Ultima oră

FINANTE BANCI:Mugur Isarescu: Banuiesc ca nu mai exista cineva care sa se indoiasca de capacitatea Romaniei de a rambursa datoria publica

Ziarul de Vrancea
25 nov 2010 420 vizualizări
"Banuiesc ca nu mai exista cineva care sa se indoiasca de capacitatea Romaniei de a rambursa datoria publica", a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar organizat de Finmedia la sediul BNR, subliniind ca cea mai mare crestere, din 2000 incoace, este in sectorul datoriei externe private. Guvernatorul BNR a mai adaugat ca rezerva valutara a BNR este excedentara, iar in acest moment este exces de lichiditate pe piata, "ca sa obisnuim bancile si sa nu spuna ".

Mugur Isarescu:



Datoria neta a Romaniei este de 55 de miliarde de euro, iar 9 miliarde din aceasta datorie revine Bancii Nationale.

Rezerva internationala a crescut cu 8 miliarde de euro de la inceputul crizei.

Banii de la FMI s-au dus si in reducerea rezervelor minime obligatorii.

Grosul datoriei externe este in sectorul real.

Toata emisiunea monetara din Romania este acoperita si supraacoperita cu valuta. Nu avem niciun titlu de stat in portofoliul nostru. N-am facut emisiuni nici prin cumpararea de titluri de stat.

32,3 miliarde de euro - rezerva internationala a Romaniei. Cam 11 miliarde or sa fie banii nostri. Am cumparat mai mult, nu va spun cifra. Este exces de lichiditate pe piata, ca sa obisnuim bancile si sa nu spuna "nu dam credite".

Avem o rezerva valutara foarte mare. Daca am vinde acest exces de valuta, in mod categoric, leul nu s-ar deprecia.

Rezerva valutara a BNR, din punct de vedere valutar, este chiar excedentara. Putem sa ne marim partea noastra daca e nevoie. Lasam exces de lichiditate pe piata, pentru ca bancile sa dea credite.

Datoria publica pe termen scurt este mica. Cea pe termen lung o gasiti in toate statisticile, inclusiv cele 2-3 transe de la FMI si imprumuturile de la CE.

Banuiesc ca nu mai exista cineva care sa se indoiasca de capacitatea Romaniei de a rambursa datoria publica.

Sectorul real - 9,9 miliarde de euro datorie pe termen scurt.

Cea mai mare crestere din 2000 incoace este datoria externa privata: 22,7 miliarde euro - datoria sectorului bancar in octombrie, 40 miliarde - datoria companiilor.

Datoriile bancilor: active externe - 2 miliarde de euro; active interne - 50 de miliarde de euro. Din aceste 50, 22 de miliarde s-au dus in credite. Bancile sunt vinovate de 22 de miliarde din datoria externa a Romaniei.

50% din populatia activa a Romaniei a luat credite de la banci - 4,5 milioane de persoane. Si nu e vorba doar de credite imobiliare.

Credite de consum negarantate cu ipoteci - 6 milioane de credite.

La intrebarea "cine a indatorat Romania", sigur ca nu s-au indatorat bancile, s-au indatorat romanii. Insa bancile i-au ademenit pe romani sa se indatoreze.

Daca a fost o decizie corecta, asta e problema care trebuie sa ne framante. Putem sa ne intrebam daca politicile au stimulat sau nu excesiv o asemenea orientare.

5 miliarde de euro au datorii magazinele de tip supermarket.

In acest moment, la Bruxelles se lanseaza un raport al Institutului Bruegel. Il avem si pe Daniel Daianu printre autori.

Iata la ce concluzie ajung ei: Aceasta integrare economica si financiara a expus toate tarile noi membre - cele foste comuniste - la riscuri majore si vulnerabilitati.

Era mai bine daca in 2010 era in afara Uniunii Europene sau nu? Cred ca am lansat suficiente provocari.

Sunt tari care au dat faliment la datorii publice sub 20%.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.