Ultima oră

POLITICA:Macovei, despre cazul Păsat: Nu există vointă politică anticoruptie pe bune

Ziarul de Vrancea
9 feb 2011 495 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net europarlamentarul PDL Monica Macovei apreciaza ca primii responsabili politic şi moral de respingerea solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat sunt cei de la Putere, adică cei care trebuiau să asigure majoritatea pentru ridicarea imunităţii şi să voteze toţi cu bilele la vedere.

"După decizia Camerei Deputatilor, am un singur mesaj pentru domnul Păsat si pentru PDL: domnul Pasat să isi dea demisia din Parlament si din partid, iar conducerea PDL să ii ceară acest lucru public. Pentru celelalte partide, nu am mesaje, căci nu au făcut campanii anticoruptie si pentru egalitatea in fata legii", scrie Monica Macovei, intr-o postare pe blogul personal.


Decizia de marti a Camerei Deputatilor, continuă Macovei, in statele democrate s-ar interpreta prin aceea că nu există o vointă politică majoritară din partea partidelor politice romanesti pentru anti-coruptie "pe bune", indiferent de cine este acuzatul, si că nu există o vointă politică majoritară pentru egalitate in fata legii a inculpatilor politicieni cu ceilalti oameni cercetati penal.


"Pentru muti dintre ei, interesul national, anti-coruptia, vointa electoratului sau angajamentele luate de Romania in cadrul MCV, luate la intrarea in UE, sunt secundare in raport cu interesele anti-justitie ale partidelor atunci cand \'ai lor\' sunt anchetati", continuă europarlamentarul.


Totodată, atrage atentia fostul ministru al Justitiei, trebuie să lăsam judecătorii să decidă percheziÃiile, arestările preventive si orice tine de ei, indiferent de nemultumirile acumulate impotriva unor magistrati.


"Trebuie să eliminăm orice obstacol politic sau administrativ din calea justitiei. Iar pe judecătorii si procurorii care sunt independenti, profesionisti, curajosi si respectă principiul egalitătii in fata legii, trebuie să-i sustinem. Pentru că numai asa putem avansa pe calea democratiei", spune Macovei.


Mai mult, europarlamentarul identifică patru cazuri in care Parlamentul "a zis NU justitiei", respectiv Adrian Năstase, Miron Mitrea, Monica Iacob Ridzi si cel de marti, Dan Păsat.


"în toate a fost cu vot secret, adică cu lipsă de responsabilitate si după mult timp. Ce trebuie? Am mai spus si mai spun o dată: trebuie rapid modificarea Regulamentelor camerelor pentru introducerea urmatoarelor prevederi: vot public, la vedere, in cazurile de ridicare a imunitătii parlamentare, stabilirea unui termen de 48 de ore pentru adoptarea de către Parlament a cererilor de ridicare a imunitătii, luarea deciziilor pentru avizarea de către Parlament a perchezitiilor si retinerii/arestării preventive cu majoritatea simplă a celor prezenti. Toate acestea, desigur, pana cand modificăm Constitutia si eliminăm imunitătile. în paralel cu continuarea reformei justitiei intr-un ritm mai alert. Vointa populatiei există si toti politicienii trebuie să o respecte", isi incheie europarlamentarul postarea.



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.