Ultima oră

ESENTIAL:Mircea Miclea la RFI: Argumentele impotriva legii educatiei sunt puerile

Ziarul de Vrancea
5 ian 2011 480 vizualizări
Cei care critică legea educaţiei aduc argumente puerile, a declarat la RFI şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, fost ministru de resort.

El ii răspunde in special lui Andrei Marga, care afirmase marti ca legea educaÃiei seamănă cu programul nazist de guvernare. Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămană. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică ºase ore pe zi.


Mircea Miclea nu e de acord cu argumentele celor care critică legea educaÃiei, promulgată de preºedintele Traian Băsescu. "E o lege care face o schimbare reală ºi de aceea cred că este atacată din mai multe direcÃii. Pe de altă parte, argumentele pe care le aduc cei care o atacă sunt absolut puerile ! Să compari o astfel de lege cu programul nazist, pentru că este o lege care centrează curriculum pe competenÃe inseamnă automat să spui că ºi Uniunea Europeană, care recunoaºte exact aceleaºi competenÃe pentru invăÃarea permanentă se inspiră din programul nazist. E o logică absolut puerilă !", a declarat fostul ministru al invăÃămantului.



Miclea asigură că legea educaÃiei nu este indreptată impotriva nimănui: "Nu este o lege impotriva unor oameni sau impotriva unor situaÃii particulare. O lege se face pentru a restructura sistemul. Ãinta legii nu a fost in nici un fel nici un om. De exemplu, faptul că se incearcă trecerea spre un nou tip de conducere a universităÃilor nu vizează o persoană anume, ci ideea de a modifica modul de conducere a universităÃilor".


ªeful comisiei prezidenÃiale pentru educaÃie a explicăt modul in care vor fi aleºi de acum inainte rectorii : "Fiecare universitate va decide prin referendum dacă rectorul este selectat pe bază de concurs public, caz in care pentru funcÃia de rector poate să participe ºi altcineva de la altă universitate, din străinătate chiar, pentru că dacă ai un om de mare valoare ºi este in altă universitate, vrei să-l aduci. O a doua variantă de a obÃine funcÃia de rector este de a face o alegere a rectorului, dar nu după vechiul model, adică doar membrii Senatului aleg rectorul, ci se face după un model mult mai democratic : toată suflarea din universitate alege rectorul, adică toate cadrele didactice ºi reprezentanÃii studenÃilor. Prin urmare, impiedicăm in acest fel o modalitate care s-a practicat pană in prezent, aceea de a-Ãi aranja deja voturile pentru rector, din momentul in care ai stabilit membrii Senatului".


Legea se aseamănă cu programul nazist de guvernare, spunea marÃi dimineaÃă la RFI rectorul UniversităÃii Babeº-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, membru PNL. Fostul ministru al invăÃămantului consideră că legea a fost scrisă de "tot felul de frustraÃi". Documentul iºi propune să politizeze invăÃămantul, mai crede Marga.



Miclea: Un profesor va putea preda cel mult ºase ore pe zi


Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămană. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică ºase ore pe zi. Cel mult ºase ore de predare in fiecare zi. Nu ºapte, nu opt, ca in prezent. Mircea Miclea spune că legea educaÃiei este clară in acest sens.


"Curriculumul va fi in aºa fel construit, incat el să poată fi predat de către profesori in 75% din orele pe care le are la dispoziÃie pentru disciplina sa, iar in 25% dintre ore, aceste ore răman la dispoziÃia profesorului, pentru a-ºi adapta predarea in funcÃie de caracteristicile elevului. într-un fel predai intr-o ºcoală de periferie, cu copii care provin din mediu socio-economic defavorizat, in altul intr-o ºcoală elitistă din centru", a declarat fostul ministru al educaÃiei.


"Automat se stabileºte o limită pentru numărul maxim de ore. La liceu nu poÃi să ai mai mult de 30 de ore de studiu, de invăÃare, de predare, mai exact. PoÃi după aceea să ai ºcoală după ºcoală, poÃi să faci alte activităÃi, dar orele de predare vor fi limitate la maximum 30 de ore, asta inseamnă ºase ore in fiecare zi, nu ca acum cand se ajunge la ºapte-opt ore, dacă mai socotim ºi temele pe care trebuie să le facă elevii, ajungem la ideea că ei muncesc mai mult decat cei care lucrează intr-un loc de muncă real", a precizat Miclea.



de RFI RFI Romania



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.