Ultima oră

POLITICA:Traian Basescu despre arestarile din vami: Nu este o actiune de fatada...Mi-as dori foarte mult sa se ajunga la regina

Ziarul de Vrancea
8 feb 2011 431 vizualizări
Operatiunea de marti in care zeci de politisti de frontiera si vamesi au fost ridicati de anchetatori in descinderile care au avut loc la vamile Stamora Moravita si Naidas nu este o actiune de fatada in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a fi tara Schengen, a declarat marti, la TVR, presedintele Traian Basescu

Declaratii Traian Basescu:


Descinderile, retinerile si arestarile de la vami:


* Declaratiile de la Strasbourg au fost o informare pentru lumea europeana. Nu facem o actiune de fatada in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a fi tara Schengen.

* Eu mi-as dori mult sa se ajunga la regina (liderii de sindicat- n.r. ) insa acesti oameni ar trebui sa fie cinstiti. Daca ar avea minim de decenta ar trebui sa spuna tot ce stiu pentru ca e un moment in care putem curata un sistem intreg sau il putem rata

* tot ce stiu pentru ca e un moment in care putem curata un sistem intreg sau il putem rata.

* Baza de la care a plecat CSAT-ul este averea acestor oameni: vile care s-au ridicat cu doua etaje dupa doi ani in vama, terenuri in locuri foarte scumpe iar dintr-un salariu foarte mic, asa cum spunea ministrul francez care ii plangea pentru un salariu de 400 de euro nu se poate face.

* Aceasta operatiune nu va avea un efect pozitiv pentru ca arata cat de cangrenat era sistemul si va rog sa fiti convinsi ca s-a facut analiza asupra impactului iar concluzia a fost ca indiferent de rezultat, sa se faca.

* Termneul martie teoretic nu e pierdut. Practic nu se poate pentru ca Bulgaria are doua raporturi diferite iar decuplarea de ea nu se face.


Cazul Dan Pasat:


* Nu vreau sa impart dreptatea in Parlament stiu ca cei mai multi parlamentari care au votat pentru au fost de la PDL. A fost o combinatie de cauze dar pot sa va spun ca au facut un mare rau Romaniei.

* E vorba despre responsabilitatea fiecarui parlamentar. Aici nu e vorba de o chestiune de guvernare. Responsabilitatea este distruibuita pe fiecare. Eu daca as fi un parlamentar care a primit un vot individual imi e greu sa explic de ce am stat in banca.

* Parlamentarul ar trebui sa aiba imunitate stric pentru activitatea politica iar pentru alta actiune infractionala sa fii arestat.

* Au demonstrat exact aceeasi atitudine ca si cei care nu s-au dus la vot si cei care au votat impotriva daca au fost. Trebuie sa recunosc ca au marcat o atitudine de dispret fata de ceea ce i-am rugat sa faca pentru binele tarii. Am luat aminte in vederea lipsei de apetit pentru negocierea unui vot corect. Stiu ca nu mai pot avea sperante sa-i rog prea multe.

* Acum cu toate eforturile teribile care s-au facut, riscam aceeasi remarca (lipsa de vointa in privinta justitiei) din partea UE.

* Eu nu vreau ca Pasat sa mearga in fata procurorului pentru mine, ci vroiam sa confirmam ca Romania e stat de drept in care Parlamentul se face scut in fata Justitiei.



Cazul Nicolescu:


* Influenta asupra judecatorilor au avut-o medicii. Am luat aminte si asupra acestui incident. Unul din medici este medicul care l-a operat pe Omar Hayssam de cancer, care e bine mersi si acum;

* stim precis si unde, e sanatos, nu mai e plin de metastaze cum era cand l-a operat unul dintre acesti medici.

* Nu putem amesteca Justitia cu medicina si nici cu politica.


Situatia politica:


* Punctele de vedere in ceea ce priveste analiza politica a lui Sebastian Lazaroiu nu sunt mesajele mele. Sunt convins ca daca PDL-ul nu revine la valorile care l-au consacrat: innoire a conducerii si lupta impotriva coruptiei, el se autocondamna;

* ar fi jalnic ca si cel de-al treilea mare partid, PSD-PNL sa intre intr-un joc al compromisurilor continue.

* Eu pe Liviu Negoita nu l-am vazut de anul trecut in toamna. A spus ca nu-l intereseaza vreo candidatura.

* Nu va dau nume noi, insa vreau sa vorbesc de oameni noi in conducerea partidului. Ramanand numai cu echipa veche nu se poate. Daca ma vor chema le voi spune parerea mea, daca vor sa tina cont de ea, bine, daca nu, nu.

* Dupa parerea mea exista teorii ca vor sa-si negocieze functii. Partidele nu mai este la stadiul in care isi poate alege conducerea prin negociere. Are nevoie de competitie purternica.

* Daca e o competitie decenta in care sa se respecte o intelegere, nu au de ce sa se scindeze.

* Au doua variante: de a depune o motiune proprie, insa e o conditie care nu poate fi depasita: vechimea de cinci ani in partid.

* Cred totusi ca cea mai buna solutie e sa sustina una din motiuni, sa sustina un singur conducator de motiune.

* Nu sunt impotriva compromisului si am aratat ca la momentul limita sunt capabil de compromis. Insa nu se poate numaia sa. Sa fac un compromis cu Ponta sa nu ma aresteze sau cu Voiculescu sa apar bien la Antene. E ceva murdar. Si ce daca te injura sau iti deformeaza actiunile? E prea putin pentru un compromis.



