Ultima oră

FINANTE BANCI:Economia reala, analizata de BNR. Ce a mers bine in septembrie si care sunt riscurile lunilor urmatoare?

Ziarul de Vrancea
29 nov 2010 401 vizualizări
Pe fondul amplificarii tensiunilor politice si al derularii procesului de remaniere a guvernului, cursul de schimb leu/euro a consemnat un episod de crestere în primele zile din septembrie. Disiparea ulterioara a tensiunilor interne, urmata de afirmarea publica a angajamentului autoritatilor din Ungaria de a reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3 % în anul 2011, au contribuit la revenirea cursului de schimb al leului, alaturi de cel al forintului, pe o traiectorie descendenta, se arata in buletinul lunar publicat luni de Banca Nationala.

Miscarea a fost sustinuta si de relativa crestere a apetitului global pentru risc, mai spun analistii Bancii Centrale, impulsionata de derularea cu succes a emisiunilor de obligatiuni in euro lansate de Spania, Grecia si Polonia.


Romania- creste volumul productiei, somajul stagneaza. Exista insa si riscuri

Ritmul de crestere a volumului productiei industriale s-a temperat la 4,8 % (de la 5,3 % in iulie), miscare Riscurile pentru perioada octombrie-decembrie ar putea veni din partea posibilei restrangeri a capacitatilor de productie din principalului combinat siderurgic (perioada noiembrie-decembrie), pe fondul temperarii cererii externe, dar si din partea reviziei generale desfasurata la rafinaria Petromidia (perioada octombrie- noiembrie).



Ce riscuri vede BNRdatorata exclusiv industriei extractive si celei energetice. în sectorul prelucrator, dinamica anuala a volumului productiei a inregistrat un usor avans datorat metalurgiei, dar si industriilor farmaceutica si a celei de echipamente electrice). Riscurile pentru perioada octombrie-decembrie ar putea veni din partea posibilei restrangeri a capacitatilor de productie din principalului combinat siderurgic (perioada noiembrie-decembrie), pe fondul temperarii cererii externe, dar si din partea reviziei generale desfasurata la rafinaria Petromidia (perioada octombrie- noiembrie).


Rata somajului inregistrat a stagnat in luna septembrie la nivelul de 7,4 %, nivel similar ultimelor doua luni. Castigul salarial net s-a diminuat in perioada analizata cu 1,4 % fata de intervalul similar al anului precedent, ca urmare a mentinerii influentei scaderii salariilor in sectorul bugetar (-22,3 %), partial contrabalansata de cresterea salariilor in sectorul privat (+6 %) pe seama industriei si a serviciilor. Volumul cifrei de afaceri in comert si servicii a ramas aproape neschimbat in luna septembrie comparativ cu perioada similara a anului trecut, in vreme ce comportamentul de consum al populatiei a continuat sa a e afectat de reducerea venitului disponibil si de mentinerea incertitudinilor in ceea ce priveste nivelul veniturilor viitoare si siguranta locului de munca.


Dacia Duster- vedeta exporturilor

în structura, comertul cu amanuntul exclusiv auto s-a redus cu 2,2 %, iar cel auto cu 2,3 %. în acelasi timp, volumul incasarilor din prestari servicii si-a continuat trendul puternic ascendent (+18,7 %), sustinut de toate cele trei componente principale: hoteluri si restaurante (+14 %), jocuri de noroc si alte activitati recreative (+29,6 %) si activitatea agentiilor de turism (+40,2 %).

Potrivit datelor preliminare, ritmul anual de crestere a valorii exporturilor s-a intensificat in luna septembrie pana la 35,1 % (de la 26 % in august), o contributie importanta revenind in continuare livrarilor de marfuri alimentare, produse ale industriei chimice (in principal ingrasaminte), produse metalurgice, dar si intensificarii exporturilor de mijloace de transport rutier pe fondul cererii crescute pentru modelul Dacia Duster.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 7,77 % in luna septembrie, in crestere cu 0,19 puncte procentuale fata de luna precedenta, pe fondul intensificarii presiunilor pe pietele agroalimentare.


