Ultima oră

INTERNATIONAL:Proteste in Egipt: Guvernul a demisionat VEZI VIDEO

Ziarul de Vrancea
29 ian 2011 477 vizualizări
Mii de manifestanti ostili regimului presedintelui Hosni Mubarak au inceput sa se adune sambata dimineata in centrul capitalei Cairo, anunta AFP.

Armata egpiteana, careia i s-a ordonat vineri sa sprijine politia depasita de manifestatiile care zguduie tara incepand de marti, a ocupat pozitii in principalele intersectii si in apropierea cladirilor oficiale.


Ora 13,10 Guvernul egiptean a demisionat, a anuntat televiziunea de stat, dupa ce presedintele Mubarak anuntase ieri ca va numi sambata un nou cabinet.


Ora 12,30 ElBaradei: Mubarak trebuie sa plece


Presedintele egpitean Hosni Mubarak "trebuie sa plece", a declarat sambata cel mai proeminent lider al opozitiei, laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, intr-o declaratie acordata France 24, citat de AFP.


"Voi cobora in strada astazi alaturi de colegii mei pentru a contribui la aducerea unei schimbari (...) si pentru a-i spune presedintelui Mubarak ca trebuie sa plece", a spus ElBaradei, fost sef al Agentiei internationale pentru energie atomica (AIEA), distins cu premiul Nobel in 2005.




"Presedintele Mubarak nu a inteles mesajul poporului. Discursul sau a fost dezamagitor in totalitate. Protestele vor continua cu si mai multa intensitate pana la caderea regimului", a adaugat el.


"Cand un regim se comporta atat de josnic si trage cu tunurile de apa asupra cuiva care a primit premiul Nobel pentru Pace, acest lucru indica sfarsitul pentru acest regim si ca este timpul sa plece", a continua el.


Vineri, cel putin 20 de persoane au fost ucise si sute ranite in toata tara, in cadrul ciocnirilor dintre manifestanti si fortele de ordine.


Joi, ElBaradei s-a declarat pregatit sa conduca perioada de tranzitie in cazul in care Mubarak renunta la putere. "Daca poopulatia o doreste voi conduce tranzitia, si in acest cazu nu o voi dezamagi", spusese el pe aeroportul din Viena, de unde a plecat spre Cairo.



Ora 11,15 "Allahu Akbar!" (Dumnezeu este cel mai mare), "Poporul vrea caderea presedintelui", scandau sute de manifestanti in piata Tahrir din centrul orasului, in timp ce alte cateva mii de protestatari se indreptau spre acest loc din inima captalei egiptene.


"Mubarak, pleaca", scanda multimea.


"Presedintele trebuie sa plece, este singurul lucru pe care ni-l dorim. Mubarak trebuie pur si simplu sa plece de la putere. Sunt 30 de ani de cand e presedinte, ii ajunge", a declarat Hassan, un protestatar de circa 30 de ani. "Egiptul trebuie sa fie o putere industriala si agricola dar noi batem pasul pe loc. Nu e normal", adauga el.


"Ramanem in strada atat timp cat nu pleaca de la putere, asta poate dura un an, doi, dar ramanem in strada", spune Ali Barra, un tanar student la medicina.


Sute de mii de persoane au luat cu asalt strazile marilor orase egiptene vineri, dupa traditionala ruga saptamanala, revolte fara precedent in Egipt, cea mai populata tara araba, condusa de trei decenii de Hosni Mubarak.


Cateva tancuri ale armatei erau amplasate in piata Tahrir, dar alte cateva zeci erau aliniate in fata televiziunii nationale.


Ora 11,00 Un supermarket Carrefour a fost jefuit la perifieria orasului Cairo. Zeci de persoane alergau in strada cu obiectele furate, in apropiere de un cartier unde locuieste o importanta comunitate de expatriati, povestesc martorii.


Presedintele Hosni Mubarak, caruia manifestantii ii cer sa paraseasca puterea, dupa trei decenii, a promis in noaptea trecuta formarea unui nou guvern.


Manifestatiile, fara precedent in presedintia lui Mubarak, s-au soldat incepand de marti cu cel putin 27 de morti si sute de raniti in toata tara.


de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.