Ultima oră

Ziaristii vrinceni si asteptarilor lor de la 2011

Silvia Vrînceanu Nichita
3 ian 2011 1842 vizualizări
In primul numar din 2011, Ziarul de Vrancea va spune ce si-ar dori jurnalistii vrinceni sa se schimbe in noul an pentru a scrie in si despre o societate un pic mai buna u daca Iulia Cretu, intr-o ironie amara, isi doreste ca liderii celor trei partide mari sa doarma tot anul pentru a realiza ca judetul merge si fara ei, fosta noastra colega Iulia Nicolaie, in prezent blogger, vrea sa terminam defintiv cu statutul de asistat social u ce-si doreste un ziarist mestecator de realitate? u va spune Doina Ganea: o administratie fara secrete u avind in spate o cariera lunga in presa, Radu Borcea vorbeste in premiera in ziarul nostru despre criza statului asistential , iar Catalin Stancu, corespondent Antena 1 in Vrancea, risca o serie de premonitii locale pentru 2011

Trecerea intr-un nou an este ca un nou inceput. Este vremea sa ne punem dorinte, sa formulam prioritati, sa ne stabilim tinte. Pentru primul numar din 2011, Ziarul de Vrancea le-a adresat o provocare colegilor jurnalisti de a ne spune ce isi doresc sa ni se intimple anul acesta. Ei sint oamenii care scriu stirile pe care le cititi zilnic, dar pentru ca informatia nu trebuie amestecata cu opinia in jurnalismul de calitate ii intrebam rareori ce parere au. Raspunsurile lor de Anul Nou arata ca mai toti sint niste optimisti, care au multe dorinte, sperante si care ard de nerabdare sa profeseze intr-o lume un pic mai buna. Isi doresc un mediu profesional mai curat, intr-o perioada in care limbajul jurnalistic tinde sa se deterioreze tot mai mult in Romania, dar si mai multa transparenta institutionala. Citindu-le parerile putem spune ca acestea ar putea fi de fapt dorintele fiecaruia dintre noi. Speram ca demersul nostru jurnalistic sa fie unul util, din care sa se inspire si cei care conduc vremelnic destinele acestui judet. Sa pornim cu incredere in noul an si fie ca tot ce isi doresc colegii nostri sa se intimple macar in parte. La multi ani, vrinceni, oriunde v-ati afla!


Iulia Cretu" "Imi doresc sa-i enervam mai tare"


"Ne doresc ca-n 2011 sa avem parte de lucruri extraordinare! Sa nu ne mai dorim sa plecam in afara pentru ca si la noi, in Vrancea, vor fi locuri de munca, sosele, bun simt si apreciere ori recunoastere a valorilor. Imi doresc lucruri extraordinare pentru orasul pe care-l numesc acasa: vreau spatii verzi, vreau refacerea caselor vechi si vreau pentru concitadinii mei sa nu isi mai murdaresca si strice pantofii in trotuarele-ulite. Vreau sa pot, macar o data, sa ma descalt si sa merg desculta, asa cum se intimpla in Paris. Vreau sa traiesc acest paradox: sa ai trotuarul ca-n palma, curat si fara mucuri de tigara si, dupa o zi de munca, sa vii acasa descult. Oare am putea, domnule primar? Ne doresc pentru 2011 sa fim mai uniti si mai implicati in lucrurile care ne privesc pe noi toti. Ne doresc sa strigam mai tare si sa-i enervam mai tare pe cei care au impresia ca sint maestri papusari, asta pentru a le arata ca noi sintem, de fapt, cei care-i conducem. Ne doresc, noua vrincenilor, cel mai important, sa nu renuntam la a ne dori si la a face posibila schimbarea si evolutia in 2011!


P. S.: Lui Marian, Nini si Alin le doresc un lucru extraordinar: sa se odihneasca mult! Sa doarma un an intreg, ca "frumosii din padurea adormita", si sa se trezeasca in 2012, taman de alegeri. Si atunci sa-si dea seama ca Vrancea s-a descurcat foarte bine fara ei si ca sint de prisos.


