Ultima oră

Cine mi-a omorit tatal? Spargere, disparitie si moarte suspecta, ascunse de Politie

Ziarul de Vrancea
2 feb 2011 2285 vizualizări
Un vrincean stabilit in Canada s-a transformat in detectiv particular in incercarea de a stabili daca si cine i-a omorit tatal in noaptea de Anul Nou u omul este ajutat in ancheta de mama sa, care a depistat deja patru suspecti uTiberiu Bogatu vrea sa arate ca medicul legist a dat un verdict gresit, iar tatal sau a fost tilharit, ucis cu singe rece, cel mai probabil de cei care l-au lasat fara economiile adunate din pensie, si apoi dus cu caruta pina in Bacau, unde a fost gasit inghetat u detectivul ad-hoc a obtinut o prima victorie - procurorii au demarat cercetarile si pentru savirsirea infractiunii de omor u justitia in Romania e adesea deturnata la 180 grade, nu apara cetateanul cinstit in fata banditilor , spune barbatul

Un barbat din municipiul Adjud, stabilit de ani buni in Canada, crede ca familia sa este victima unei mari nedreptati, care arata ca traim intr-o tara care le arata fundul cetatenilor cinstiti si ii apara pe borfasi. Chiar de sarbatori, tatal sau a fost gasit decedat la 11 kilometri de casa, in vreme ce locuinta a fost ravasita iar din interior a disparut suma de 5.000 de euro, bani pe care batrinul ii adunase pentru zile negre. Barbatul are indicii ca exista o legatura intre spargerea locuintei din Adjudu ""Vechi si decesul tatalui sau, insa se teme ca ancheta ar putea fi musamalizata la nivelul judetului.Tiberiu Bogatu a venit special din Canada pentru a demonstra ca parintele sau a fost tilharit si ucis. Omul a demarat o ancheta proprie prin intermediul careia vrea sa scoata adevarul la lumina. Medicul legist de la Onesti s-a pronuntat spunind ca batrinul ar fi murit de frig, pe marginea drumului. Barbatul a revenit de urgenta acasa din Canada si a incercat sa demonstreze ca la mijloc ar fi vorba de o crima comisa in scop de jaf. Citeva picaturi de singe, un ciorap ramas la poarta, zavorul fortat sau distanta prea mare intre Adjud si Urechesti l-au determinat pe Tiberiu Bogatu sa spuna ca oamenii legii se inseala. Ca urmare a insistentelor sale, politistii si procurorii au inceput cercetarile si in privinta unei posibile ucideri a batrinului. Aflat la mii de kilometri de casa, barbatul nu vrea decit ca justitia sa-si faca datoria. In paralel, a trimis toate probele adunate la un specialist canadian, in speranta ca va dovedi ca tatal sau a fost tilharit si apoi omorit.


Spargerea si disparitia "¦


"Pe 3 ianuarie 2011 locuinta tatalui meu Bogatu Petre, din cartierul Burcioaia, din Adjud, a fost gasita sparta. Mama, Maria Bogatu, a gasi dezordine in casa si a anuntat Politia. Politistii din Adjud au anchetat la fata locului si au constatat disparitia batrinului de 80 de ani si a sumei de 5.000 euro ce reprezentau economiile tatalui de cind a iesit la pensie. A fost deschisa o ancheta privind spargerea si disparitia. In aceeasi zi, linga o liziera de la marginea localitatii Urechesti, judetul Bacau, a fost descoperit trupul neinsufletit al unui batrin care s-a dovedit a fi cel al tatalui meu. S-a facut o autopsie la Onesti si s-a spus ca nu prezinta urme de violenta, moartea survenind din cauza frigului. In calitate de fiu am fost anuntat despre spargere si disparitia tatalui pe 3 ianuarie 2011 si de gasirea corpului pe 5 ianuarie, moment in care m-am decis sa vin in Romania", ne-a relatat Tiberiu Bogatu, care are dubla cetatenie romano-canadiana. Barbatul spune ca a gasit ravasita casa din Burcioaia, fapt care l-a determiant sa creada ca intre spargere si disparitia tatalui sau poate fi o legatura directa. "Doua geamuri de la usa de la intrare, unica cale de acces, erau sparte, cioburile cazute catre interior si undeva deasupra lor se gasea zavorul, un cui gros care avea rolul sa blocheze usa de la intrare din interior. Incaperea era in totala dezordine, noroi pe jos, sertare aruncate, hirtii si acte imprastiate, patul ravatit si amestecat cu plapuma se afla un vechi magazin istoric, pasiunea tatei, impreuna cu ochelarii cu tortile rupte. Din locul unde tata tinea cei 5.000 euro, banii au disparut. Nu s-a gasit nici celularul la care tata nu mai raspundea din 31 decembrie. In fata usii in exterior s-a gasit securea pe care batrinul o tinea inauntru pentru a face aschii de foc si probabil pentru autoaparare. Pe muchiile usilor am gasit mici pete rosii care aproape sigur sint urme de singe. Pe drumul ce duce la poarta s-a gasit un ciorap, celalalt fiind gasit impreuna cu corpul, dar nu in picior", ne-a mai relatat fiul batrinului.


