Ultima oră

POLITICA:Ayatollahul Argesului, profilul complet: Contracte cu statul, legaturi cu biserica si serviciile secrete, afacerile pe bani publici ale famil

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 557 vizualizări
Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, pentru care Tribunalul Arges a decis, joi, 27 ianuarie, arestarea preventiva pentru 29 de zile pe baza mai multor capete de acuzare formulate de DNA, este descris de presa locala drept cel mai influent om al judetului. HotNews.ro va prezinta o radiografie a afacerilor derulate de acesta sau de rudele sale cu statul, cateva detalii despre afacerile pentru care este acuma acuzat de DNA, cum a intrat Biserica Ortodoxa in dosarul investigat de procurori.

Constantin Nicolescu are 65 de ani. Este membru PSD din 1995, vicepresedinte al partidului si presedinte al organizatiei locale. Este la al doilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Arges. A mai detinut si functia de prefect al Argesului 28 aprilie 1995 - 20 decembrie 1996 si un mandat de senator 2000 - 2004.


In documentarul Armaghedonul SRI prezentat de Academia Catavencu in 2002 se mentiona ca pesedistul Constantin Nicolescu a fost ofiter de Securitate. In CV-ul oficial la capitolul experienta profesionala se mentioneaza ca Nicolescu a fost reprezentantul Uzinei Dacia in America Latina - Columbia 1975 " 1980. Vezi aici Armaghedonul SRI.


Potrivit ultimei declaratii de avere depusa in noiembrie 2010 detine sapte terenuri, o casa, bijuterii si tablouri in valoare de 19 000 de euro. Are in conturi aproape 22 000 euro, actiuni la doua societati in valoare de 370 000 de lei si nici un fel de datorii la banci sau persoane fizice. La venituri a trecut suma de 62 576 salariu de presedinte de CJ. In declaratia de interese nu a mentionat nici un del de contract cu statul. Vezi mai jos declaratie de avere.


Contractele pe bani publici


Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Nicolescu este actionar al companiei Autopro Mond. Potrivit SEAP compania lui Nicolescu a castigat in decembrie 2009 un contract in valoare de 42 016 de lei chiar de la Consiliul Judetean Arges. Vezi aici anuntul licitatie in cauza. Tot in 2009 firma a castigat o licitatie pentru achizitionarea de componente auto de la Serviciul de Informatii Externe. Valoarea contractului 37 362 lei.


Aceste contracte nu au fost mentionate in declaratia de interese din 2010. La fel cum nu au fost mentionat nici urmatoarele contracte incheiate de compania sefului CJ cu institutiile publice:


-2008 contract Inspectoratul de Politie Arges, 180 000 lei, pentru reparatii autovehicule

-2008 contract reparare echipamente ONRC Arges 2000 lei

-2007 contract reparatii auto, Hidroelectrica, 50000 lei

-2007 contract piese auto, Transgaz, 655,421 lei

-2007 contract reparatii auto, IPJ Arges, 20 000 lei

-2007 contract reparatii auto, ONRC Arges 1500 lei

-2007 contract revizii auto, ICSIR, 99999 lei

-2007 contract reparatii auto, BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA, 17 000 le



In 2010 CJ Arges a beneficia de un buget de aproape 250 milioane de lei.


Afacerea PIC-Penescu


Potrivit unui comunicat DNA, procurorii sustin ca "in perioada 2006 - 2008, presedintele Consiliului Judetean Arges, inculpatul Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mita de la o persoana avand calitate de actionar al unei societati comerciale din Pitesti (persoana care administra de fapt interesele acelei firme), suma totala de 66.588,15 lei si produse, pentru ca in schimb, in calitate si de ordonator principal de credite, sa dispuna achizitionarea, de la acea societate comerciala, a unor produse alimentare si nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica."


Potrivit unor surse citate de Mediafax, cel care l-ar fi mitutit pe presedintele Consiliului Judetean este omul de afaceri Cornel Penescu, fost finantator al FC Arges, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in mai multe dosare de coruptie. Potrivit relatarilor din presa dar si propriei declaratii date de Constantin Nicolescu este vorba de un contract in valoare de 900.000 de euro incheiat de CJ Arges si compania PIC detinut de Cornel Penescu. In baza acestui contract CJ Arges a achizitionat 1.500 de pachete cu cadouri de Craciun pentru salariatii Consiliului Judetean (CJ) si a 1.500 de pachete pentru caminele de copii. Pentru acest caz Nicolaescu a fost audiat la DNA in 2009. Detalii despre acest aspect aici.


