Ultima oră

Sfintii Arhangheli, protectorii Vrancei

Valentin Muscă
8 nov 2010 870 vizualizări
Peste 23.000 de vrinceni isi serbeaza onomastica

Credinciosii fostului judet Putna si-au legat duhovniceste lacasurile de cult de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care i-au numit metaforic "Sfintii Voievozi". Acesti "Voievozi ai ostilor ceresti" sint cei mai cunoscuti dintre ingeri, iar numele lor este legat de momente importante din istoria biblica a Vechiului si Noului Testament. Protectori spirituali ai crestinilor, pazitori ai Gradinii Edenului si soli ai Bunei Vestiri, Arhanghelii fac parte din viata noastra de zi cu zi, iar fiecare intilnire cu Biserica este o intilnire cu lumea ingerilor. Intrati in folclor, Arhanghelii ne intimpina de fiecare data cind ne apropiem de Sfintul Altar. Daca Mihail pazea Gradina Paradisului, unde omul fusese destinat sa traiasca, de aceasta data Mihail si Gavriil pazesc duhovniceste usile prin care diaconii si credinciosii intra in Altar. Prezenta ingerilor o intilnim in marile religii, iar Crestinismul nu putea sa nu cinsteasca fapturile nevazute, acordindu-le un loc deosebit, categorinsindu-i in noua cete ingeresti: Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stapiniile, începatoriile, Puterile, Arhanghelii si îngerii. Dintre toti, cei mai cunoscuti sint Arhanghelii. Lor, celor doi Voivozi ai ostilor ceresti, credinciosii vrinceni le-au inchinat peste 40 de biserici in toate colturile judetului. Ziua de 8 noiembrie nu este doar sarbatoarea celor doi Arhangheli, ci este Ziua Tuturor îngerilor, Biserica hotarind ca in aceasta zi credinciosii sa-i sarbatoreasca pe cei care alcatuiesc cele noua cete ingeresti. Ziua de azi are o semnificatie aparte si pentru jandarmi deoarece Sfintii Arhangheli sint patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. (Valentin MUSCA)


De 23.000 de ori "La multi ani!"


Crestinii nu au zidit doar biserici cu nume de ingeri ci si-au botezat pruncii cu numele fapturilor ingeresti. In Vrancea, peste 23.000 de persoane isi vor sarbatori astazi onomastica. Peste 12.000 dintre acestea il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, iar peste 11.000 pe Arhanghelul Gavriil.

Astfel, 5.706 de persoane poarta prenumele de Mihai, 6.360 de vrincence sint strigate de cei dragi Mihaela si altele 85 sint "alintate" Mihaiela. De asemenea, 183 de persoane poarta prenumele de Gavril, altele 7.909 au fost botezate Gabriel, iar 3.366 de vrincence poarta prenumele de Gabriela. De la Gabriel si Gabriela, Gavriil, Gabi, Mihai, Mihaita si Mihaela si enigmaticul Rafael, tuturor celor care poarta numele fapturilor nevazute, "Ziarul de Vrancea" le doreste sanatate si sa se bucure de paradisiacele culori ale toamnei!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.