Ultima oră

DOSARE ANTICORUPTIE:Nou termen in dosarul Trofeul Calitatii-Judecatorii au decis audierea celor 970 de martori

Ziarul de Vrancea
8 feb 2011 608 vizualizări
Cum s-au aparat Adrian Nastase si Bogdan Popovici primul ministru al conferintelor din Europa de Est

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat marti, 8 februarie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase. Judecatorii au admis cererea avocatilor lui Adrian Nastase ca toti martorii numiti de procurori in dosar, peste 970 de persoane, sa fie citati si audiati. Daca judecatorul va decide sa ii audieze pe fiecare dintre cei 970 martori si audierile nu se vor opri dupa un numar de martori, consecinta ar putea fi amanarea unei sentinte cu cel putin doi ani de zile. La termenul de marti a fost audiat si Bogdan Popovici, presedinte Forum Invest, care este acuzat de procurori ca a fost implicat in stragere de bani pentru campania electorala din 2004 a lui Adrian Nastase.



Ora 12:00 In fata salii unde urmeaza sa fie judecat procesul fostul premier Adrian Nastase si alte 20 de persoane asteapta inceperea sedintei de judecata. Inauntru sunt judecati primii 15 vamesi arestati preventiv pentru 29 de zile. La termenul de astazi Nastase a venit insotit si de senatorul PSD Dan Sova, unul dintre juristii din Parlament, fost partener in casa de avocatura cu Victor Ponta.


* DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de \'\'influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid\'\' in organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala la care urma sa participe.

* Potrivit procurorilor, Nastase ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, bani proveniti din operatiuni comerciale fictive derulate in urma afacerii "Trofeul calitatii in constructii". Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici.


Ora 12:30 Sedinta de judecata este intarziata de procesul vamesilor. La acest termen al dosarului Trofeul Calitatii va fi audiat Bogdan Popovici presedintele Forum Invest care a venit insotit de mai multi angajati. Nastase povesteste putin cu jurnalistii.


Ora 13:07 Sunt scosi din sala vamesii arestati la finalul saptamanii trecute. Incepe sedinta de judecata a dosarului Trofeul Calitatii. Se face prezenta inculpatilor si a partilor din proces. Completul de judecata este format din judecatorii: Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan.


Ora 13:10 Asa cum a fost stabilit la termenul precedent este audiat Bogdan Popovici. Principala acuzatie a procurorilor fata de Bogdan Popovici este ca din banii din cotizatiile incasate de la firmele participante la simpozionul Trofeul Calitatii, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase. Bogdan Popovici isi incepe declaratia:


* "Ma bucur ca din 2005 este prima data cand pot sa vorbesc liber despre ce s-a intamplat in 2004. Trebuie sa clarific in primul rand cine sunt eu, Bogdan Popovici. Sunt probabil primul ministru al conferintelor din Europa de Est. Nu sunt un om de afaceri oarecare. [...]

* Despre Trofeul Calitatii s-a spus si s-a scris ca ar fi fost un simpozion. Nu a fost asa a fost un sir de conferinte care s-a incheiat cu o finala la Bucuresti. Totul a fost tranparent, cu presa de fata. Nu a fost ceva secret. Totul a fost anuntat cu sase luni inainte. [...]

* Nu sunt vinovat de faptele de care sunt acuzat de procurori. Rechizitoriul a fost scris de doi procurori rau-intentionati. Procurorii au ascuns adevarul in mod deliberat. Trebuie sa va relatez si un incident din timpul audierilor. Doamna procuror Moraru mi-a spus urmatoarele: > Este un dosar politic pentru ca cei doi procurori au ceva de reglat cu Adrian Nastase si PSD. Procurorii au infierat PSD-ul si pe Adrian Nastase [...]

* Noi nu suntem membrii PSD. Am lucrat cu toate partidele cu toate guvernele. Am lucrat si colaboram si cu presedintele Traian Basescu."


Ora 14:05 Bogdan Popovici isi continua declaratia. Prezinta instantei cateva reviste si panouri publicitare. In sustinerea sa mentioneaza constant ca procurorii i-au distrus 80% din afacere, ca face conferinte pentru toti liderii politici. Bogdan Popovici respinge acuzatiile procurorilor ca ar fi fost implicat in colectarea de bani pentru Trofeul Calitatii. La un moment dat, intervine procurorul de sedinta si atrage atentia instantei ca acuzele lui Popovici la adresa procurorilor nu fac obiectul procesului.


Judecatorul intervine si ii adreseaza presedintelui Forum Invest mai multe intrebari legate de afisele electorale pentru Adrian Nastase, contractele dintre firmele sale si Eurografica cea care a facut materialele electroale pentru PSD, despre colectarea banilor pentru Trofeul Calitatii. Bogdan Popovici raspunde la intrebari, dar cu largi divagatii. "Vad ca la intrebarile concrete nu raspundeti. Sigur, este dreptul dumneavoastra", spune judecatorul.