Despre Uniunea Social-Liberala:


* Pentru mine Ponta-AntEnescu (n.r. referire ironica la liderul PNL) e un cuplu comic. Spun doar Suspendarea lui Basescu! Caderea Guvernului!. Foarte bine dar ce pui in loc?

* Obiectivul lor e sa dobandeasca puterea. E in regula dar trebuie sa-l dobandesti pentru ceva. Ce pui alternativ ca program pentru tara?

* Felix e ideologul al cuplului comic Ponta-Antonescu. Ma distreaza.

* Din punct de vedere politic e in regula alianta lor. In sfarsit s-a creat o limpezire a apelor din punct de de vedere politic: una-i stanga, alta-i dreapta.

* Acum cand ai scos economia romanesca din zona de risc cu costuri enorme materiale pentru populatie, ce pui in loc?

* Tu iti doresti pueterea iar eu imi doresc sa fac ce ce trebuie, chiar sacrificandu-mi capitalul electoral. Nu ma sperie termenuul de 25 martie.

* Daca actuala majoritate pierde majoritatea in Parlament nu-mi ramane decat sa iau nota si sa incerc o solutie politica, sa-i chem la consultari si voi face compromisuri pentru a da tarii un Guvern.


Economia tarii si acordul cu FMI:


* Nu am iesit din nicio criza, ci am iesit din risc. Nu mai suntem in perioada in care trebui sa taiem si incet vrem sa ajungem cu veniturile bugetarilor aproape de ce aveau inainte de criza. Depinde cum fucntioneaza economia. Trebuie sa stam in echilibru macro-economic.

* Ultima transa nu s-a tras pentru ca era destina rezervei BNR, unde avem o rezerva sufiecienta care poate gestiona un atac speculativ asupra leului.

* Nu ne-a obligat nimeni. Puteam intrerupe acordul cu FMI. Puteam avea un acord mult mai simplu, pentru ca nu mai suntem in aceeasi situatie. Insa am dorit sa continuam cu expertiza UE un proces de reforma.

* Avem o problema mare de performanta data de regiile autonome: trebuia sa privim catre regiile din minerit, transporturi si nu putem fi performanti cand au pierduri uriase.

* Toate punctele trecute in programul cu fondul vizeaza fionduri de eficientizare iar eu am dorit un acord de doi ani pentru a vea resurse financiara si pentru ca vine un an electoral.

* Este clar ca nu se poate guverna populist. Cine se bate doar pentru putere mai bine sa amane aceasta foame. Daca tot s-au gasit cativa politicieni care sa-si asume costuri politice uriase, sa-i lase in pace. Romania putea sa nu aiba acest program.

* Temele si abordarile legate de suma se fala in programul Guvernului. Cand au venit, ne-au gaist cu temele facute.

* Pana in 2012 nu se pune problema ca populatia sa iaba gaze la preturi pietei. Nu se mai poate merge cum a fost pana acesta, probabil ca vor fi indexari la inflatie. Noi de fapt subventionam ineficienta.



Despre coalitia de guvernare:


* Cand am vazut azi cat rau a facut coalitia pentru mine nici nu mai conteaza daca vor avea un protocol. Sa duca acordul cu FMI mai departe si ce fac politic nu ma intereseaza. Nu am nicio problema sa comunic cu ei.

* Primul responsabil e PDL. Nu mai astept nimic de la ei dupa ziua de azi si dupa inceputul de campanie pe care si-l fac intern. Au dimensiune politica mica dupa ce am vazut ca declara.

* Sper sa guverneze cat mai poate si sa duca programuld iscutat cu FMI mai departe cat mai are capacitatea. Daca vor ajunge la concluiza ca trebuie sa treaca la populisme, nu vor putea. Nu ne-ar fi buna o criza politica, dimpotriva, abia incepem sa devenim credibili.

* Un moment de instabilitate politica ne-ar duce inapoi in zona de risc. M-am saturat sa fac apel la Parlament ca avem probleme.

* Uninominalul trebuie facut corect si alegerile, banii de campanie facut din bugetul de stat. Vorbesc aici de alegeruile Parlamentare, insa n-ar fi rau nici la primari. Numai asa putem indeparta clientala de oamenii politici.

* Bugetul de stat isi permite. Iis permite insa oare cat pierde statul cu clientala si promisiuni?

Ii dai 10.000 de lei si gata. Acum nu e xista restrictii de genul asta. De-asta am ajuns la santaj televizat si sponsorizari.




Aproximativ 40 de politisti de frontiera si 20 de vamesi au fost ridicati de anchetatori in urma descinderilor care au avut loc, marti dimineata, la vamile Stamora Moravita si Naidas si la locuinte ale angajatilor de la frontiera.


O parte din cei ridicati de politisti au fost dusi la Bucuresti cu elicoptere ale MAI de la Stamora Moravita (Timis) si Naidas (Caras-Severin), pentru audieri la DNA.


In timpul perchezitiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vamesilor si politistilor de frontiera mai multi saci cu probe pe care i-au pus in masini care au plecat din vama.


Vamile Stamora Moravita si Naidas au fost blocate, marti dimineata, incepand cu ora 6.00, cand zeci de politisti, jandarmi si mascati, coordonati de ofiteri ai DGA si de procurori ai DNA, au descins in aceste puncte de trecere a frontierei. Traficul in cele doua vami a fost redeschis dupa aproximativ doua ore.


Angajatii celor doua puncte de trecere a frontierei au fost monitorizati mai multe luni, timp in care anchetatorii au strans probe legate de contrabanda de tigari netimbrate aduse din Serbia


de D.Galantonu, C.Ciociltan HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.