Fenomenul a fost vizibil indeosebi pe segmentul marfurilor alimentare cu preturi volatile, a caror dinamica anuala s-a accelerat la 11,8 % (de la 8,5 % in luna august). în plus, presiuni inflationiste au reaparut si pe piata combustibililor (13,2 % in termeni anuali), posibil ca urmare a transmiterii in preturi a majorarii cotei standard a TVA si in luna septembrie, in conditiile in care evolutia cotatiilor internationale ale petrolului explica doar partial scumpirea carburantilor din aceasta perioada


Piata monetara, cu plusuri si minusuri. Lichiditate arhi-suficienta


Pe parcursul primei parti a lunii septembrie, randamentele pe termen foarte scurt ale pietei monetare interbancare au coborat treptat pana la valori situate in apropierea limitei inferioare a coridorului determinat de ratele dobanzilor la facilitatile permanente; ratele dobanzilor ON s-au majorat insa odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a RMO, mentinandu-se apoi pe un palier relativ mai apropiat de nivelul ratei dobanzii de

politica monetara. Evolutia a reflectat o usoara amplificare a surplusului de lichiditate din sistemul bancar, alimentata in principal de injectiile de rezerve generate de operatiunile Trezoreriei.


Ratele medii ale dobanzilor au inregistrat dinamici divergente la nivelul segmentelor clientelei nebancare. Astfel, ratele medii ale dobanzilor la depozitele si creditele noi ale societatilor nefinanciare si-au continuat ajustarea.

în schimb, in cazul populatiei, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a majorat marginal (pana la 7,51 %). Totodata, rata medie a dobanzii la creditele noi ale persoanelor fizice a crescut



Ce riscuri vede BNREvolutia a reflectat o usoara amplificare a surplusului de lichiditate din sistemul bancar, alimentata in principal de injectiile de rezerve generate de operatiunile Trezoreriei. Acesta a fost drenat de BNR atat prin intermediul facilitatii de depozit, cat si printr-o operatiune de atragere de depozite cu scadenta de o saptamana si rata fixa de dobanda (rata dobanzii de politica monetara). Pe acest fond, media randamentelor depozitelor interbancare a fost aproape neschimbata comparativ cu luna precedenta (4,01, fata de 4,05 %). Nivelurile medii ale cotatiilor pe scadente mai lungi ale pietei monetare interbancare (ROBOR 3M-12M) au ramas si ele relativ constante.


Leul, intre aprecieri si deprecieri.


Pe fondul amplificarii tensiunilor politice si al derularii procesului de remaniere a guvernului, cursul de schimb leu/euro a consemnat un episod de crestere in primele zile din septembrie. Disiparea ulterioara a tensiunilor interne, succedata pe plan regional de afirmarea publica a angajamentului autoritatilor din Ungaria de a reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3 % in anul 2011, au contribuit la revenirea cursului de schimb al leului,

alaturi de cel al forintului, pe o traiectorie descendenta; miscarea a fost sustinuta si de relativa crestere a apetitului global pentru risc, impulsionata printre altele de derularea cu succes a emisiunilor de obligatiuni in euro lansate de Spania, Grecia si Polonia.

Cu toate acestea, pe ansamblul lunii septembrie, leul s-a depreciat in termeni nominali cu 0,6 % comparativ cu euro (in acelasi interval, forintul s-a depreciat cu 0,2 %); in schimb, zlotul si coroana ceha s-au intarit cu 0,9 si, respectiv, 0,6 % fata de moneda unica europeana.


Dobanzile la depozite si credite- dinamici divergente

în mod similar perioadei anterioare, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele si depozitele noi au consemnat in septembrie dinamici divergente la nivelul principalelor segmente ale clientelei nebancare. Astfel, ratele medii ale dobanzilor la depozitele si creditele noi ale societatilor nefinanciare si-au continuat ajustarea descendenta, scazand cu 0,11 si respectiv 0,41 puncte procentuale (la 5,73 si respectiv 10,51 %).

în schimb, in cazul populatiei, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a majorat marginal (pana la 7,51 %). Totodata, rata medie a dobanzii la creditele noi ale persoanelor fizice a crescut cu 0,31 puncte procentuale (pana la 12,72 %) "" in principal datorita continuarii sporirii marjelor practicate de banci, in principal ca efect al intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit

pentru consumatori.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.