Lucian Balarie: "Schimbare cu orice pret"


"Ce iti poti dori de la un an care se anunta mult mai greu decit cel care tocmai a trecut? Probabil sanatate ca-i mai sfinta decit toate si apoi daca ai o tiruca de vlaga le cam duci pe toate. Oricum, din punctul meu de vedere, mi-as dori mai multa transparenta din partea institutiilor statului din Vrancea (mai ales a celor care sint conduse de PSD), o mai buna gestionare a banilor publici si o reala dorinta a tuturor politicienilor de a schimba ceva in Romania. Una peste alta, imi mai doresc tare mult ca romanii sa caste ochii mai bine cind se vor duce la vot, ca tot se apropie alegerile, sa nu se mai lase momiti cu tot felul de baliverne electorale si sa demonstreze, daca se mai poate, ca mamaliga poate exploda uneori. Eu, unul, nu trag prea mari sperante de la anul 2011, insa cred cu tarie ca ceea ce are un inceput are si un sfirsit. Asa sa ne ajute Dumnezeu! "


Silvia Vrinceanu: "Formulati-va scopuri pentru 2011"


"2010 s-a incheiat cu gestul extrem pe care un angajat al televiziunii publice l-a facut in timpul discursului sustinut de premier in Parlament: saltul in gol de la balcon. Simbolic vorbind, tristul eveniment a inmagazinat in el lipsa de perspective a multor romani. In 2011 imi doresc mai putina neputinta sociala pentru ca un teren social minat de saracie ne face usor de manipulat. Imi doresc in acest an mai multa initiativa, atitudine publica si mai mult respect. Sa consacram institutii si standarde, nu persoane, sa terminam cu falsii reprezentanti ai intereselor de grup, sa stim sa ne identificam talentele si sa ne promovam valorile, sa ne raportam rational si nu emotional la evenimente. Ca jurnalist, imi doresc mai multa competenta in institutii, dar si in redactie. Presa este motorul care atrage atentia publicului, asa ca trebuie sa raminem cu ochii in patru, departe de ingerintele care polueaza adesea mediul nostru profesional. Vreau ca fiecare dintre noi sa aiba curajul sa arate cu degetul atunci cind ceva nu e in regula. Iar in 2011noi vom promova mai mult jurnalismul cetatenesc, pentru ca ziarul trebuie sa fie o platforma a ideilor. Si imi mai doresc ca in 2011 sa nu mai auzim de examene cumparate. Trebuie sa intelegem ca nu avem alta sansa decit o educatie buna. Daca nu repunem educatia acolo unde trebuie s-a zis cu viitorul. Si nu vreau sa ne mai vaitam ca nu avem bani. 20 de miliarde de euro, pusi la dispozitie de UE, asteapta sa fie trasi din conturi. Ne lipsesc priceperea si disponibilitatea unor oameni care au in mina decizia publica si care, pentru a ne fi mai bine, nu trebuie decit sa-si iubeasca un pic mai mult tara. Nimeni nu este atit de destept sa faca totul singur, asa ca trebuie sa lucram mai mult in echipa. Asadar, haideti sa facem totul mai bine, haideti sa amendam excesele. Cred ca viata poate fi mult mai frumoasa atunci cind iti este foame de orice. Iar daca toate acestea s-ar indeplini macar intr-o mica masura, cu siguranta Vrancea nu ar mai fi la coada Romaniei. Formulati-va scopuri pentru 2011 pentru ca acestea ne tin in priza. La multi ani!"


Doina Ganea: "Vreau o adminisitratie dezbracata de secrete"


"Lipsa transparentei in viata politica si in actul de guvernare reprezinta unul dintre obstacolele cele mai greu de depasit catre o comunitate democratica, in care cetatenii sa aiba incredere in oamenii politici si in guvernanti. Din pacate avem parte de o guvernare locala proasta care se bazeaza pe secretomanie, iar autoritarismul duce, in mod inevitabil, la proliferarea abuzului, coruptiei si ineficientei si, in final, la falimentul administratiilor de acest tip. Cu toate acestea, majoritatea administratiilor, prefera inca sa-si administreze afacerile in secret. Politicienii care conduc administratiile publice locale prefera sa-si administreze majoritatea afacerilor la adapost de ochii publicului. Prea adesea primarii si sefii de institutii trateaza informatia oficiala drept proprietatea lor in loc de a o privi drept un bun pe care il detin si il pastreaza in numele cetatenilor. Ei uita ca un corp de functionari publici incompetenti si recalcitranti poate submina si cea mai progresista legislatie. Informatia este nu numai oxigenul democratiei, ci si al presei. La fel ca si presa, democratia ar fi de neconceput fara accesul liber al publicului la informatii. Dorinta unui ziarist mestecator de realitate? O adminstratie fara secrete. Mai mult profesionalism si mai multa credibilitate."


