Ultima oră

ESENTIAL:Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor: Operatiunea de la vami s-a oprit la pioni.

Ziarul de Vrancea
8 feb 2011 381 vizualizări
Speram sa aiba curajul sa mearga pana la capat, se poate lasa cu ascensiuni si decaderi pe scena politica

​ "Lucratorii vamali sunt pionii pe tabla de sah, iar sefii de la vama sunt caii. Daca urmariti ce informatii si probe au aparut, o sa observati ca piesele din acest joc au promovat de-a lungul timpului in politica sau in functii publice", a declarat, pentru HotNews.ro, Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex. El si-a exprimat speranta ca "o sa profitam de ocazie si n-or sa ramana simple stiri", adaugand ca spera ca autoritatile sa aiba curajul sa mearga pana la capat in acest caz, care se poate lasa cu "ascensiuni si decaderi inclusiv pe scena politica".


* Vezi mai jos o "schema a persoanelor implicate in sistemul piramidal" mita la vami, de la "pioni (lucrǎtorii vamali)" pana la "regina (partidul politic sau membrii importanÃi din partid care pot decide numirea ºefului ºi directorilor ANV ºi ANAF)". Ultimul din acest "sistem piramidal" este "regele", in dreptul caruia este trecut un semn al intrebarii in schema Pro Lex.


* Pro Lex sustine ca "sumele sunt colectate printr-un sistem organizat ºi centralizat cu destinaÃie cǎtre persoane care finanÃeazǎ partidul, prin excepÃie, cǎtre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului", iar "sume importante" din banii negri de la vami "sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanÃare a campaniilor electorale".


Intrebat de ce operatiunea de la vami a intervenit in acest moment, in conditiile in care Sindicatul Pro Lex sustine ca faptele de la vama Siret erau "cunoscute si tolerate de mai mult timp de autoritati", Vasile Lincu spune ca "Romania nu era pregatita, nici acum nu e pregatita. Procurorii nu aveau probe temeinice sau nu voiau sa mearga pana la capat. Trebuie sa vedem daca au curajul sa mearga pana la capat".


Se sacrifica doar pionii?!




"Contrar percepÃiei publice, sub aspectul sumelor obÃinute, inainte de aderarea la U.E. vǎmile de interior erau mai importante decat vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea in U.E., accizele sunt mai importante decat vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic ºi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum ºi din diferenÃa de incadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanÃare a campaniilor electorale. Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat ºi centralizat cu destinaÃie cǎtre persoane care finanÃeazǎ partidul, prin excepÃie, cǎtre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului", se arata intr-un comunicat al Pro Lex remis marti HotNews.ro.


Sindicatul National al Politistilor a inventariat si "elementele ce au favorizat sau au contribuit la buna funcÃionare a sistemului":


* promovarea temporarǎ a ºefilor de turǎ, ºefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) ºi directorilor de regionale.


* permutǎri de lucrǎtori vamali prin indepǎrtarea unora ºi aducerea altora.


* aducerea in funcÃii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoºtinÃe in ceea ce priveºte legislaÃia vamalǎ.


* mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare.


* indepǎrtarea, schimbarea din funcÃii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvarºite de firme protejate.



Potrivit documentului citat, printre "mijloacele de protectie a sistemului" se numara ºefi profesionali, persoane importante din politicǎ, procurori, instituÃii in subordinea cǎrora se afla ANV dar si mass-media.



"Schema logicǎ" a persoanelor implicate in sistemului piramidal, elaborata de Pro Lex:


* "Pionii" "" lucrǎtorii vamali;


* "Caii" "" colectorii "" ºefi de turǎ, ºefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi),etc.


* "Nebunul" sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ "" liderul de sindicat (a se vedea stenograma inregistrǎrii telefonice publicatǎ in Romania Liberǎ) ºi/sau director ANV


* "Tura" "" ºeful ANV ºi directorii direcÃiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane


* "Regina" "" partidul politic, membrii importanÃi din partid care pot decide numirea ºefului ºi directorilor ANV ºi ANAF


* "Regele" - ?



Pro Lex precizeaza ca "nu toate persoanele ce au indeplinit aceste funcÃii au fost implicate in fapte de corupÃie. în timp, unele persoane au promovat, ocupand mai multe roluri pe tabla de ºah. O parte dintre aceste piese au fost prezentate in mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, insǎ au rǎmas doar ºtiri de presǎ, fǎrǎ o finalitate sub aspectul tragerii la rǎspundere. Ar trebui urmǎritǎ ascensiunea politicǎ ºi in funcÃia publicǎ a unor persoane care au ocupat funcÃii in schema logicǎ prezentatǎ mai sus. Cazull autodenunÃului de la Vama Halmeu reprezintǎ trecerea la un alt nivel al piramidei".


Sindicatul NaÃional al PoliÃiºtilor ºi Vameºilor "Pro Lex" mai precizeaza ca a facut "mai multe sesizǎri cu privire la neregulile din sistemul vamal, insǎ, panǎ la aceastǎ datǎ, cei vizaÃi au avut imunitate totalǎ".


"Sumele colectate reprezintǎ un procent foarte mic in comparaÃie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluatǎ in cifre. RenunÃarea numai la acest sistem de colectare ar fi fost suficient sǎ acopere sumele de bani economisite prin reducerea veniturilor bugetarilor ºi pensionarilor. Romania nu este pregǎtitǎ pentru schimbare, presa nu este dispusǎ sǎ prezinte numele pieselor importante de ºah, sistemul de represiune este funcÃional ºi, pentru siguranÃa fizicǎ, nu sfǎtuim pe nimeni sǎ incerce sǎ completeze tot puzzle-ul. Prin excepÃie, pot fi sacrificaÃi "pionii", rareori "caii" ºi niciodatǎ alte piese", incheie Pro Lex.


de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.