Ultima oră

ESENTIAL: Activitatea in plenul Senatului, blocata / O noua sedinta suspendata din lipsa de cvorum

Ziarul de Vrancea
13 apr 2011 428 vizualizări
Puterea si opozitia se acuza reciproc pe problema CSM

Sedinta de plen a senatului a fost suspendata din nou, miercuri, din lipsa de cvorum. Presedintele Senatului, Mircea Geoana a suspendat sedinta pe motiv ca senatorii puterii nu erau prezenti in sala si cvorumul de sedinta nu a fost intrunit, iar opozitia a acuzat puterea ca tergiverseaza alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM. De cealalta parte, cei de la putere il acuza pe Geoana ca a decis suspendarea sedintei fara sa astepte ca senatorii puterii sa ajunga la sedinta si ca opozitia incearca sa profite de neintelegerile grupurilor politice asupra candidatilor la CSM.


Senatul a avut miercuri un program de declaratii politice de la ora 9:00 si program de legiferare de la ora 10:00, iar pe ordinea de zi erau inscrise 50 de proiecte, dintre care majoritatea erau pentru voturi finale.


Desi, cutuma stabilita in Senat este ca pentru partea de declaratii politice nu este necesara intrunirea cvorumului, secretarul Senatului Gheorghe David a inceput sa faca prezenta in jurul orei 9:30. In urma apelului nominal, el a constatat ca erau prezenti in sala doar 41 de senatori, insuficienti sa asigurare cvorumul.


Presedintele Senatului Mircea Geoana a cerut la cateva minute suspendarea sedintei pe motiv de neintrunirea cvorumului legal, desi in tot acest timp in sala inca intrau senatori, si de la opozitie, si de la putere.


Sedinta a fost suspendata din nou dupa ce luni acelasi lucru s-a intamplat din cauza senatorilor puterii care au parasit sala de sedinta cand a venit vorba de validarea membrilor CSM din partea societatii civile.


"Dupa cum vedeti, la fel ca alaltaieri, puterea nu trateaza cu seriozitate institutia Senatului si inca o sedinta a fost suspendata. Senatul in acest moment nu poate lucra, nu poate dezbate si adopta legi din cauza lor. Numai azi aveam vreo 50 de legi pe ordinea de zi. Dar ei nu doresc sa solutioneze problema CSM-ului", a declarat liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, la iesirea din sala de sedinte.


De cealalta parte, senatorii puterii acuza opozitia ca a grabit suspendarea sedintei de miercuri pentru a arunca vina pe putere ca nu doreste solutionarea problemei CSM si ca, de fapt, neintelegerile asupra sustinerii candidatilor CSM se regasesc la nivelul tuturor grupurilor politice.


"Ce s-a intamplat? Domnul Geoana a suspendat sedinta dupa cateva minute, desi pe el Senatul il asteapta uneori si cu orele. De cate ori nu s-a intamplat ca la sedintele de luni sa incepem cu o ora sau doua intarziere. Se mirau si membrii PSD care inca mai veneau la sedinta. Dar ei acum vor sa profite de situatie. Niciun grup politic, nici ei nu s-au inteles si nu doresc solutionarea problemei CSM. Indata va ajunge in Senat si legea de aprobare a OUG care seteaza cvorumul "special" al CSM-ului. Ce se va intampla daca va fi respinsa?", a spus senatorul PDL, Iulian Urban.


Reamintim ca si sedinta de luni a plenului senatului a fost spuspendata din lipsa de cvorum. Dupa cele doua sedinte suspendate, pe langa amanarea dezbaterii si votarii a zeci de legi si valiarea a doi membri CSM din partea societatii civile, doua proiecte legislative au fost deja adoptate tacit de catre Senat.


Puterea a pierdut majoritatea la Senat


Coalitia de guvernare PDL - UDMR - UNPR are o majoritate fragila in Senat, de 69 de senatori, cu unul mai mult decat opozitia, insa printre senatorii puterii se numara si unii ministri care nu pot ajunge mereu la sedinta. In plus, la care se adauga si o slaba mobilizare de care uneori opozitia poate profita in cazul deciziilor aprobate cu majoritate simpla de voturi, asa cum s-a intamplat si in cazul respingerii cerererii de reexaminare a legii care reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% facuta de presedintele Basescu.


Problema CSM


Luni, Senatul a amanat din nou validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile si alegerea unui nou membru in Consiliu, in locul lasat liber dupa invalidarea numirii lui Victor Alistar in aceasta functie.


"Avem in fata o situatie inedita. Din motive pe care nu le dezvolt aici, Biroul Permanent nu a reusit sa faca o propunere de ordine de zi. Sunt motive de natura politica", a declarat atunci presedintele Senatului, Mircea Geoana.


Senatorii s-au certat asupra eliminarii de pe ordinea de zi a problemei validarii membrilor CSM, iar in cele din urma senatorii Puterii au parasit sala si, din lipsa de cvorum, sedinta s-a suspendat.


Desi problema validarii a doi membri CSM a fost amanata si in sedinta de miercurea trecuta, senatorii s-au certat pe aceasta chestiune si in Biroul Permanent de dinaintea sedintei de plen, dar si in timpul acesteia.


Plenul Senatului a amanat succesiv din luna ianuarie si pana in prezent luarea unei decizii in ceea ce priveste validarea Corinei Dumitrescu.


Pe 21 martie, in Biroul permanent al Senatului s-a hotarat amanarea validarii Corinei Dumitrescu in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile si s-a convenit ca validarea sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile ce va fi ales in locul lui Victor Alistar.


Cine sunt cei cinci candidati pentru cel de-al doilea loc in CSM ca reprezentant al societatii civile


In sedinta de plen de miercuri, 6 aprilie, cand a venit vorba de a vota, senatorii puterii si cei ai opozitiei s-au contrazis pe ordinea in care vor fi votati candidatii. In final, validarea a fost reprogramata pentru luni, 11 aprilie.


In prezent au mandate validate doar 14 membri ai CSM. Este si motivul pentru care Guvernul a anuntat, la o saptamana dupa validarea celor 8 membri alesi in conditii legale de catre Senat, ca a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 317/2004.



de Victor Cozmei HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.