Ultima oră

Onoruri militare marca PSD pentru primarul de la Tulnici

Ziarul de Vrancea
14 mar 2011 4793 vizualizări
Victor Ponta, liderul PSD, si secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, au venit special de la Capitala, pentru inmormintarea edilului de la Tulnici, decedat intr-un accident de circulatie la Lepsa u funeraliile au fost prilej de intilnire politica "de jelanie" pentru cei din PSD, care vor sa-si pastreze influenta in zona u la inmormintare au venit cu coroane si prefectul Oprea, subprefectul Hornea, deputatii Trasculescu de la PDL si Sapunaru de la PNL, alaturi de o serie de primari, consilieri, sefi din diverse institutii si chiar niste comisari de la Garda Financiara u daca purta centura de siguranta in momentul accidentului, primarul Vasile Agurida ar fi fost astazi in viata u deocamdata Politia pastreaza tacerea cu privire la alcoolemia edilului inmormintat cu onoruri militare

Comuna Tulnici a fost simbata in doliu la inmormintarea primarului social-democrat Vasile Agurida, omul care conducea asezarea cu mina forte de peste 20 de ani, fie ca a fost primar, sef la obstea care administreaza padurile din munte, la organizatia locala PCR si PSD ori la Cooperativa Agricola de Productie. Circulatia pe drumul national DN2D care tranziteaza comuna a fost oprita de Politie mai bine de o ora la miezul zilei, cit timp trupul neinsufletit al edilului a zabovit pentru ultima data in fata Primariei, acolo unde au venit reprezenanti la virf din toate partidele politice, in frunte cu PSD, si unde s-au tinut discursurile de adio. De altfel, in cortegiul s-au aflat circa trei mii de persoane atit din curiozitatea specifica dar si pentru a fi alaturi de familia indoliata. Chiar daca Politia nu a lamurit unele aspecte privind accidentul rutier in care a fost implicat edilul, cei de la PSD au tinut ca Vasile Agurida sa aiba parte de onoruri militare la mormintare, onoare care se acorda in conditii strict prevazute de lege si asupra careia Garnizoana Focsani nu s-a pronuntat. In jur de 20 de soldati din Garnizoana Focsani au fost prezenti in cortegiu si au dat onorul, iar sicriul edilului a fost acoperit cu drapelul Romaniei. Actiunea PSD a fost legitimata de prezenta la Tulnici a celor mai inalte oficialitati ale judetului, in frunte cu prefectul, subprefectul si liderii celorlalte partide parlamentare din Vrancea, PDL si PNL.


Cum se intimpla in asemenea ocazii, lumea adunata i-a despicat mortului viata in patru, inventariind faptele bune, dar si pe cele care l-au adus in gura sloboda a lumii. "S-a nascut intr-o familie necajita tare si uite de ce cinste are parte. A fost om bun, stringator, s-a descurcat in viata si a ajutat si pe cei care l-au ajutat si pe cei ce nu l-au ajutat", spunea cineva. "Haideti sa fim seriosi. Sa traiasca padurea, ca altfel nu era Agurida cine era", a spus altcineva. Desigur, cele mai multe discutii s-au facut pe seama accidentului in care a fost implicat edilul. Oamenii povesteau ca in dimineata fatala primarul se intorcea de la o pensiune din Lepsa si ca ar fi refuzat sa-l aduca cineva acasa, preferind sa sofeze singur. A fost gasit marti dimineata, inainte de zori, in masina rasturnata pe cupola, pe albia inghetata a riului Putna. A murit dupa o agonie de peste o ora, potrivit unor martori. Satenii de la munte l-au plins insa pe edilul lor pe care l-au ales de fiecare data din primul tur si au compatimit familia.

Trupul neinsufletit al primarului a fost vegheat si de militarii din Garda de Onoare de la Brigada 8 LAROM "Al.I. Cuza" de la Focsani, care i-au acoperit sicriul cu drapelul Romaniei. Cu toate ca multi nu au inteles prezenta militarilor care au dat onorul, prin multime se spunea ba ca Agurida a fost cadru militar in rezerva iar partidul a vrut sa-l onoreze ba ca acesta era beneficiarul unor decoratii oferite de stat. De precizat ca onorurile militare se acorda in conditii special prevazute de lege, iar in alte tari doar celor care si-au varsat singele pentru patrie. Una dintre fostele sale colaboratoare din comuna a sustinut o cuvintare patetica in care l-a declarat pe Agurida "fiul lui Stefan cel Mare". Fosta invatatoare a stors insa riuri de lacrimi printre cei prezenti, primarul de la Brosteni, Ion Bucur, fiind vazut in timp ce plingea in hohote. De altfel, multora dintre cei care l-au condus pe mort spre cimitirul din Coza li se innodau lacrimile in barba.

