Ultima oră

Primaria Focsani a incasat 7 miliarde din vinzarea extinderilor

Doina Ganea
13 dec 2010 1096 vizualizări
In ultima jumatate de an, Primaria Focsani a vindut chiriasilor peste 2.000 de metri patrati de teren intravilan u cel care a spart gheata vinzarilor a fost seful PSD Vrancea, Marian Oprisan, care a cumparat peste 150 mp de teren din fata blocului u in urma acestor tranzactii imobiliare, municipalitatea a cistigat aproximativ 700.000 de lei (7 miliarde de lei vechi) u consilierii PDL vor ca banii sa fie investiti in modernizarea scolilor

Criza financiara si un buget extrem de subtiat au determinat edilii municipiului Focsani sa decida vinzarea terenurilor concesionate. Nu a fost vorba despre orice fel de terenuri, ci de acele spatii, care in ultimii ani au fost concesionate cetatenilor care au dorit sa-si faca extindere de apartamentele de la parterul blocurilor. Terenurile vindute se afla in proprietatea privata a municipiului Focsani. Astfel ca, din luna iunie a acestui an, focsanenii isi pot cumpara terenul din fata blocului. Primul cumparator al spatiilor concesionate a fost chiar Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean si al PSD Vrancea care avea doua terenuri concesiunate, in suprafata de peste 150 de mp, chiar in dreptul celor doua garsoniere aflate in proprietatea sa, dorinta acestuia fiind sa construiasca un sediu de firma. Preturile stabilite variaza intre de 112 euro/mp in zona A si de 76 de euro/mp in zona B. Aceasta valoare a fost stabilita in urma unei evaluari facute in anul 2006. In fiecare sedinta ordinara au fost scoase la vinzare, fara licitatie publica, zeci de terenuri insumind peste 500 mp, evaluate la peste 50.000 de euro. Incepind din luna iunie si pina acum, edilii au vindut 2.204,74 mp de teren din domeniul public al Focsaniului. Aceste suprafete au adus la bugetul local aproximativ 175.000 de euro, adica 7 "" 7,5 miliarde de lei vechi. Potrivit unei hotairiri a Consiliului Local Focsani, terenurile au fost scoase la vinzare fara licitatie publica si la solicitarea chiriasului. Cadrul legal care sa le permita edililor aceasta practica a aparut inca de acum patru ani, dar la nivelul Focsaniului s-a decis suspendarea deciziei pina la finalizarea retrocedarilor pe legile fondului funciar. Articolul 125 al Legii administratiei publice locale 215/2001, modificat prin Legea 286/2006 precizeaza la alin.2: "Vinzarea, concesionarea si inchirierea se fac prin licitatie publica, organizata in conditiile legii. (alin.3). Prin derogare de la prevederile alin. (2), in cazul in care consiliile locale sau judetene hotarasc vinzarea unui teren aflat in proprietatea privata a unitatii administrativ-teritoriale pe care sint ridicate constructii, constructorii de buna-credinta ai acestora beneficiaza de un drept de preemptiune la cumpararea terenului aferent constructiilor. Pretul de vinzare se stabileste pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judetean, dupa caz", se arata in textul de lege.


Banii din vinzarea terenurilor merg la scoli


Consilierii PDL doresc ca banii obtinuti din vinzarea terenurilor concesionate sa fie alocati scolilor pentru modernizare. Dupa dotarea cabinetelor stomatologice din scoli cu banii obtinuti pe vinzarea cabinetelor medicale, la propunerea consilierului social- democrat Bogdan Matisan, cei sapte alesii democrat "" liberali propun colegilor din CL ca sumele obtinute din inchirierile de terenuri (peste 100 mp) si a contractelor de vinzare a terenurilor concesionate sa fie repartizati unitatilor de invatamint pentru modernizare. "Avind in vedere cele mai sus, sumele incasate din vinzarea terenurilor vor fi cuprinse in buget prin rectificari de buget si repartizate la sectiunea de dezvoltare (investitii) pe categorii de lucrari si unitati. Urmare a faptului ca nu toate terenurile aprobate spre vinzare vor fi si cumparate, nu poate fi efectuata o estimare a incasarilor, astfel incit nu poate fi realizat in acest moment un program de investitii finantat din aceasta sursa, ci numai dupa incasarea efectiva a veniturilor din vinzarea terenurilor", sustin consilierii. Propunerea va fi supusa spre aprobare in sedinta de miine. Potrivit proiectului aflat la mapa consilierilor locali, propunerea grupului de consilieri PDL a nu a primit insa avizul consultativ al Comisiei buget-finante din cadrul CL. (Doina GANEA)











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.