Dana Chiorescu: "Schimbarea trebuie sa inceapa cu noi"


"Imi doresc ca in 2011 si in toti anii care vor veni, romanii sa inteleaga ca mai binele pe care il asteapta are radacinile in fiecare dintre noi. Societatea este doar o notiune. In fapt este un cumul de indivizi. Nu putem astepta sa se schimbe societatea, fara ca fiecare din noi sa isi propuna, macar, sa devina mai bun. Nu intimplator se spune ca avem conducatorii pe care ii meritam. Indiferent daca ne place sau nu, acesta este adevarul. Tot ceea ce se intimpla intre granitele tarii, incepind cu felul in care arata strazile si pina la oamenii care ne conduc reprezinta o proiectie a noastra, a tuturor cetatenilor acestei tari. Deci, daca ne dorim ca lucrurile sa se schimbe, trebuie sa ne schimbam noi! Poate suna a stereotip, dar imi doresc sa devenim mai onesti, mai buni, mai deschisi! Sa pretuim adevaratele valori!!! Sa invatam sa ne bucuram de reusitele noastre dar, mai important, de ale semenilor nostri! Sa votam in cunostinta de cauza, lucid, cu discernamint, nu sa ne vindem votul ieftin dupa care sa ne plingem! Sa renuntam la fatarnicia cu care compatimim pensionarii care stau la cozi la medicamente sau bilete in statiuni in timp ce noi, tinerii, prin sistemul PCR (pile, cunostite, relatii) obtinem retete gratuite desi nu avem nevoie, din aceleasi fonduri, sau bilete la tratament pe buletinul bunicii. Sa nu ne mai plingem de cit de mizerabil este orasul nostru, in timp ce aruncam chistoace de tigari sau ambalaje pe jos! Sa nu mai cumparam colectii de carti pe care sa le tinem tiplate pe rafturile bibliotecii, ci chiar sa citim si sa ne educam copiii prin puterea exemplului personal! Sa mergem la concerte de buna calitate, in loc sa ascultam manele la televizor, sa cumparam Cd-uri inloc sa piratam... si cite oare as mai putea enumera!? Imi doresc sa creem generatiei viitoate un sistem de adevarate valori si lumea va fi mai buna cu siguranta! Un an bun tuturor cititorilor ZDV!"


Mihaela Besleaga: "2011 nu pare promitator"


"2010 a fost un an tumultuos pentru noi toti, simpli locuitori ai acestei tari, indiferent de pozitia in care ne-am aflat: muncitori in privat, functionari la stat, pensionari, mamici sau cel mai probabil, someri. Lasind in urma un an in care degringolada sociala a fost parca mai mare ca oricind, iar saracia a batut la usile a mai multor romani, 2011 nu pare cu nimic mai promitator. Sperantele vrincenilor ca in acest an o vor duce mai bine sint mici. Jumatate dintre cititorii Ziarului de Vrancea care si-au exprimat parerea pe site-ul publicatiei cu privire la asteptarile de la noul an isi doresc sa aiba sanatate si doar 15% cred ca le va fi mai bine ca in 2010. Un simplu exemplu este acela al salariului mediu net din judet, care a fost in 2010 cu circa 25% mai mic fata de cel inregistrat pe total tara. Ader la opinia majoritatii si cred ca nici in anul in care tocmai am pasit nu o vom duce mai bine, ci ne vom zbate sa raminem "pe linia de plutire". Pentru acest an imi doresc, ca simplu vrincean, sa nu mai dau in gropi de cum intru in Focsani, sa nu fiu mai sarac decit restul romanilor, care cistiga cu 25% mai mult decit mine si sa avem... multa sanatate."


Iulia Nicolaie: "Vreau sa scapam de atitudinea de asistat social"


"Cea mai mare dorinta pe care o am pentru noul an este o schimbare de mentalitate in rindul celor din jur. Imi doresc sa scapam odata pentru totdeauna de atitudinea de asistat social, de asteptarea cu gura larg deschisa a pomenilor de orice fel, de grotesca replica "Sa ne dea, sa ne faca", si sa ne dorim mai mult pentru noi. E singura cale prin care putem evolua. Din pacate, nici orasul Focsani si nici acest judet nu mai par sa aiba nimic de oferit tinerilor care nu vor decit sa traiasca decent, investitorilor care se lovesc de necesitatea imperioasa de a oferi "atentii" doar pentru a crea locuri de munca si a plati impozite din ce in ce mai mari, profesionistilor sufocati de incompetenti sfertodocti, cocotati pe scaune inalte doar prin posesia unui carnet de partid si a unui sac de bani negri. Imi doresc ca orasul in care am prins viata sa nu ajunga un sat parasit, pentru ca in mod cert este pe cale de a deveni. Cinematograf nu mai exista de ani buni, un bilet la teatru e mai scump decit la un spectacol la Ateneul Roman, strazile ilustreaza o urbe lovita aprig de obuze nemiloase, iar copiii se joaca in parcuri ignorate de autoritati, napadite de buruieni si de o amara uitare. Vrinceni, trenul schimbarii se apropie! Si nu, acesta nu vine in opulenta Eurogara, ci in voi insiva! Nu lasati focurile de artificii pe care le-ati platit un an intreg sa va umbreasca vederea, caci intr-o clipita se sting... "