Ponta a venit cu elicopterul


Printre colegii primari din toate partidele, colegii de partid, rude si cunoscuti s-au numarat doua prezente notabile de la virful partidului social democrat din care a facut parte edilul de la Tulnici, respectiv presedintele Victor Ponta si Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. Ponta a fost preluat de pe un cimp de la intrarea in comuna, dupa ce liderul social democrat a venit cu un elicopter usor. Cei doi au venit in compania presedintelui PSD Vrancea, Marian Oprisan, dar si a deputatilor Angel Tilvar si Cristian Dumitrescu si Ciprian Nica. De la ceremonie nu au lipsit nici liderii celorlalte partide, Alin Trasculescu si Nini Sapunaru, insotiti de primari si de oameni din prima linie a organizatiilor. S-a vazut insa cu ochiul liber ca organizatia PSD a dorit sa-si arate puterea si solidaritatea cu ocazia petrecerii pe ultimul drum a edilului de la munte, iar cei de la PDL si PNL au fost complici la spectacolul funerar. "Am tinut foarte mult sa particip si la un eveniment tragic, noi de obicei ne intilnim la lucruri bune insa sint si momente rele in viata si cu atit mai mult trebuie sa arati solidaritate si respect, e un respect pe care eu am vrut in mod special si Liviu Dragnea si Marian Oprisan sa il aratam pentru cei care sint mai putin cunoscuti dar duc intotdeauna greul ("¦) se spune ca in razboi soldatii mor si generalii iau medalii. Eu am vrut astazi sa arat un omagiu si respect pentru un soldat al nostru", si-a justificat Victor Ponta prezenta la funeralii.

Pe linga viceprimarul Ionica Buture, care a facut un scurt istoric al vietii celui care s-a prapadit, incepind din perioada in care a fost promovat la CAP, in fata oamenilor a vorbit si baronul Marian Oprisan, care a tinut sa evoce si primavara. "Din pacate, in aceasta zi frumoasa trebuie sa facem altceva. Trebuie sa il conducem pe ultimul drum pe prietenul nostru, pe colegul nostru, pe bunicul, tatal, pe cel pe care eu si colegii mei l-am stimat intotdeauna, pe Vasile Agurida", a spus Oprisan in cuvintarea tinuta in fata primariei. Invitatii de la Bucuresti au plecat dupa momentul discursurilor tinute in fata primariei si dupa ce alaiul mortuar s-a indreptat catre cimitir. Daca Ponta s-a retras dupa o scurta declaratie facuta presei, plecind tot pe calea aerului, Oprisan si Dragnea au mers apoi la Lepsa, la pensiunea Damatis, unde au luat prinzul. Presedintele CJ a profitat de ocazie sa discute cu citiva procurori aflati in pauza de masa la aceeasi pensiune, unde se tinea un seminar al Asociatiei Magistratilor. Organizatorii seminarului au tinut sa se delimiteze de intilnirea de la restaurantul pensiunii, sustinind prin vocea Monei Pivniceru, ca nu au invitat nici un politician la eveniment. Cu toate acestea, doi dintre sotii doamnelor judecator prezente au legatura cu politica, iar mai devreme fusesera reperati in alaiul mortuar. Este vorba despre Iulian Matache, sotul Danielei Matache, presedinta Judecatoriei, si de Tudorache Dumitrache, sotul Emiliei Dumitrache la Sectia Penala a Tribunalului.