Ora 15:20 Bogdan Popoviciu vorbeste despre banii pentru campania electorala a lui Adrian Nastase:


* "Nu inteleg de ce sunt acuzat de aceste fapte. Daca voiam sa sponsorizez partidul nu credeti ca era mai usor sa o fac direct din conturile firmei? Era mult mai simplu sa dau 10 000 la PNL, 10 000 la PD si daca tot se spune de PSD acolo dadeam 30 000. Nu era nevoie sa fac o intreaga inginerie cu Eurografica [...]

* Pe Adrian Nastase l-am cunocut in ani 94-95 si a fost invitat ca vorbitor la mai multe conferinte si pot sa va spun ca a ridicat nivelul acestor conferinte. Eu nu am fost membru de partid, am fost pentru o luna membru in CFSN dupa care am ajuns la ministerul Culturii cu Andrei Plesu. Pot sa va spun ca niciodata nu am discutat cu Adrian Nastase despre carierea sa politica. Pe intreg mandatul sau de premier cred ca a fost invitat de doua sau trei ori. [..]"


Ora 16:15 Avocatii celorlalti inculpati si procurorul de sedinta ii pun intrebari lui Popovici. Multe dintre intrebari au fost deja pus de judecator.


Ora 16:30 Dupa trei ore Popovici isi incheie declaratia. Se trece la judecarea probelor, avocatii formuleaza cereri. Toti avocatii cer audierea in sedinta publica tuturoro martorilor din dosar, adica a 970 de persoane. Avocatii si-au motivat cererea prin faptul ca martorii nu au fost audiati in prezenta avocatilor inculpatilor. Avocatii inculpatilor au mai solicitat in plus audierea a inca 200 de martori si realizarea de expertize contabile.


Ora 16: 55 Procurorul de sedinta cere completului de judecata sa respinga toate cererile pentru ca nu se sustin si nu sunt relevante pentru stadiul actual al procesului.


Ora 17:05 Completul delibereaza pentru cateva momente si decide: este admisa cerea de audiere a celor peste 970 de martori. Judecatorul mentioneaza insa ca dosarul se va judeca in termene date de pe o saptamana pe alta. Noul termen este fixat pentru 18 februarie ora 9, cand vor fi audiati primii 13 martori. In privinta audierii celorlati 200 de martori si a celorlalte cerei judectorii au mentionat ca se vor pronunta la viitoarea sedinta.


Adrian Nastase cere cuvantul: Mi-ar face placere sa stau cate trei zile pe saptamana la instanta, pentru ca am trei dosare insa asta imi afecteaza activitatea mea. Trebuie sa fiu prezent in Parlament, ori daca in fiecare saptamana stau aici nu mai pot sa imi exercit functia.


Judecator: Nu este obligatorie prezenta dvs. vom decide in consecinta... [Nastase intervine peste judecator] Va rog sa nu vorbiti. Credeti ca eu vreau sa judec la nesfarsit. Nu vreau sa ma pensionez judecand acest dosar.

Judecatorul se ridica brusc si pleaca.


Ce inseamna audiera celor 970 de martori


Decizia judecatorilor de a audia toti cei 970 de martori inseamna practic amanarea unei sentinte cu cel putin un an si jumatate, daca luam in calcul ca in fiecare sedinta de judecta vor fi audiati 13 martori. Asta in cazul in care judecatorul ii va audia chiar pe toti cei 970 de martori. Judecatorul ar putea decide dupa un anumit numar de martori audiati sa opreasca audierea celorlalti martori.


In plus fata de prelungirea procesului din cauza celor 970 de martori putem sa adaugam amanarile legate de proceduri: martori care nu au fost citati la adresa corecta, martori care nu isi angajeza avocati, etc. Pe langa asta mai pot fi adaugate luni bune de audier daca judecatorii admit audierea si celor 200 de martori propusi de avocatii lui Nastase si a celorlalti inculpati.


Ora 17:20 Dupa terminarea sedintei Adrian Nastase face cateva declaratii. Intrebat de decizia judecatorilor de a audia cei 970 de martori Adrian Nastase a raspuns in felul urmator: "Toti acesti martori nu i-am propus eu sunt propusi de procurori. Egalitatea de arme in insntana prevede ca ei sa fie audiati. Nu este vina mea ca ei au propus 970 de martori. Acuma probabil ar fi vrut sa treaca la... Acest complet de executie cum l-am numit eu este ambarasat de numarul mare de martori pentru ca trebuie sa ii audieze. Asta e ceasul rau"


. de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.