Nicolescu si Calinic


Potrivit avocatului presedintelui CJ Arges, procurorii investigheaza si alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. Potrivit aparatorului lui Nicolescu, perchezitia ar viza un dosar din anul 2009, referitor la alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului condusa de Inalt Prea Sfintitul Calinic. Ar fi vorba despre o sposorizare a CJ Arges pentru Arhiepiscopia Argesului pentru doua obiective: ridicarea la rang de arhipepiscopie a Episcopiei Argesului si Muscelului si refacerea Bisericii "San Nicoara" din Curtea de Arges, detalii aici


Dupa anuntul ca DNA l-a retinut pe Nicolescu, primul personaj care a iesit public in apararea sa a fost chair IPS Calinic care a declarat ca ancheta procurorilor este una orientata politic. Inaltul prelat a declarat au existat trei situatii in care Arhiepiscopia a primit fonduri de la Consiliul Judetean.


Legaturile oficiale dintre presedintele CJ Arges si IPS Calinic au fost relatate pe larg de presa locala. In 2007 Nicolaescu i-a decernat lui IPS Calinic titlul de cetatean de onoare al judetului. Tot in 2007 CJ Arges a transferat in proprietatea bisericii 2600 de metri patrat aflati in centrul orasului Pitesti. O alta legatura dintre cei doi este si faptul ca ambii fac parte din forurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe Romane. IPS Calinic face parte din Sfantul Sinod al BOR iar Constantin Nicolescu este deputat mirean in Adunarea Bisericeasca Nationala a Bisericii Ortodoxe.


Despre IPS Calinic presa a mai consemnat si ca CNSAS a constat in 2008 ca a fost colaborator al Securitatii. Decizia CNSAS a fost insa infirmata de catre Curtea de Apel Bucuresti in februarie 2010. Detali aici. In CV-ul prelatului se mai mentioneaza ca acesta a detinut si un mandat de parlamentar si a facut parte din comisia care a conceput Constitutia.


Despre IPS Calinic jurnalistii au relatat si ca prin intermediul Arhiepiscopiei deruleaza numeroase afaceri in judetul Arges. Una din afaceri este o balasteriera care este exploatat de catre firma Arhiepiscopie care in 2007 a fost amendata pentru ca nu detinea autorizatiile necesare, detalii aici. Publicatia locala Obiectiv Argesean a detaliat in 2010 toate afacerile derulate de IPS Calinic. Potrivit jurnalistilor prin mai multe firme Arhiepiscopia detine o brutarie, un complext turistic, o firma de constructii si un restaurant. Publicatia locala a mai notat ca aproapte toate afacerile au fost in atentia institutiilor de control care au aplicat si amenzi pentru diverse incalcari ale legislatiei. Vezi aici detalii


Afacerile familiei


Intr-un raport al Corpului de Control a Guvernului citat de publicatia Ancheteonline.ro se mentioneaza ca familia presedintelui CJ a beneficiat de o serie de retrocetari suspecte. In urma acestor retrocedari familia presedintelui CJ a intrat in posesia a 20 de hectare aflate in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti care ulterior au fost vandute contra sumei de 3 milioane de euro unui lant de hipermarketuri. Vezi aici detalii


Potrivit portalului romaniacurta.ro Nicolescu s-a aflat in conflict de interese deoarece cit era presedinte al Consiliului judetean licitatia organizata pentru programul "Cornul si laptele" a fost cistigata de firma Lactag, la care lucra sotia sa. Firma concurenta, Vlasia, a contestat licitatia si a avut cistig de cauza, Constantin Nicolescu pierzind definitiv si irevocabil procesul. Consiliul judetean trebuie sa plateasca 6 miliarde lei in urma procesului, bani pe care trebuie sa-i recupereze chiar de la presedintele Constantin Nicolescu. Aceasta nu este singura afacere controversata in care presa a semnalat profituri din conflicte de interese ale dlui Nicolescu. Vezi detalii aici


Ginerele miliardar


Presa locala noteaza ca de influenta lui Constantin Nicolescu a beneficiat si ginerele acestui Enrico Perini. Despre Enrico Perini presa a notat ca este proprietarul grupului Romstal si ale carui afaceri au fost evaluate de Topul Forbes 500 de miliardari 2010 la 200-250 de milioane de euro . Presa locala a notat ca Enrico Perini intrat in posesia unui teren aflat langa soseau Pitesti-Campulung in urma unor retrocedari suspecte, detalii aici. Presa a mai notat ca Enrico Perini a intrat in posesia unor cladiri in care functiona spitalul TBC din Arges, dupa ce aceste au fost retrocedate si apoi cumparate de acesta.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.