Ultima oră

MEDIA PUBLICITATE:Presedintele SRTv: Eliminarea taxei TV înseamnă desfiintarea Televiziunii Publice

Ziarul de Vrancea
16 feb 2011 469 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net Alexandru Lăzescu, presedintele-director general al Societătii Romăne de Televiziune (SRTv), a declarat marti seară, în cadrul unei dezbateri, că eliminarea taxei TV - vizată printr-o initiativă adoptată în mod tacit de Camera Deputatilor si care va fi analizată de Senat - este echivalentă cu desfiintarea TVR.

Alexandru Lăzescu a fost prezent, marti seară, la dezbaterea "Sunteti pro sau contra anulării taxei radio - tv?", organizată in Bucuresti de Asociația Consumatorilor de Media si moderată de Horea Bădău, presedintele asociatiei.


în cadrul discutiei, Alexandru Lăzescu a spus că ar trebuit discutat "dacă Romania mai are nevoie sau nu de o Televiziune Publică". "Dacă va fi eliminată taxa TV, nu mai avem Televiziune Publică", a spus Lăzescu.


El a precizat că Romania, o tară membră a Uniunii Europene, are o obligatie - prin Tratatul de la Amsterdam - să sustină un sistem de televiziune dual: public si privat. "Faptul că se propune desfintarea taxei TV, dar nu si a taxei radio, scoate in evidentă dificultatea logică din perspectiva acestei discutii. Putem discuta dacă Televiziunea Publică isi face bine treaba, dar chestiunea de fond este dacă mai avem nevoie de Televiziune Publică", a spus Lăzescu.


Presedintele SRTv a mai spus că, in prezent, taxa TV reprezintă circa 85% din totalul veniturilor realizate de TVR, dar gradul de colectare a acestei taxe este de aproximativ 60%. "Colectarea taxei e deficitară. Oricine poate să declare că nu are televizor si nu se intamplă nimic", a explicat el.


Valoarea taxei TV este in prezent de 4 lei pe familie lunar, ceea ce inseamnă in jur de 11 euro pe an. Taxa TV din Romania este cea mai mică din UE. Pentru comparatie, in Cehia, taxa TV este de 83,57 euro pe an, in Polonia, de 52 euro pe an, in Slovacia, de 42 euro pe an, in Marea Britanie, de 175 euro pe an, Germania, 216 euro pe an, potrivit informatiilor furnizate de TVR.


Alexandru Lăzescu a explicat că veniturile pe care le incasează TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a sustine functionarea Televiziunii Publice, in absenta taxei TV, cu atat mai mult cu cat posturile SRTv au, prin lege, restrictii la difuzarea publicitătii, fată de televiziunile private (8 minute de publicitate pe oră fată de 12 minute in cazul posturilor comerciale).


Deputatul PSD Ciprian Luca, prezent la intalnire, a declarat că initiativa legislativă de eliminare a taxei TV a pornit din cauză că programele de stiri difuzate de Televiziunea Publică nu sunt echidistante, dar si din cauza modului in care TVR a reflectat moartea poetului Adrian Păunescu.


Totodată, Ciprian Luca a spus că are convingerea că initiativa privind eliminarea taxei TV va primi aviz favorabil si la Senat, care este cameră decizională. "Camera decizională este Senatul, unde, vă spun sincer, la majoritatea pe care o avem acolo, nu cred că avem o problemă să treacă. Cred că va trece in forma aceasta", a afirmat Ciprian Luca


Sursa:www.realitatea.ent


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.