Ultima oră

ESENTIAL: Catalin Predoiu va analiza propunerea de a se interveni legislativ pentru micsorarea cvorumului CSM

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 425 vizualizări
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, luni, ca va analiza propunerea de a se interveni legislativ pentru micsorarea cvorumului de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in incercarea deblocarii activitatii institutiei, transmite Agerpres.

Catalin Predoiu a precizat, la postul public de radio, ca problema privind blocajul in activitatea CSM este \'\'delicata\'\', mai ales ca trebuie reluate alegerile in cazul a trei membri din partea magistratilor, dar si numirea reprezentantilor societatii civile, care a ramas la nivelul Senatului.


"Concret, cred ca este imperios necesar ca Senatul sa procedeze la validarea mai departe a membrilor care trebuie sa-si ocupe locul in CSM, astfel incat sa se poata declansa alegeri pentru cele trei pozitii ramase libere. Este o chestiune care este in gestiunea Senatului si nu cred ca pot eu sa anticipez acest lucru. (..) Delicat pentru ca se reclama, chiar si astazi am vazut, prin vocea presedintelui CSM, imposibilitatea functionarii plenului si se avanseaza chiar o solutie de catre CSM, in sensul interventiei legislative pentru ordonanta de urgenta care sa micsoreze cvorumul de prezenta in plenul CSM," a afirmat Predoiu.


El a sustinut ca va analiza aceasta propunere din perspectiva prevederilor constitutionale, a menirii CSM, in ceea ce priveste modul in care acest organism se compune si in privinta unor solutii, eventual alternative, cum ar fi \'\'validarea supleantelor\'\'.


Potrivit acestuia, in prima faza propunerea va fi analizata la nivelul ministerului si, probabil, va ajunge si in dezbaterea Guvernului.


Plenul Senatului a validat, saptamana trecuta, cu 64 de voturi pentru si 48 impotriva, lista a 8 membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei de luna trecuta a Curtii Constitutionale care a invalidat - la cererea membrilor PDL - candidaturile a trei magistrati si a unui reprezentant al societatii civile. Cei trei sunt judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea.


Plenul a adoptat varianta propusa de reprezentantii puterii, respinsa initial in comisia juridica, prin care au fost validati doar cei opt magistrati, urmand ca "situatia reprezentantilor socitatii civile sa fie rezolvata de urgenta" la o data ulterioara, dupa cum a precizat senatorul PDL Iulian Urban.


Decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerile celor 3 "creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu", s-a aratat in Raportul de Monitorizare pe Justitie, publicat vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana. In raport se mai atrage atentia ca este "important sa se asigure functionarea intre timp a CSM, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate" si se precizeaza ca "preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar".


de I.R. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.