Radu Borcea: "Munca e de dreapta, Pomana e de stinga!"


"Romania nu se afla in criza nici din 2009 si nici din 2010, ci de la mineriade si pana azi. Altminteri, o tara cu cresteri economice de peste 8 % in perioada 2000-2008, nu s-ar fi s-a prabusit ca un castel de nisip, din primele luni de guvernare ale guvernului Boc. Imposibil asa ceva! Este clar: in Romania avem ceva ce puroiaza de multa vreme. Doua cangrene vad eu pe trupul tarii mele: Statul asistential si Justitia. Statul existential este un aspirator de bani pentru tot felul de ajutoare sociale, altele decat pentru persoane defavorizate. Justitia inseamna o casta de maharajahi autohtoni, care inainte de 1989 condamna taranii pentru 3 stiuleti furati de la CAP, iar acum ii apara pe cei care au devalizat banci si au furat, prin asa-zisele privatizari, toate activele productive. Cunoasteti vreo privatizare de succes in Vrancea? Culmea cinismului, a ipocriziei, cei care au intretinut mineriadele, cei care furat, dau azi lectii de moralitate.

Am inceput acest text cu ceea ce a fost, ca avertisment pentru ca istoria urata sa nu se mai repete. Viitorul trebuie sa fie un stat roman la dispozitia cetatenilor. Statul inseamna partide responsabile. înseamna un parlament suplu, lipsit de mitocani, de hoti, care sa faca legi fara "portite" de interpretare. înseamna Putere si Opozitie lucrand in interes national, nu pe 12.000 de amendamente la legea bugetului (in batjocura), ci pe 10-15 teme prioritare: integrarea in spatiul Schengen, in zona euro, iesirea tarii din vizorul monitorizarii UE, educatie, sanatate, infrastructura, absorbtia fondurilor europene etc. înseamna un guvern dedicat serviciului public, un gestionar zgarcit cu banul contribuabilului, dar vizionar cu investitiile in favoarea lui. Nu guvernul creeaza locuri de munca, ci mediul privat, care trebuie sprijinit de stat. Avem munca la negru: 1,8 milioane de oameni castiga de undeva bani, dar nu sunt taxati. Evaziunea fiscala si munca le negru, aduse la suprafata (evaluate la 40 % din Produsul Intern Brut), ar fi insemnat sa nu ne imprumutam la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana; ar fi insemnat sa nu se taie din salariile bugetarilor, sa nu fie impozitate pensiile mai mari de 740 lei. Acestea sunt dorinte, aspiratii"¦însa nimic in tara aceasta nu poate merge in directia cea buna fara o Justitie pusa si ea in slujba cetateanului. Astfel de state exista in UE. Cele scandinave sint un exemplu. Acum, la inceput de an 2011, ca jurnalist, imi doresc enorm ca mass-media sa nu mai incurajeze populismul. Sa se retina: Munca este de dreapta, Pomana este de stinga! "


Previziunile lui Catalin Stancu


Ce se va intimpla in Vrancea in 2011


Nu sunt mama Omida, nici Nostradamus, nici urmas de-al lui Brucan. Dar risc o serie de premonitii locale pentru 2011. Cu siguranta unele se vor adeveri, altele se vor petrece doar partial iar altele vor ramane la stadiul de ipoteza. în primul rand, se vor produce schimbari la nivelul institutiilor de control financiar. Conform proiectului guvernului, institutiile ce apartin de Vama si de Garda Financiara se vor topi in Directiile de Finante Publice. Astfel, se vor putea schimba o serie de sefi care nu convin actualilor guvernanti. Reorganizarea ANAF va insemna ca seful Garzii Financiare Focsani, Adrian Buzdrug, mostenit de la PNL, isi va pierde postul. Nu acelasi lucru l-as putea spune despre doi dintre cei care fac jocurile prin Garda Financiara, puternic sustinuti de PSD: Mihai Lungu, actualul adjunct, si Gabi Micu, fiul primarului din Vidra. Ar fi momentul ca si seful Vamii Focsani, Raduta Boldeanu, sa treaca pe o functie minora. Nici seful Directiei de Finante, Eugen Ciorici, nu va ramane pe post. Reorganizarea le va oferi posibilitatea pedelistilor sa numeasca un alt sef, precum Constantin Grigorica sau Ion Ghionea. De asemenea, seful PDL Vrancea va avea acum prilejul sa numeasca pe un post important un prieten personal sau fost coleg care lucreaza in aceasta institutie.

