Ultima oră

Avem carne de cal ca fiind de vita. Cum procedam? Autoritatile paseaza responsabilitatea in cazul samsarilor de carne

Ziarul de Vrancea
7 feb 2011 1710 vizualizări
Procurorul sef al Parchetului judetean a lansat recent o acuzatie de lipsa de implicare din partea unor institutii abilitate u DSVSA, Garda Financiara, Politie, Garda de Mediu, SRI si primarii, toate ar trebui sa coopereze pentru oprirea transporturilor de carne neconforma u seful DSVSA sI al Politiei: nu-i treaba noastra u primarul din Homocea, Neculai Ionescu, afirma ca are atributii de control limitate u u samsarii de carne din nordul judetului arestati in luna decembrie ramin in arest u in urma lor, luna trecuta, Garda de Mediu a gasit oase si carcase de animale aruncate in aria protejata a Siretului

"E o situatie destul de grava acolo, avem deja sapte arestati din zona (n.r- de la Homocea-Ploscuteni), speram pina la urma sa depunem noi, Parchetul, un efort pentru a eradica situatia respectiva desi situatia de acolo trebuia eradicata de alte organisme care aveau atributii de prevenire si de control", a acuzat de curind Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, referitor la situatia taierilor ilegale de animale destinate consumului uman din nordul judetului. Prim-procurorul nu a vrut sa indice institutiile sau persoanele care ar fi trebuit sa se implice, insa acuzatiile se indreapta catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Garda Financiara, Politie, Garda de Mediu, Serviciul Roman de Informatii si primarii. La scurt timp dupa ce membrii unei retele care taia cabaline si vindea apoi carnea ca fiind de vita au fost retinuti, DSVSA a sustinut, prin conducerea sa, ca nu are competente de control in astfel de situatii. "Nu cred ca se referea la noi. Noi putem intra si verifica doar locatii autorizate. Medicii nu pot intra in curtile oamenilor decit impreuna cu politisti, procurori si la cererea acestora. Am raspuns de fiecare data la astfel de solicitari si o vom face in continuare", a declarat Mirel Iordache, directorul DSVSA Vrancea. Iordache a spus ca cei care au fost prinsi cu carne sacrificata ilegal nu au avut niciodata vreo autorizatie eliberata pentru desfasurarea de activitati din sfera celor care tin de controlul sanitar veterinar. "Nu sint autorizati pentru derularea niciunei activitati de sacrificare, abatorizare sau macar comert cu produse rezultate in urma sacrificarii", a completat directorul DSVSA.


Seful politiei se spala pe miini


Declaratiile prim-procurorului Ion Lefter nu l-au speriat nici pe seful Politiei vrincene. Comisarul sef Ionel Popescu crede ca au fost vizate alte institutii cu atributii de control din judetul Vrancea, cu toate ca si politistii fac parte din mecanismul menit sa ne ofere garantii ca ceea ce punem pe masa este conform normelor sanitar-veterinare. "Nu sintem noi cei vizati. Am colaborat bine cu Parchetul in actiunile desfasurate in zona Adjud-Homocea. Am avut misiuni comune, iar politistii au raspuns sarcinilor atribuite de procuror. Cred ca seful Parchetului s-a referit la alte institutii din judet care au luat parte la acele activitati", ne-a spus comisarul sef Ionel Popescu. Nici autoritatile locale nu par sa stie cine este vinovat in aceasta situatie, acuzind lipsa de colaborare si vidul legislativ in actiunea de stirpire a abatoristilor ilegali. Primarul din Homocea se plinge ca are un teanc de amenzi neachitate date samsarilor. "Zilele acestea am primit o adresa de la DSVSA, in baza unei solicitari a SRI. Imi cere sa iau masuri pentru ca se practica transportul si sacrificarea de animale, sa impiedic aruncarea haotica a resturilor de animale. Eu nu pot intra in curtea omului, nu pot face politie sa impiedic transportul de carne. Eu imi fac treaba, atit cit imi permite legea, dar din pacate constat o slaba colaborare intre institutiile abilitate sa gestioneze situatia si ma refer la Politie, DSVSA, DSP si cei de la Mediu. Cadrul legislativ nu este bine pus la punct. Sint satul de amenzi. Pentru ca institutiile de mai sus le dau amenzi si ei (n.r. samsarii de carne) nu au nimic pe numele lor si ma trezesc la Primarie cu o multime de amenzi. Am in total 30 de miliarde de lei vechi strinsi in contul samsarilor, 20 de miliarde din 2009 si alte 10 de anul trecut", ne-a declarat si Neculai Ionescu, edilul comunei Homocea, localitate "campioana" la abatoristi ilegali si carausi de carne fara acte de provenienta.


Membrii retelei de sacrificari ilegale ramin in arest


Razvan Turcanu, de 23 de ani, Bogdan Radu, de 20 de ani, tatal sau Florin Radu de 45 de ani, toti din Ploscuteni si Bleajbu Ciprian, de 22 de ani din Homocea vor sta in continuare dupa gratii dupa ce Curtea de Apel de la Galati le-a respins recursul ca nefondat, in dosarul in care procurorii au solicitat prelungirea duratei de arestare preventiva. Acestia sint acuzati ca au taiat si comercializat zeci, poate chiar sute de tone de carne, de obicei de cal, pe care o comercializau ca si carne de vita. Mai mult, acestia sint acuzati si de evaziune fiscala pentru ca nu au inregistrat in contabilitate nici un fel de operatiuni, prejudiciind bugetul de stat cu sute de mii de lei. Mascatii au scotocit cele doua localitati in cautarea de probe dar si de vinovati, iar procurorii au gasit resturi de animale proaspat sacrificate dar si o mizerie crunta in care se facea taierea animalelor. Recent, a fost arestat un alt samsar din zona, Marius Laica, acuzat ca in numai doua luni ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste jumatate de milion de lei. Tot in nordul judetului, in aria protejata a Luncii Siretului, la inceputul acestui an cei de la Garda de Mediu au gasit resturi de animale sacrificate, oasele fiind lasate prada ciinilor, chiar linga apa, fiind un pericol pentru sanatatea locuitorilor. (I. CRETU, G. SAVA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 1 ora, 49 minute, 56 secunde
ESTE forte bine ca prim procuror gandeste mult inainte sa hotarasca ceva si stie ce vrea si nu spune rapid ceea ce vrea, chiar si atunci cand este vorba de lucruri aparent simple.E corect ca aceste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.