944 prin care a fost rasturnata dictatura militara a lui Ion Antonescu. Iar imediat dupa razboi a facut parte din delegatia Romaniei la definitivarea textului de Armistitiu cu URSS, moment in care a intrat in controversa cu Viaceslav Molotov, delegatul URSS, caruia i-a recomandat, ritos, sa se ocupe de problemele tarii sale, ca de ale Romaniei se va ocupa el, ca om ce le pricepe mai bine, scrie Romania Libera.


Basescu, asteptat la ceremonia de plecare a fregatei Ferdinand


El ar putea petrece Pastele pe litoral. Presedintele Traian Basescu este asteptat sa participe, vineri seara, la Constanta, la ceremonia de plecare a fregatei "Regele Ferdinand" in operatia NATO "Unified Protector", iar potrivit unor surse locale seful statului ar urma sa ramana pe litoral pentru a petrece Pastele. Ceremonia militara prilejuita de plecarea fregatei "Regele Ferdinand" in operatia NATO "Unified Protector" va avea loc, vineri seara, in Portul Constanta, in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea, iar potrivit unor surse locale la eveniment este asteptat sa participe si presedintele Traian Basescu. Fregata, comandata de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru aceasta misiune un echipaj alcatuit din 205 marinari si va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, in Marea Mediterana, anunta Gandul.


Popa si Vintu, regasire la Tribunalul Bucuresti


Tribunalul Bucuresti ar putea deveni astazi scena revederii, dupa 11 ani, a doi vechi prieteni: Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa, ale caror destine au fost legate pentru totdeauna de una dintre cele mai mari escrocherii postdecembriste: Fondul National de Investitii (FNI). Extradat din Indonezia, Popa ar putea fi audiat astazi in procesul in care SOV este acuzat de favorizarea infractorului, pe motiv ca si-ar fi sprijinit cu bani prietenul, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul "FNI", sa se ascunda de autoritati. Procesul lui SOV se reia astazi la tribunal dupa ce judecatoarea Camelia Bogdan, care s-a ocupat initial de cauza, a fost indepartata pe motiv ca da dovada de o "celeritate nejustificata", informeaza EVZ.


Impuscati pentru ca au marit pasul pe strada


In timpul Revolutiei din decembrie 1989, la Buzau au murit 28 de oameni. Localnicilor cu certificat le place sa spuna ca aceasta este jertfa pe care orasul lor a facut-o in schimbul libertatii, insa nu este decat o abordare ipocrita si eronata, atata vreme cat pierderea celor 28 de vieti ar fi putut fi evitata fara a periclita in vreun fel victoria Revolutiei. Conjuncturile in care s-a murit la Buzau pot fi suficiente pentru a intelege cum a aratat, de fapt, revolta din urma cu 21 de ani in multe dintre orasele tarii. Poate parea incredibil, dar este adevarat. Au existat oameni impuscati doar pentru ca au marit pasul in timp ce mergeau pe strada sau pentru ca au bagat mana in buzunar, scrie Adevarul.


Elisabeta Polihroniade, regina sahului romanesc


Singura femeie mare maestru international de la noi, Elisabeta Polihroniade, si-a construit intreaga viata astfel incat sa poata juca sah de mare performanta. Multi dintre noi o stiu pe Elisabeta Polihroniade de cand prezenta emisiunea "Sah mat in 15 minute", la TVR 1, singurul post de televiziune existent pe vremea comunistilor. Mult mai putini stiu insa ca doamna Polihroniade, care anul acesta va implini frumoasa varsta de 75 de ani, a devenit maestru international in 1960, iar din 1982 este mare maestru international. Campioana nationala in 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 si 1977, Elisabeta Polihroniade a participat la nu mai putin de zece editii ale Jocurilor Olimpice, ca sahista, cucerind tot atatea medalii, dintre care cinci de aur, iar la 11 a fost prezenta ca arbitru international, anunta Romania Libera.


Ungaria - gata sa conecteze Romania la super-autostrada europeana: Coridorul IV ajunge anul viitor la Nadlac


Ai nostri abia incep. Ungurii lucreaza intens pe coridorul IV paneuropean. Au inaugurat miercuri 31,6 kilometri de autostrada, intre Szeged si Mako, si anunta ca anul viitor ajung la Nadlac. Incepute in 2008 si grav afectate de revarsarile Tisei, lucrarile merg in ritm alert in tara vecina. De cealalta parte a granitei, ministerul roman al Transporturilor a anuntat la inceputul saptamanii trecute castigatorii licitatiilor pentru proiectarea si constructia a 183 de kilometri de pe coridorul IV, intre Nadlac si Sibiu. Lucrarile la cele patru tronsoane urmeaza sa inceapa in cursul acestui an, iar in 2013 ele ar trebui finalizate. Costurile sunt de aproximativ 1 miliard de euro, fara TVA, informeaza Gandul.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.