Blestemul lemnului


La virsta de 60 de ani, primarul Vasile Agurida a lasat in urma o sotie indurerata, doi copii, Relu si Anisoara, si un nepotel Albert. Pe linga faptul ca era un primar activ si gospodar, Agurida isi conducea si propria afacere, o fabrica de debitat lemn cu exploatatiile aferente, la care lucreaza peste 60 de oameni, in frunte cu feciorul sau. In plus, impreuna cu familia isi ridica un hotel in Lepsa, sat pe care autoritatile judetene il vor statiune. Practic, Vasile Agurida era stapinul informal al zonei, fiind cel care a privatizat CAP-ul comunal prin metoda MEBO dupa 1990. Prin firma Bradul Tulnici, continuatoarea CAP-ului comunal, controla afacerile cu lemn din zona. "Alimentarea cu apa a comunei Tulnici a fost visul neindeplinit al domnului primar Vasile Agurida", a declarat Ionica Buture, viceprimarul din Tulnici, cel pe care unii localnici il vad candidat la primarie din partea PSD la alegerile partiale ce vor urma si cel care a rostit si necrologul. Oprisan a facut referire la acest proiect, promitind ca el va continua. "Va asigur eu personal si pe cuvintul meu de onoare ("¦) apa nu va mai fi o problema", a declarat si Oprisan in discursul sau. Dupa cum se stie, primarul Agurida si-a pierdut viata marti dimineata, in urma unui nefericit accident care a avut loc la iesirea din satul Lepsa, intr-o zona unde carosabilul este macinat de apa unui izvor. Edilul se intorcea singur la volanul Mercedesului sau de la o agapa care a avut loc in statiune, la vila unui silvicultor. Intilnirea a fost ocazionata de prezenta in zona a unei echipe de control de la Ministerul Mediului si Padurilor, care verifica taierile de lemn de pe valea Putnei, zona unde exploateaza si firma familiei primarului. Potrivit unor surse de la fata locului, se pare ca edilul se temea ca va fi controlat la partizile pe care le-a exploatat, dupa ce recent fusese verificat si cu privire la unele angajari "la negru" la firma administrata de fiul sau. Potrivit unor surse din Politie, primarul Agurida a murit ca urmare a unei fracturi craniene si la coloana vertebrala. Se pare ca Vasile Agurida a avut parte de o agonie chinuitoare, pina cind un localnic l-a gasit in ripa, blocat in autoturismul aflat cu rotile in sus. Cu toate ca politia a raportat accidentul la ora 5.50, se pare ca incidentul s-a produs in jurul orelor 3.00, ora la care edilul a plecat de la restaurant. Politia pastreaza o tacere suspecta cu privire la unele detalii ale accidentului pentru ca multi se intreaba daca nu cumva edilul era baut la volan. Un lucru este cert insa: daca ar fi purtat centura de siguranta primarul Vasile Agurida ar fi fost in viata, iar politicienii de la stinga la dreapta esichierului politic nu s-ar mai fi dat in spectacol la funeraliile sale. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! (Ziarul de Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 31

Adaugă comentariu
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
eu sunt din comuna si cunosc destul de bine situatia asa ca sa incercam sa fim rezonabil si sa nu transformam un ziar sau altul in campanie electorala,nu fiti ipocriti sa spune-ti ca e o obijnuinta a citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
lasa ti omul sa se odihneasca in pace!
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
nu o sa ajungeti niciodata sa realizati voi ce a facut el,si bineinteles k va e ciuda!
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
POLITIA NU SE PUNE DISCUTIA..VENEAU IN COMUNA TULNICI SA ISI EXZERCITE MESERIA CE EI SIAU ALESO,II IA VINTU DE PE STRADA DE ASCHILOPATI SI CIRPE IN CUR,IAR EL II FACEA CU TERENURI SI VILE IN citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
MINT CU CEVA DOMNULE POLITIST VULCAN IULIAN?CUMATRU CU RAPOSATU?VILA DE LA LEPSA,ESTE K E CU CREDIT BANCAR?SAU CU,,PROTOCOALE,,DE LA AGENTII CE SE OCUPA CU EXTRAGEREA DE MASA LEMNOASA DIN CODRII CE TU citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
bai puslamalelor,voi habar nu aveti ce vorbiti!!! in certificatul de la SML vrancea,rezulta ca nu a fost gasit cu alcolemie! se simtea rau in ultima vreme si nu bea decat apa plata.iar accidentul a citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
Este o mare blasfemie,faptul de a face o comparatie intre un birjar si un domnitor.Pentru aceia care nu au cunostinta, de faptul,ca Stefan cel Mare ne-a dat noua muntii sa-i stapanim, sii sa ne citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
Si alt ceva...... Cum este posibil ca POLITIA sa opreasca timp de o ora CIRCULATIA pentru ca cortegiul sa-si faca loc. Cine murise PRESEDINTELE TARII...?????????????
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
NU ESTE ASTA,NU E ASA O PROBLEMA, ASTA SE FACE DAR AICI NU SE POATE PUNE IN DISCUTIE ASA CEVA,PTR CINE?PTR CA EL VENEA DE LA O ESCAPADA,UNDE SIA BAUT MINTILE,LA DANSURI PE MESE,CU,,FETITE,,ADUSE,SI citeste integral
, acum 739410 zile, 18 ore, 29 minute, 58 secunde
DE APROAPE TREI MANDATE LA PRIMARIE,CE PROIECTE A DEZVOLTAT,SI A DUS LA FINALIZARE EDILUL TAU CETATENE?SE VEDE CA ADUCI COMENTARII FALSE LA ADRESA COMUNITATII IN CARE TRAESTI.ESTI UN FALS CE CONTRIBUI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.