Ultima oră

ECONOMIE:Emil Boc: Vom vinde pe bursa pachetul de 9,84% de la Petrom si vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea companiei

Ziarul de Vrancea
10 apr 2011 365 vizualizări
Premierul Emil Boc a afirmat duminica, la Pro TV, ca statul va vinde pachetul minoritar de 9,84% de la Petrom pe bursa si va obtine un pret mai mare de 670 milioane de euro, cat a luat guvernul Adrian Nastase la privatizarea companiei, in 2004, cand a vandut 33% din actiuni si a cedat controlul asupra societatii.

"O sa vedeti ca din vanzarea celor 9,84% vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea Petrom". Pachetul de actiuni "nu va fi vandut sub pretul de privatizare al Petrom, de 670 milioane euro. Daca nu, nu se vinde", a subliniat primul ministru, la emisiunea "Dupa 20 de ani".


El a subliniat ca este "pentru vanzarea pachetului minoritar de la Petrom de 9,84%" dar nu "intr-o vanzare smechereasca de genul privatizarii Petrom".


Intrebat ce inseamna "vanzare smechereasca", premierul Emil Boc a raspuns: "Asta era da acceptam negocierea directa. Am spus nu, mergem pe bursa".


Banii obtinuti din aceasta vanzare vor merge la bugetul de stat "si se folosesc conforma regulilor bugetare", a mai spus el.


Istoria privatizarii Petrom (Romania Libera)


Guvernul PSD, condus de Adrian Nastase, a privatizat Petrom in iulie 2004. Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, la Palatul Victoria, de seful Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois.


Adrian Nastase afirma, intr-o scrisoare trimisa presedintelui Senatului, ca Raportul comisiei senatoriale privind privatizarea Petrom nu trebuie prezentat plenului in lipsa punctului de vedere al comisiei de privatizare si al cumparatorului, societatea OMV. "Consider ca o asemenea solicitare este justificata pentru a nu crea situatii tensionate prin publicarea neautorizata a unor afirmatii eronate sau nesustenabile cu efecte negative importante asupra credibilitatii activitatii guvernamentale in perioada 2001 ÃƒÅ  2004", precizeaza Nastase. Adrian Nastase i-a mai transmis lui Nicolae Vacaroiu ca nu cunoaste continutul raportului sau daca a fost validat de Biroul Permanent sau de plenul Senatului, adaugand ca "citarea unor date din raport in presa romaneasca poate crea confuzii atat pe plan intern, cat si pe plan extern". De asemenea, mentioneaza el, pe vremea cand ocupa functia de premier, nu a fost solicitat de comisia senatoriala sa dea explicatii privind privatizarea Petrom.


Privatizarea Petrom a fost apreciata de catre presa ca cel mai mare "tun" din istoria tranzitiei post decembriste. Odata cu preluarea imensului patrimoniu apartinand Petrom-ului, austriecii de la OMV au primit de la Guvernul Nastase o parte insemnata din rezervele nationale de hidrocarburi, in randul carora se numara si cele aflate pe platoul continental al Marii Negre.


de R.M. HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.