Semne de intrebare


Omul si-a ingropat crestineste tatal, dupa care, pe 9 ianuarie, a inceput o ancheta pe cont propriu, intrucit politistii i-au dat de inteles ca nu sint indicii pentru o moarte violenta. "M-am deplasat in comuna Urechesti, unde am discutat cu cele doua persoane care l-au gasit pe tata. Din descrierea facuta de acestia am dedus ca era imbracat in tinuta lui obisnuita din casa, ca avea rani la degete si ca erau urme de caruta pe zapada, indicind o schimbare de directie. In mijlocul acestei urme se afla corpul neinsufletit. Din analiza tuturor informatiilor culese am tras urmatoarele concluzii:

1.Tata se afla in casa in momentul spargerii deoarece infractorii au fost nevoiti sa sparga geamurile pentru indepartarea zavorului ce bloca din interior usa de la intrare. Daca tata nu era inauntru sau era plecat de acasa, fie usa nu era incuiata, fie era incuiata cu un lacat din exterior si patrunderea in casa nu necesita spargerea gemurilor.

2. Intrati in casa, infractorii l-au imobilizat pe batrin si foarte probabil torturat sa spuna unde sint banii. Tortura explica prezenta petelor de singe, iar dezordinea explica faptul ca el nu le-a spus de la inceput.

3. Probabil ca batrinul a recunoscut unul sau mai multi dintre ei si de aici a aparut necesitatea uciderii lui. Nu pot sti cum au procedat ori daca a fost scos din casa viu sau mort. Totusi cred ca a fost apucat de catre unul din infractori de picioare si ca in drumul spre poarta unul din ciorapi i-a alunecat din picior si a ramas la fata locului, celalalt fiind gasit la Urechesti dar, asa cum am spus, nu pe picior", ne-a mai relatat barbatul. Aceste informatii le-a furnizat si procurorilor din Adjud. Tiberiu Bogatu spune ca ca a depus o plingere in care a reclamat "violarea domiciliului victimei Bogatu Petre, tilharirea victimei Bogatu Petre, Uciderea victimei Bogatu Petre, Deplasarea corpului neinsufletit al victimei din Burcioaia la Urechesti in vederea ingreunarii anchetei".Tiberiu Bogatu nu intelege de ce in dosarul sau nu se fac cercetari amanuntite, astfel incit sa se ia in calcul si infractiunea de omor. Nici de la Politia Adjud nu a primit mai mult sprijin. "Mi s-a spus ca dinsii au avut in vedere doua aspecte "" disparitia de persoana si care a fost rezolvata si violarea domiciliului si furtul la care se mai lucreaza. In privinta mortii batrinului dinsii considera ca acesta a plecat singur de acasa si a inghetat pe drum. Faptul ca batrinul la 80 de ani nu putea parcurge 11 kilometri pe jos in ger si imbracat sumar, la fel si faptul ca acesta se afla in interiorul locuintei in momentul producerii evenimentelor nu au constituit motive intemeiate din punctul de vedere al dinsilor pentru luarea in considerare a crimei. Totusi, daca doresc luarea in considerare a crimei, mi s-a spus sa ma adresez Politiei din Bacau pentru cape teritoriul judetului Bacau s-a descoperit corpul tatalui", ne-a mai relatat barbatul. Daca pina aici a vorbit de o "tragedie personala", Tiberiu Bogatu crede ca la mijloc este vorba si de o "tragedie nationala". "Cea nationala consta in faptul ca justitia in Romania e adesea deturnata la 180 grade fata de directia normala intr-un stat de drept. In loc sa apere cetateanul cinstit in fata banditilor, da un semnal acestora din urma ca pot face orice si nu vor fi trasi la raspundere", spune Tiberiu Bogatu.


