Ultima oră

ACTUALITATEA:Traian Basescu: Inspectia judiciara trebuie luata de la CSM. Mizele schimbarii sistemului de sanctionare a judecatorilor si procurorilor

Ziarul de Vrancea
5 ian 2011 332 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la sedinta CSM, ca o solutie pentru eficientizarea justitiei ar fi "o autonomie totala de CSM a inspectiei judiciare".

"Cred ca trebuie sa gasim o formula de crestere a independentei inspectiei, nu prin mutarea ei la Ministerul Justitiei, ci sa devina o structura autonoma de CSM, pentru a fi credibila", a spus seful statului. CSM si inspectia judiciara sunt in mod constant criticate in rapoartele Comisiei Europene, din cauza pasivitatii manifestate fata de magistratii care au incalcat codul deontologic sau sunt suspectati de coruptie. Judecatorul Cristian Jipa, invinuit in dosarul Voicu, a fost sanctionat anul trecut cu reducerea salariului cu 15% timp de o luna. Activitatea inspectiei judiciare a CSM a fost criticata, intr-un interviu pentru HotNews.ro, si de seful DNA, Daniel Morar.


"Este firesc ca inspectia judiciara sa fie autonoma. Practic, este organul de ancheta asemanator parchetului intr-o procedura obisnuita. In momentul de fata, inspectia este legal in coordonarea plenului CSM si nu in subordinea acestuia. Practic insa exista o dependenta a inspectiei prin recrutarea inspectorilor si numirea sefilor inspectiei, aprobarea planului tematic de inspectie, or lucrurile astea ar trebui facute in conditii de obiectivitate", a declarat pentru HotNews.ro, Cristi Danilet, membru ales in noul CSM. El a mai spus ca, in prezent, inspectorii sunt recrutati in urma unui simplu interviu dat in fata plenului CSM si in urma unei analizari subiective a unor acte procesuale indeplinite in cariera, si nu in urma unui examen cu criterii si punctaje clare.


Marea problema ramane modul de recrutare a unei eventuale structuri autonome. De catre cine sa fie numiti viitorii inspectori si cine sa-i recruteze? "Sa gasim o formula de selectare a inspectorilor, de subordonare catre nimeni a inspectorilor. La fel cum CSM-ul nu este subordonat nimanui, de ce ar fi inspectia? La fel cum procurorul de caz care ancheteaza nu este subordonat nimanui sau judecatorul, de ce inspectia ar fi in subordine iar propunerile inspectiei validate in CSM. Cred ca aici este una din zonele pe care trebuie sa le analizam foarte serios in cel mai scurt timp si sa luam decizii", a spus seful statului la sedinta de miercuri a CSM.


Traian Basescu a facut aceste precizari in contextul unui posibil esec al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cauzat in primul rand de lipsa progreselor din justitie. Presedintele a mai spus ca incercarea de a imbunatati raportul Comisiei Europene din vara "cu un raport intermediar facut la solicitarea Romaniei nu pare a fi un succes din multe puncte de vedere". Vezi aici intreg discursul presedintelui la CSM.


Slaba activitate a inspectiei judiciare a fost criticata in ultimul raport al Comisiei Europene dar si de seful DNA, Daniel Morar. Raportul Comisiei din iulie 2010 noteaza ca pasivitatea CSM si ca inspectia isi axeaza activitatea in special in apararea independentei judecatorilor si procurorilor. In raport, Comisia a recomandat reformarea profunda a sistemului disciplinar si consolidarea inspectiei judiciare astfel incat sa permita o mai mare varietate de sanctiuni precum si introducerea unei evaluari anuale a performantiei Inspectiei Judiciare.


In iunie 2010, judecatorul Cristian Jipa, invinuit in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu, a fost sanctionat de sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii cu reducerea salariului timp de o luna cu 15%. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, seful DNA, Daniel Morar, a criticat in termeni duri activitatea inspectiei judiciare a CSM.


* Din punctul meu de vedere, CSM-ul n-a adus schimbari semnificative in ce priveste responsabilizarea magistratilor si accelerarea procedurilor de judecata. In contextul in care constati tergiversari, trebuie sa intervii si sa aplici sanctiuni, daca e cazul. Am vazut mai multe actiuni de aparare a reputatiei magistratilor decat de sanctionarea lor. Nu e posibil ca, atunci cand ai probe sau date ca un magistrat obedient se angajeaza in fata unor oameni politici inclupati ulterior pentru fapte de coruptie sa aranjeze anumite dosare, sa fie cercetat disciplinar si sa primeasca o sanctiune nesemnificativa de 15% din salariu. E vorba de un magistrat din cazul Voicu, Cristian Jipa (n.r. judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie).


* Lansez o opinie ca simplu jurist. Raportat la ce au vazut procurorii de caz, aspectele pentru care a fost cercetat si sanctionat acest domn judecator ar fi reclamat alta pedeapsa. Aia este absolut nesemnficativa. Tai din salariul unui judecator 15% probabil cand nu vine la serviciu. Nu cand dansul cu incalcarea demnitatii unui magistrat se angajeaza in fata unor oameni politici, care cum am vazut acum sunt in arest, sa aranjeze dosare si scapa cu o banala sanctiune. Deci nu mi se pare ca in felul acesta CSM responsabilizeaza corpul magistratilor.


Oficial, potrivit Juridice.ro, CSM a raportat, in decembrie 2010, ca in cursul anului trecut au fost promovate un numar de 25 actiuni disciplinare (15 impotriva judecatorilor si 10 impotriva procurorilor), iar sectiile au aplicat 15 sanctiuni disciplinare (11 judecatorilor si 4 procurorilor) si sunt in curs de solutionare 6 actiuni disciplinare. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, manifestandu-se in anul 2010 proactiv, in 83 de cazuri (60 Serviciul Inspectie pentru Judecatori 23 Serviciul Inspectie pentru Procurori), ceea ce reprezinta un procent de 2,62% din activitatea acesteia. Totodata, Inspectia Judiciara a efectuat 8 verificari in vederea incuviintarii masurii perchezitiei, retinerii si arestarii preventive a unor magistrati si in 3 cazuri a efectuat verificari privind incuviintarea perchezitiei.



de Dan Tapalaga HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.