Ultima oră

FINANTE BANCI:FMI:Am convenit politicile necesare Romaniei de acum inainte

Ziarul de Vrancea
8 feb 2011 408 vizualizări
* In ultimele 2 saptamani, misiuni din partea FMI, CE si BM au discutat un program nou multilateral pentru Romania si pentru a evolua actualul program.


* Noul program, odata ce va fi aprobat de comitetul director, va asigura o asistenta de 3,6 miliarde de euro de la FMI pe o perioada de doi ani.

* La nivel de experti, am ajuns la un acord privind un nou program economic si am realizat evaluarea finala din cadrul actualului program.

* Ne asteptam sa solicitam aprobarea comitetului director a FMI in ceea ce priveste noua evaluare, precum si noul program.

* Autoritatile au decis sa nu acceseze resursele disponibile in ultima transa a programului si sa abordeze noul program ca pe unul preventiv.



EC: Cu sprijinul actualului program, romanaia a avut realizari majore. a iesit din zona periculoasa si a facut acest lucru consolidand finantele publice. Deficitul va ajunge sub 3% pana in 2012, iar masurile structurale au fost luate deja.


Cea de-a doua mare realizare a fost intarirea regulamentelor fiscale. A fost facuta prin introducerea unei legi de responsabilitate fiscala


Cea mai importanta realizare, mai ales in conditii de criza, este ca stabilitatea financiara a fost pastrata.


Este timpul ca Romania sa isi mute atentia spre reformele structurale pentru a-si putea obtine potentialul de crestere.


Programul de reforma din urmatorii ani se va concentra pe imbunatatirea conditiilor pentru oamenii de afaceri, pe infrastructura si pe absorbtia de fonduri UE.


* In domeniul energiei, prioritatea este liberalizarea pietei pentru utilizatorii non-rezidentiali.

* In sectorul transporturilor, obiectivul este reformarea sistemului feroviar in totalitatea sa.

* In domeniul muncii, reformele vor flexibiliza piata muncii, iar salariile vor putea sa reflecte productivitatea.

* Un alt obiectiv important este absorbtia de fonduri UE. Pana acum, doar 2% din fonduri au fost absorbite, ceea ce inseamna ca tara le-ar putea pierde daca nu le acceseaza repede. Trebuie acordata prioritate acestui domeniu. Trebuie fixate tinte fixe pentru a eficientiza procesul de absorbtie.

* Acestea sunt reformele pe care le prevedem pentru urmatorii ani.


* In ultimii 2 ani, Banca Mondiala a lucrat cu FMI si CE pentru a sustine Romania. Punctul focal al sprijinului nostru a fost sprijinirea reformelor structurale. Zonele cheie sunt: imbunatatirea eficientei in sectorul public, protejarea celor cu posibilitati reduse si eficientizarea programelor sociale si intarirea mediului financiar si de afaceri in Romania.

*



de Constantin Barbu, Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.