"Se fac cercetari pentru crima, dar dosarul este la Parchet"


Intrucit tatal barbatului le-a transmis politistilor ca nu intentioneaza sa lase lucrurile asa, Politia si Parchetul Judetean au preluat cercetarile de la subunitatile din Adjud. "Pe 30/31 decembrie a avut loc spargerea, iar autorii nu au fost prinsi. Totodata, atunci, proprietarul casei a fost dat disparut. Dupa citeva zile, trupul acestuia a fost gasit in judetul Bacau. Medicul legist de la Onesti a concluzionat ca omul a murit de frig. La autopsie nu au fost observate intepaturi sau urme de lovituri. Fiul sau a venit din Canada si a considerat ca tatal sau a fost omorit. A spus ca au fost sustrasi 5.000 de euro din casa, dar nu stim exact ce suma a fost in locuinta. Barbatul poate spune ca a trimis si 100.000 de euro din Canada. Dupa ce fiul persoanei decedate a depus plingerile la Politie si Parchet, au inceput cercetarile pentru savirsirea infractiunii de omor. Pentru inlaturarea oricarei suspiciuni, cercetarile au fost preluate de Parchet, care va concluziona cele intimplate, in urma cercetarilor", ne-a spus inspectorul Bogdan Toader, de la Biroul de Presa al IPJ Vrancea. Ciudat este ca biroul de presa al Politiei nu a facut public cazul de la Adjud, asa cum se procedeaza in mod obisnuit in astfel de cazuri, pastrind tacere asupra spargerii si disparitiei. Procurorul Lucian Homoceanu, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Adjud, spune ca, dupa ce fiul victimei a inregistrat plingerea, competenta de solutionare a fost preluata de Parchetul Judetean. Prim procurorul Ion Lefter a confirmat ca dosarul a ajuns la Focsani, insa nu a facut comentarii legate de culisele anchetei. "Se fac cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de omor si tilharie", a declarat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea.


Sotia mortului are patru suspecti"¦


Dupa plecarea "detectivului" in Canada, mama acestuia, Maria Bogatu, a continuat ancheta pe cont propriu pentru a incerca sa afle ce s-a intimplat in seara respectiva. Femeia spune ca are deja patru suspecti in acest caz. "Cu citeva zile inainte de comiterea faptei, barbatul meu a construit un gard. Doi vecini au venit sa-l ajute si cred ca atunci, unul dintre ei a decis sa-l omoare. Acesta, impreuna cu gasca lui, in total patru oameni, l-au tilharit, omorit si apoi dus la Urechesti pe sotul meu. Le-am spus politistilor ca ei ar putea fi autorii, dar nu i-au audiat pe toti", ne-a spus Maria Bogatu. Aceasta a stat de vorba si cu Marian Calin, tractoristul care l-a descoperit pe barbatul mort. "Mi-a povestit ca dimineata s-a dus la arat, dar nu a putut intra pentru ca era un om cazut acolo. Era cu fata in jos, iar pe pamint se vedea o urma proaspata de caruta. L-a chemat pe patron", ne-a mai spus Maria Bogatu. Acesta ne-a mai amintit ca barbatul sau avea la inmormintare o vinataie linga ochi, iar urechile erau pline de singe. Femeia sustine ca a auzit prin sat, in ultimele zile, ca presupusii autori au spalat in curtea lor caruta si prelata folosite pentru transportarea barbatului. (Dan CHIRIAC, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
MEDICII LEGISTI DIN FOCSANI DAU CONCLUZII GRESITE NU VOR SA VADA ADEVARUL.... PE EI CINE II CONTROLEAZA SI CINE TREBUIE SA-I PEDEPSEASCA CAND DAU RAPOARTE MEDICO-LEGALE PRIPITE??? UNDE citeste integral
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
\'\' Cum procedeaza cei de la putere asa procedeaza si executantii, cei pusi sa aplice legea. De ce? Este simplu:incompetenta, neimplicarea cu seriozitate si mai grav cum le spun sefii \'\' Cum citeste integral
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
Va adresati la prim procuror Lefter de peste 100 ani la conducerea parchetului sau ,la supusii sai Barsan, Tardea s.a. care vor pune plangerea sub pres si o sa se dea o solutie ca si in cazurile citeste integral
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
Eu am dovezi cum medicul legist a scris niste prostii(probabil fiind platit de alti nenorociti), in raportul de medicina legala, sunt niste corupti si nici ei nu vor sfirsi mai bine ca are Doamne citeste integral
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
ii urez bun venit domnului Bogatu in Romania, tara tutor posibilitatilor. Probabil ca a uitat cum e aici, insa ii reamintesc eu. Asta e tara in care politistii si procurorii, in majoritatea lor au 4 citeste integral
, acum 739405 zile, 15 ore, 8 minute, 11 secunde
Poate sa ma ajute cineva cu o informatie ? Cine se da prin targ cu un RANGE ROVER VN-10-MPR si din ce bani a procurat aceasta sareta ? Multumesc anticipat.Mi-e rusine ca traiesc in Romania coruptilor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.