Ultima oră

In spatele usilor inchise inca se mai vind produsele care dau efecte halucinogene

Ziarul de Vrancea
3 dec 2010 1109 vizualizări
Consumul etnobotanicelor de catre elevi a fost dezbatut ieri in cadrul sedintei de la Inspectoratul Scolar u desi aparent magazinele de vise sint inchise, in spatele tejghelii sau pe internet se fac adevaratele afaceri

In ultima perioada, autoritatile locale au inceput sa constientizeze, cel putin la nivel formal, problema consumului de etnobotanice sub diferite forme, de tinerii vrinceni. Desi mazaginele de vise sint inchise de circa o luna, asta s-a facut doar de ochii lumii, caci in spatele tejghelii afacerea continua si prospera. In cadrul cercului pedagogic desfasurat ieri la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), comisarul Daniel Pahome si subinspectorul Crina Toader de la Politia Vrancea au dezbatut prevenirea si reducerea consumului de plante etnobotanice in rindul elevilor. Politistii au facut un apel catre conducerile scolilor privind intensificarea activitatilor de prevenire si informare in scoli. "Nu trebuie sa asteptam inchiderea magazinelor, sperind ca asa va fi eradicat consumul, el oricum va continua. Sper sa nu se ajunga la situatii grave, sa moara copilul in bratele parintelui", a declarat comisarul Pahome. Nici modificarile comportamentale ale elevilor nu ar trebui tratate cu indiferenta de cadrele didactice, orice manifestare suspecta in timpul orelor de curs impune o verificare mai amanuntita, sustin reprezentantii IPJ. Nici parintii nu au scapat de "mustrari", o mai multa implicare din partea acestora putind contribui la solutionarea problemei. "Ar trebui discutat mai mult in cadrul orelor de dirigentie, sa se prezinte efectele pe termen lung ale consumului, pentru ca tinerii se gindesc doar la cele imediate. Poate macar asa ii informam, sa nu ii avem pe constiinta in cazul in care se avinta in gesturi necugetate. Si in ceea ce priveste parintii care le dau bani copiilor, ar trebui verificati copiii, sa se vada unde merg banii", s-a pronuntat inspectorul de specialitate Lidia Dumbrava.


Etnobotanice, la "promotie" pe net


Independent de implicarea autoritatilor locale, a scolilor, a organizatiilor anti-drog, sau a parintilor, "lucreaza" zecile de site-uri care vind "visele" la plic, unde profitul este asigurat si totul se face la mare discretie. Comerciantul si clientul nu au contact direct, virsta celui din urma fiind tratata fara consideratie. Cu un simplu click, tinerii pot beneficia chiar si de promotii sau livrare gratuita la domiciliu, in maximum 24 de ore de la plasarea comenzii. De altfel, tinerii pot face si un mic "studiu de piata" inainte de a le procura, dat fiind faptul ca lumea virtuala le pune la dispozitie zeci de blog-uri si forum-uri cu sugestii ale celor mai "experimentati". Aventurile traite pe tarimul etnobotanicelor stirnesc curiozitatea amatorilor de senzatii tari, internauticii oferidu-le si liste intregi cu plante naturale, care, in anumite combinatii, pot avea efecte halucinogene. Nu numai amestecul plantelor naturale, ci chiar si a banalelor pastile pe care orice parinte le are in trusa cu medicamente, pot avea astfel de efecte asupra corpului. "Corp dezechilibrat si cam toate functiile corpului uman reduse la jumatate, daca imi miscam ochii rapid pe orizontala, se formau pe pereti si nu numai, niste umbre lungi, dar multe, atit de multe incit daca erau colorate, ziceam ca sint la discoteca. Si mai e fain ceva: liniute cit o mina de la creion, majoritatea negre, care zburau prin camera", descrie Nirvana unul din miile de mesaje postate de tineri din toata tara, care vin in defavoarea consumatorilor, din punct de vedere al sanatatii.


Magazinele de vise, in atentia Primariei Focsani


La inceputul saptaminii, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a convocat toti prefectii si sefii de inspectorate de politie din tara pentru a le cere sa gaseasca solutii in privinta magazinelor care vind produse etnobotanice. Prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, ne-a declarat ca a cerut la rindul sau Primariei Focsani sa ia masuri in privinta acestor magazine. "Sintem extrem de preocupati de aceasta problema si am cerut Primariei si Consiliului Local Focsani in mod expres sa ia o decizie in acest sens pentru ca aceste magazine pun in pericol sanatatea copiilor nostri. Magazinele respective se afla deja in vizorul politistilor si al comisarilor de la Garda Financiara. In opinia mea, acestia vor trebui sa-si intensifice actiunile de control", ne-a declarat prefectul Ion Oprea. La initiativa consilierilor locali ai PSD, pe site-ul Primariei Focsani se afla deja postat si supus dezbaterii publice un proiect de hotarire care are in vedere comercializarea acestor materiale etnobotanice la o distanta de 1.000 m fata de unitatile de invatamint si cele de cult. Orasele in care nu mai "circula liber" etnobotanicele sint Bucuresti, Bacau, Suceava, Brasov, Iasi, Galati, Dolj, Craiova, Petrosani si Petrila, unde primariile ori au interzis eliberarea de autorizatii pentru comercializarea plantelor periculoase, ori au interzis vinzarea lor la mai putin de un kilometru de scoli, parcuri sau lacasuri de cult. (G. DRAGHICI, D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739405 zile, 19 ore, 44 minute, 32 secunde
vreau sa ramana deschiseee ..mereu trag cate o tigara la scoala..am 12 ani si sunt fumat si acuma..nu pot sa stau fara ele..ce ma afac daca se inchid..ma dau pe altele mai trai si mai scumpe..am sa citeste integral
, acum 739405 zile, 19 ore, 44 minute, 32 secunde
magazinul ala e inchis de mai bine de jumatate de an! bine ca stiti voi ziaristii pulii cum merg afacerile! mai bine nu va mai bagati nasul aiurea ...si puneti poze actualizate macar .... GASTELOR !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.