Nu va fi liniste nici in alte institutii, precum Inspectoratul scolar sau Directia Sanitar Veterinara. Iordache Bostan nu vrea sa cedeze si va continua lupta juridica pentru revenirea in fruntea IsJ. Totodata, se vor produce schimbari importante la nivelul conducerilor unor unitati de invatamant din judet, cu subiectivismele si controversele de rigoare. Cat priveste DSVSA, aici batalia surda dusa de Ionel Duta, precum si deciziile juridice in cazurile Luminitei Deliu si Marianei Amaricai vor amplifica tensiunile si confuzia din interiorul institutiei.

Reorganizari sunt asteptate si in institutiile ce apartin Ministerului Agriculturii. Daca acestea se vor aplica, PDL ar putea, in sfarsit, sa-si numeasca un om in fruntea APIA Vrancea. Ar putea fi Vasile Chirila sau Mugurel Malureanu.

Si Tribunalul Vrancea trebuie sa-si desemneze un nou presedinte, dupa ce Adrian Toni Neacsu a fost ales in CSM. Trei nume de judecatori au intrat in morisca zvonisticii: Mariana Croitoru, Mariana Gradinescu si Costica Dita.

Tot legat de justitie, 2011 va fi bifat ca un nou an de batut pasul pe loc in ceea ce priveste evolutia procesului in care Marian Oprisan este inculpat pentru fapte de coruptie.

în plan politic, 2011 va fi, in prima parte, un an linistit. Dupa vacanta de vara, activitatile politice se vor intensifica, mai ales cele subterane. Partidele vor cauta candidati pentru alegerile locale din 2012 si isi vor consolida organizatiile din teritoriu. Racolarile la vedere sau pe ascuns vor fi la ordinea zilei. în aceasta forfota, partidele mici isi vor face loc cu greutate, ele fiind nevoite sa se multumeasca doar cu firimituri. Cit priveste piata media, doar pe scurt: va aparea un saptaminal nou si exista posibilitatea deschiderii unei noi statii tv locale (consacrata sau in premiera).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Doamnelor si domnilor ziaristi. Cred ca trebuie sa va multumim cu totii celor care aveti constiinta curata si va exprimati convingerile, indiferent de care parte ar fi ele, dar mai ales daca va citeste integral
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Desi a trecut Mos Craciun ziaristii continua sa-si exprime dorinte. Dar ca si copii, care mai cred in Mos Craciun, se limiteaza la a dori fara sa ofere si o cale pentru a li se indeplini dorintele. citeste integral
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Cred ca toti avem dreptul sa traim intr-o lume mai buna. Jurnalistii nu pot schimba doar ei lumea, dar pot incepe sa o faca. Mi-a facut placere sa citesc gindurile lor.
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Jurnalistii au o mare raspundere de a contribui la schimbarea societatii dar cu o conditie sa fie echidistanti, echilibrati, neutri adica buni pofesionisti Sa nu aplece urechea la patroni,politicieni citeste integral
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Va doresc succes pe 2011! Nu uitati ca voi sunteti PRIMA putere in stat in Romania de astazi daramata de coruptie.Iar pentru Vrancea si vranceni la multi ani si multa minte la urmatoarele alegeri citeste integral
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Tu nedumeritule daca nu ai fi sotul doamnei Ganea (respect pentru varsta ei) ti-as zice vreo doua ca m-am saturat de ppcuristi!
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
Frunmosi, tineri, curajosi. Bravo, bravo, bravo, jurnalistilor vrinceni. Asteptarile voastre sant si asteptarile noastre, a celor plecati peste hotare. La multi ani ,si sa auzim de bine! Un citeste integral
, acum 739417 zile, 1 ora, 17 minute, 18 secunde
"Vreau sa pot, macar o data, sa ma descalt si sa merg desculta, asa cum se intimpla in Paris." Stimata domnisoara Cretu iti trebuie o scena; nu se poate sa ramai asa..in umbra unui birou! P.S. Te citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.